НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.12.2019)

МБАЛ-СЛИВЕН ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ 13 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в Сливен търси да назначи 13 медицински сестри и един медицински лаборант. Най-голяма е липсата на специалисти по здравни грижи в отделението по пулмология, информира Clinica.bg
Най-сериозен е недостигът в Отделението по пулмология и фтизиатрия, където са необходими 3 медицински сестри. Две медицински сестри са нужни за Отделението по хирургия и още две – за Отделението по неонатология. По една сестра се търси за Отделението по ендокринология и болести на обмяната, Отделение по инфекциозни болести, Отделение по педиатрия, Отделение по нервни болести, отделение по урология, както и една сестра за звеното по болнична дезинфекция и стерилизация.
Освен това лечебното заведение е обявило една свободна позиция за медицински лаборант в Клиничната лаборатория за медикодиагностични изследвания.
Освен да притежават нужните дипломи, кандидатите трябва да бъдат и членове на БАПЗГ, каквито са законовите изисквания за практикуването на тези професии. Сред изискванията за заеманата длъжност са добри теоретични познания и професионален опит, широки практически умения за осигуряването на качествени здравни грижи. Компютърната грамотност е предимство.

С 36 МЛН. ЛЕВА СА УВЕЛИЧЕНИ СРЕДСТВАТА ЗА ПЕРСОНАЛ В БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА 2020 Г.
662, 051 млн. лева е бюджетът на Министерството на здравеопазването за 2020 г., който парламентът прие днес окончателно. Максималният размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от министерството догодина е 428, 923 млн. лв., а максималният размер на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2020 г. – 377, 981 млн. лв., информира Zdrave.net.
Общо за персонал са предвидени 282, 043 млн. лв. или с 36 млн. лв. повече в сравнение с 2019 г. В увеличението е включено и предвиденото 10-процентно увеличение на заплатите на работещите в регионалните здравни инспекции през следващата година.
За субсидии и други текущи трансфери са отделени 173, 337 лв. От тях с 4,7 млн. лв. ще бъде финансиран Българският Червен кръст, а с 52,5 млн. лв. МЗ ще субсидира спешните отделения в болниците. Субсидията е включена към администрираните разходи по бюджетна програма „Спешна медицинска помощ“.
За политика в областта на промоцията, превенцията и контрола на общественото здраве са отделени 104, 155 млн. лв., за политика в областта на диагностиката и лечението – 494, 042 лв., за политика в областта на лекарствените продукти и медицинските изделия – 35, 313 млн. лв., а за бюджетна програма „Администрация“ – 28, 541 млн. лв.
Министерството на здравеопазването ще може да предоставя възмездно на държавни и общински лечебни заведения – търговски дружества, и на лечебни заведения – търговски дружества със смесено държавно и общинско участие в капитала, средства за закупуване през 2020 г. на медицинска апаратура и други дълготрайни активи. Средствата ще идват от Револвиращия инвестиционен фонд по проект „Реформа в здравния сектор – заем БУЛ 4565“ и ще се отпускат въз основа на сключени договори за възстановяване им месечни вноски. Предоставяните средства могат да бъдат до размера на възстановените и неизразходвани средства от минали години и текущо възстановяваните през 2020 г. постъпления по инвестиционния фонд.

Министър Кирил Ананиев: ПРЕЗ 2019 г. БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ОТПУСНА 1 МЛН. ЛЕВА ЗА РЕАЛИЗАЦИЯТА НА 11 ПРОЕКТА В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
„Щастлив съм заедно с министъра за здравеопазване на Република Северна Македония Венко Филипче да участвам в официалното откриване на „Център за ранни интервенции и терапии за деца с нарушения от аутистичния спектър“. Това е вторият такъв център, изграден със средства, предоставени от бюджета на Република България. Първият беше открит в Скопие и функционира вече три години, като постига високи резултати при децата, които го посещават. Убеден съм, че центърът в Охрид, който има капацитет над 100 деца, ще прерасне в регионален център, обслужващ деца и други населени места.“ Това посочи министър Кирил Ананиев при откриването на Центъра, чието изграждане е финансирано чрез Средносрочната програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ на Република България за периода 2016 г. -2019 г., съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Оборудването на Центъра за аутизъм в Охрид също е закупено със средства, предоставени от България, като всички уреди и материали са с производители от страни от ЕС, каквото е и изискването на българската държава.
Министър Венко Филипче благодари на България и българския народ за подкрепата. За изграждането на аутистичния център България предостави на Република Северна Македония 100 000.00 евро. И занапред, чрез Средносрочната програма, България ще продължи да отделя средства от националния си бюджет за проекти, свързани със здравето на децата и възрастните от аутистичния спектър, както и за подкрепа в социалната, културната и др. приоритетни сфери за Република Северна Македония. Това стана ясно още от думите на здравния министър Кирил Ананиев. Той посочи, че само през 2019 г. българското правителство е отпуснало над 1 млн. лв. за реализацията на 11 проекта в Република Северна Македония, сред които: реконструкция на двата моста в Струга и село Ложани; изграждане на спортни съоръжения в Крива паланка; подготовка на софтуер за онлайн обучение на преподаватели, работещи с деца с увреждания; модернизиране чрез спортни съоръжения на спортни зали в 11 детски градини в община Гьорче Петров и др.

НЗОК СПИРА ВРЕМЕННО ДОСТЪПА ДО ЕЛЕКТРОННАТА СИСТЕМАТА ЗА ЛИЧНИ СПРАВКИ НА САЙТА СИ
НЗОК спира временно достъпа до системата си, чрез която където всяко здравноосигурено лице може да извършва справки за използваната от него медицинска помощ за период от пет години. Причината е в изразени съмнения от страна на отделни здравноосигурени граждани относно възможни неправомерни и недобросъвестни действия от страна на трети лица при ползване на новата функционалност на сайта на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение на НЗОК.
„Ще бъде извършена допълнителна преценка на риска за правата и свободите на субектите на данни и прилагането на конкретни мерки за неговото ограничаване и свеждането му до минимум. Услугата ще бъде възстановена в нов вид веднага, след като бъдат предприети посочените мерки“, уточняват от НЗОК.
Услугата показва като резултат от справката визуализиран знак „+“, когато в информационната система на НЗОК съществува отчетена дейност от договорен партньор за съответния месец. Справката се извършва чрез въвеждане на собствено име, ЕГН и код за спам, без да съдържа лични здравословни данни и медицинска информация.
При изявено желание от страна на здравноосигурения, той може да се абонира за автоматично известяване за всяко регистрирано движение по здравното му досие на посочен от него електронен адрес. Достъпът до пълната информация, съдържаща се в здравното досие, както и абонаментът, са възможни от портала на НЗОК, меню „Услуги за граждани“, прозорец „Преглед на досие от здравноосигурените лица“. Проверката се осъществява с електронен подпис, с уникален код за достъп (УКД) или ПИК на НАП. Издаването на УКД се извършва на място в районните здравноосигурителни каси (РЗОК).

ОТКРИХА 100 ТОНА ПИЛЕШКО СЪС САЛМОНЕЛА
Заразено пилешко месо със салмонела е открито на българския пазар. То е внесено от Полша и е над 100 тона, информира Clinica.bg като се позова на съобщение на Българската агенция за безопасност на храните. Част от месото е иззето, няма данни за заболели потребители.
Общо 16 нотификации е получила България относно заразено със салмонела пилешко месо. Това обясни д-р Кремена Стоева от БАБХ. Тя обаче, отказа да съобщи кога е пристигнало първото предупреждение от Европейската система за бързо реагиране.
“Към всяка влязла нотификация Агенцията е предприела съответните мерки”, бе категорична експертката. “Салмонелата не е устойчива на високи температури и ако месото е топлинно обработено, риск от зараза няма”, допълни тя.

ЗАЧЕСТЯВАТ СЛУЧАИТЕ НА РАК НА ГЪРДАТА ПРИ МЪЖЕТЕ
Зачестяват случаите на рак на млечната гърда при мъже. Това съобщи ръководителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков. По думите на специалиста от 2016 г. до сега при тях са сe лекували 15 мъже, информира Clinica.bg.
Последният пациент на д-р Цветков с тази диагноза вече е преминал успешно през лечението. Той от 9 години е пациент на КОЦ – Пловдив. Мъжът е диагностициран, когато е бил на 49-години. Открили заболяването в максимално напреднал стадий през 2010 г. Имал е засегнати 11 лимфни възли. За щастие не е имало далечни метастази. Пациентът е минал е през цялото комплексно лечение – операция, химиотерапия, лъчетерапия, а след това и хормонално лечение, разказа началникът на Първо отделение по медицинска онкология в КОЦ – Пловдив д-р Антоанета Томова.
“Последните шест години се редуват различни модерни лекарствени терапии. Вече е в относително добро физическо състояние и качество на живот. Ние продължаваме да се борим за него, след като сме постигнали не лош контрол на болестта”, допълни д-р Томова.
Ракът на млечната жлеза не е само женско заболяване, от него боледуват и мъжете, подчертават специалистите. Всяка година у нас се откриват около 40 случая.
За рака на гърдата при мъжете няма скрининг, не се провеждат профилактични прегледи, така както е при жените. По тези причини мъжете с карцином на млечната жлеза идват в по-напреднали стадии, а това прави лечението им по-трудно.

УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ” ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА СВЕТОВНИЯ КОНГРЕС ПО ПОРФИРИИ ДОГОДИНА
Световният конгрес по порфирии ще се проведе от 12 до 15 септември 2021 г. в хотел „Маринела“ в София. Домакин на форума през 2021 г., чийто организатор е Европейската мрежа по порфирии (EPNET), ще бъде Експертният център по порфирии към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, единствена по рода си структура за целия Балкански полуостров.
За първи път в историята си, събитието ще се състои в страна от Източна Европа. След инфарктно гласуване София се пребори с 5 гласа пред другия кандидат – Медицинския университет в Кейптаун, където се намира най-престижният и най-стар Експертен център по порфирии в света.
„Постигнахме голяма победа! За първи път не само България, но и целият регион ще се появят на световната карта по диагностиката и лечението на порфириите“, сподели доц. д-р Анета Иванова, ръководител на българския център, който е асоцииран член на Европейската мрежа по порфирии от 2011 г.
Очаква се в събитието да вземат участие повече от 600 специалисти от цял свят. Лектори ще са 80 от тях. Сред водещите ще бъде президентът на EPNET проф. Свере Сандберг, както и някои от най-големите имена, които имат особена заслуга в научните открития за болестта.
Порфирията, макар и рядка, е социално значима болест, особено острите форми, които поразяват предимно млади момичета. Причинява се от вроден дефицит на някои ензими и води до натрупване на невротоксични или фототоксични вещества в организма. Неразпознатата диагноза води до хронифициране, трайно увреждане, а в много случаи и до смърт.