НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.12.2018)

ДАВАТ ОЩЕ 5 МЛН. ЛЕВА НА ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ
Правителството отпусна допълнителни средства на Министерство на здравеопазването за тази година. Сумата е в размер на 5 милиона лева и е предназначена за държавните болници, информира Clinica.bg.
Парите ще отидат за закупуване на дълготрайни материални активи по „Политика в областта на диагностиката и лечението” в областта на онкологията, посочиха от правителствената пресслужба.
Очакваните резултати са свързани с подобряване на системата за оказване на болнична помощ в страната като фокусът е по-добър достъп, диагностика и терапия на пациентите с онкологични заболявания.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТПУСНА НА МБАЛ-ХАСКОВО 230 00З0 ЛЕВА ЗА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ХЕМОДИАЛИЗА
230 000 лв. са преведени на МБАЛ-Хасково от Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Георги Гелов, цитиран от Haskovo.info.
Парите са за ремонт на отделението по хемодиализа и закупуването на медицинска апаратура, а от болницата вече са обявили обществени поръчки. Прогнозната стойност на ремонта е до 75 000 лв. без ДДС. Ще се купуват и 5 нови апарата за хемодиализа и водоочистваща система с обратна осмоза за общо 116 700 лв.

НОВИ ПРАВИЛА ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ
Новите правила, по които Националната здравноосигурителна каса ще договаря и плаща за медицинските изделия вече са факт. Днес кабинетът одобри промените, които предложи Министерството на здравеопазването в Наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия и за определяне на стойността, до която се заплащат, информира Clinica.bg.
С новите правила се въвежда по-строг контрол върху цената и качеството на консумативите, които Здравната каса ще финансира. Занапред всяка фирма ще трябва да докаже, че продуктите ѝ се плащат от обществен фонд в поне три държави от ЕС и то при същите индикации или заболявания, за които и у нас. Също така занапред НЗОК ще може да плаща изделията директно на фирмите, а не тези плащания да минават през болниците.
Сред другите промени е възможността Здравната каса да увеличи видовете медицински изделия, които се реимбурсират, ако се окаже, че са ѝ останали средства вследствие на промените. НЗОК няма да има право да плаща медицински изделия на цени, по-високи от досегашните, нито от най-ниската цена, която е получила по време на договарянето с включената отстъпка в нея. Промените влизат в сила веднага след обнародването им в „Държавен вестник”. Очаква се и тогава касата да обяви договарянето си за следващата година.

СЪВЕТ ЩЕ НАБЛЮДАВА СПАЗВАНЕТО НА ПРАВАТА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Парламентът прие окончателни промени в Закона за хората с увреждания. С тях се създава Съвет за наблюдение, който да насърчава, защитава и наблюдава прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на Информационна агенция„Фокус“.
Съветът ще се състои от 9 членове – двама ще се определят от омбудсмана, двама от председателя на Комисията за защита от дискриминация, четирима ще бъдат от организациите на и за хората с увреждания, един представител ще се определя от БАН.
Мандатът на Съвета е 4 години и започва да тече от попълването на състава. Дейността му ще се администрира чрез омбудсмана и Комисията за защита от дискриминация. Съветът ще се представлява от председател и зам.-председател. Председателят ще се посочва или от омбудсмана, или от Комисията за защита от дискриминация, а зам.-председателят – от организациите.
Съветът трябва да заседава най-малко веднъж на 3 месеца, като членовете му няма да получават възнаграждение. Всяка година Съветът трябва да представя в Народното събрание доклад за дейността си.
Органът ще работи въз основа на принципите за защита и гарантиране на правата на хората с увреждания; независимост и публичност; сътрудничество и взаимодействие с държавните и местните органи и с гражданството общество, гласят приетите от депутатите текстове.

СТАРТИРА ПЪРВАТА ИНТЕРНЕТ ПЛАТФОРМА У НАС ЗА СОЦИАЛНОЗНАЧИМИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Първата интернет платформа за социалнозначими заболявания у нас вече е факт. Тя носи името “Портал на пациента” и предлага коректна и достъпна информация за най-разпространените заболявания у нас, съобщи БНР.
“Новата интернет платформа предоставя полезна за пациентите информация за различни заболявания и състояния в областите кардиология, диабет, щитовидна жлеза, онкология, неврология и ревматология. Материалите са подготвени от специалисти на достъпен и разбираем за пациентите език”, подчерта авторът на идеята Владимир Томов от фондация “В помощ на здравето”. “Порталът дава възможност да не се лутаме в информационните потоци, а да получим точно това, което ни е нужно за конкретните състояния, в повечето случаи хронични заболявания”, уточни специалистът.
Порталът предлага информация и полезни съвети и за близките на болни хора, които се грижат за тях. Той е отворена система и ще продължи да се обновява и допълва.

СЕНЗАЦИОННО КЛИНИЧНО ПРОУЧВАНЕ МОЖЕ ДА ПОДОБРИ ПРОФИЛАКТИКАТА НА ДЕМЕНЦИИТЕ
Клинично проучване върху 630 души в продължение на година и половина показва, че за 18 месеца 81% от хората, при които е приложено лечение, изчистват 100% от „лошия белтък“ в мозъка, който се смята за основна причина за деменциите. Това съобщи в предаването “Нощен хоризонт” по БНР неврологът акад. Лъчезар Трайков, д.м.н., завеждащ отделение в Неврологичната клиника на УМБАЛ “Александровска”, ръководител е на Катедрата по неврология в Медицинския университет-София и е член е на консорциума на експертните центрове в Европа. Данните, които ученият определи като сензационни, са от Световния конгрес по деменции в Чикаго и са били потвърдени на последващ конгрес в Барселона тази година. Добрите резултати по стопирането на отлагането на лошия белтък в мозъка, са все още от експериментален етап на проучването.
Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция, поясни акад. Трайков:”Деменцията не е диагноза. Деменцията е един сбор от симптоми и ако трябва най-общо да го дефинираме, това е нарушение на интелектуалните способности на човек, които достигат такава степен, че той не може сам да се справя с ежедневните си дейности, което значи, че деменцията сама по себе си е малко късна проява на една болест като Алцхаймер. Болестта на Алцхаймер всъщност представлява 50 на сто – половината от всички деменции по света”.
Всеки трети човек след 65-годишна възраст страда от някаква форма на деменция
До 65-годишна възраст болестта на Алцхаймер се среща сравнително рядко, а под 50 години е изключителна рядкост. Между 50 и 65 години боледува не повече от 2% от населението. Във възрастовата група между 65 и 85 години обаче честотата скача от 2-3% до 30%, което означава, че всеки трети човек на земята страда от някаква форма на деменция.
Има определени фактори, които доказано подпомагат намаляването на риска от развитие на деменция. Това са средиземноморската диета, чаша червено вино, социалните контакти, които не бива да затихват след 65-ата година, творчески дейности и четене. На Запад е много развито хора в пенсионна възраст да се учат да свирят на музикален инструмент, записват се на курсове по рисуване или в театрални трупи, защото всички тези дейности протектират мозъка. Към това учените добавят проста разходка в парка няколко пъти седмично от 40 минути до 1 час и поне 7 часа сън, защото мозъкът има нужда от сън и то в правилните часове. Според някои учени, сънят дори е на второ място сред протективните функции, независимо от общоприетото схващане, че с напредването на възрастта можем да спим по-малко.

РОДИТЕЛИТЕ ЩЕ ИМАТ ПРАВО НА МНЕНИЕ ЗА ЗАКУСКИТЕ В УЧИЛИЩЕ
Родителите на децата в предучилищна възраст и на учениците от I до IV клас ще имат право на мнение за закуските, които се полагат безплатно на тези групи деца, съобщи Clinica.bg.
Промяната е заложена в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование и бе приета от Министерския съвет.
На практика майките и татковците ще могат за изказват мнението си чрез обществените съвети към детски градини и училища, в чийто състав влизат и те. Крайното решение за избор на закуски ще се взима от педагогическите съвети в учебните заведения.
Заниманията по интереси, известни още като кръжоци в училищата, ще се определят
в съответствие с желанието на родителите и учениците и съобразно възможностите на училището, одобри още кабинетът. МС прие и увеличаване на часовете по български, за децата, които не го владеят.
Студентите по педагогика пък ще трябва да казват къде искат да преподават, за да се изготви национална карта на педагогическите специалисти. Обучаващите се ще имат задължението преди провеждане на текущата им педагогическа практика задължително да предоставят информация в електронен вид, свързана с населеното място, в което желаят да упражняват професията. Това нововъведение е регламентирано в Наредбата за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация „Учител”.
Кабинетът отпусна 91 980 лв. за стипендии и еднокраноо финансово подмогане на учениците по училищата по изкуства, както и за поощрения на децата с изявени дарби в общинските, държавните и частните училища.

ДОБРОВОЛЦИ НА БМЧК ПРОВЕДОХА ОБУЧЕНИЕ ЗА ОКАЗВАНЕ НА ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ И ПОЖАР
Доброволци от БМЧК демонстрираха спасителни акции при земетресение и пожар. Обученията се проведоха в Националния учебен център на БЧК в с. Лозен, съобщи Clinica.bg
При тренинга се разигра ситуация, при която близо 60 души са в опасност за живота си от разрастващия се пожар, а други са затиснати от паднали конструкции и предмети. Екипи от доброволци на БЧК евакуираха пострадалите и им оказаха първа долекарска помощ и психосоциална подкрепа.
Демонстрацията се проведе в рамките на Национално обучение по Първа долекарска помощ, Първа психологична помощ и Психосоциална подкрепа, организирано от Български младежки Червен кръст (2-6 декември 2018). Над 100 младежи-доброволци от цялата страна се подготвят да оказват първа помощ при бедствие, авария или криза.