НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.11.2018)

ОЧАКВА СЕ СТАРТОВАТА ЗАПЛАТА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ДА СЕ УВЕЛИЧИ С 200 ЛЕВА
Чувствително увеличение на минималните заплати на лекарите и медицинските сестри се залага в новия Колективен трудов договор. Той трябва да се подпише от работодатели и синдикати на 8 ноември – Архангеловден, а накрая да се парафира от здравния министър Кирил Ананиев. Едва тогава по-високите минимални заплати ще станат факт, информира Clinica.bg.
За професионалистите по здравни грижи е заложено стартовата заплата от 700 лв. да стане 900 лв. Толкова трябва да бъде стартовата заплата и в държавните структури, като центрове за спешна помощ, психиатричните болници, центровете по трансфузионна хематология, както и в училищата и детските градини, обясни д-р Пламен Радославов, зам. -председател на Федерацията на синдикатите з дравеопазването към КНСБ. С 20 лв. повече стартова заплата е предвидена в специализираните болници по рехабилитация, центровете за психично здраве и общинските клиники. А в университетските и областните болници стартовата заплата трябва да е 950 лв.
“Стартова заплата от 900 лв. не е удовлетворителна за нас, но все пак е стъпка напред и е сравнително приемлив вариант”, коментира Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Според асоциацията обаче стартовите възнаграждения трябва да са в размер на три минимални заплати или около 1500 лв. По време на тристранната среща е имало разбиране към това искане от всички страни-синдикати, работодатели и властта, засега обаче няма реализация.
Повишават се и възнагражденията на специализантите. В новия КТД се предвижда те да вземат 987 лв., а най-ниската заплата на лекар със специалност да стане 1100 лв., обясни още д-р Радославов. В момента те са 930 лв. Повишават се и минималните възнаграждения на шефовете на клиники. При тях е заложен праг от 1500 лв. Не е ясно обаче как ще реагират работодателите. Засега официални становища от КРИБ и БСК няма, очаква се те да бъдат готови тази седмица.

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев предлага: ВСЕКИ ПАЦИЕНТ ДА ПОЛУЧАВА ЕСЕМЕС, ЧЕ Е ХОДИЛ НА ЛЕКАР ИЛИ Е ПРЕТЪРПЯЛ НЯКАКВА ИНТЕРВЕНЦИЯ
Всеки пациент да получава есемес, че е ходил на лекар или е претърпял някаква интервенция в болница. Това предложи управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев на последното заседание на Надзорния съвет на фонда. Целта на мярката е да се засили контрола в системата и да се постигне по-ефективно изразходване на обществените средства, информира Clinica.bg
Идеята на д-р Дечев е всеки човек да получава есемес, ако е претърпял някаква терапия, за която плаща касата. Така той ще разбере, ако някой медик се опитва да злоупотреби с неговите данни и да точи касата.
Повод за новото предложение са писмата, които НЗОК вече разпрати до няколкостотин пациенти, за да ги попита дали са им извършвани процедури, които са отчетени.
„Трябва да Ви кажа, че изпратихме на 500 пациенти писъмца и получихме интересна информация – например, че здравната каса е платила за нещо, за което пациентът не знае. Т.е. тази форма работи”, аргументира се д-р Дечев. Той добавя, че тази практика на обратна връзка с пациентите ще продължи и занапред. Надзорниците обаче обсъждат и други форми на контрол, които има вероятност да влязат от догодина. Една от тях е санкциите в болниците за отчетена, но неизвършена дейност, да не са колективни, а персонални.

ПАРИЕЦНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ПОСТАВИХА РЕДИЦА ВЪПРОСИ ОТНОСНО ПРЕМЕСТВАНЕТО НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА В НЗОК
От пациентски организации „Заедно с теб“ изпратиха писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и премиера Бойко Борисов, в което задават редица въпроси, свързани с преместването на Фонда за лечение на деца в Националната здравноосигурителна каса, информира Zdrave.net.
Пациентските организации питат как ще става заплащането на хонорари на лекари в чужбина за децата, както и на транспортните разходи и такива по настаняване, често в самата болница, тъй като НЗОК може да заплаща според действащото законодателство само медицински дейности. Как ще се заплащат за в бъдеще лекарства в България за тежки онкологични заболявания и други лекарства, които не са включени в реимбурсната листа на НЗОК, както и медицински храни и медицинските изделия, питат още от организацията. Според „Заедно с теб“ това означава откази за лечение и спестяване на средства от НЗОК срещу живота и здравето децата.
Според управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев 46% от документите за деца през 2017 г. и 30% от тези през 2018 г. са постъпили в НЗОК без ценова оферта.
„Всяко дете категорично е гласувано от Обществения съвет за одобрение при наличие на такава оферта за сумите до стотинка по субсидията и даренията“, категорична е Пенка Георгиева, председателят на Сдружение “Заедно с теб” и член на Обществения съвет на НЗОК.

МВР ЩЕ ПЛАТИ НА СЪДЕБНИТЕ МЕДИЦИ
В най-скоро време МВР ще плати на съдебните медици всички забавени плащания. Това обеща вътрешният министър Младен Маринов пред БНР
Дължимите суми за извършени огледи на престъпления и патоанатомни експертизи са за близо 4 млн. лв., информира Clinica.bg.
В края на октомври експертите от Пловдив излязоха на протест. Тогава те обявиха, че имат да получават по средно 10 хил. лв. за свършената за МВР работа. Недоволство има и заради лошата материално-техническа база, а главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи исканията им.
Министър Маринов коментира, че в рамките на отпуснатите допълнително 6 млн. лв. с новия бюджет ще се изплати дължимото, а също така са обявени обществени поръчки за закупуване на нови технологични средства за изследване на ДНК, кръв, следи, балистични експертизи.

НАЦИОНАЛНИЯТ ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ ОБЯВИ КОНКУРС ЗА 11 ДОКТОРАНТИ
НЦЗПБ обяви конкурс за 11 докторанти за учебната 2018-2019 година. Националният център е единствената неуниверситетска институция в страната, която е акредитира да обучава докторанти, информира Clinica.bg.
Обявени са места за общо пет специалности. План приемът за микробиологията е за четирима докторанти, за вирусология – за трима. За епидемиология местата са две, а за имунологията и паразитологията – по едно.
Конкурсът е обнародван в Държавен вестник на 26 октомври 2018 г. Кандидатите могат да подадат документите си до 26 декември 2018 г.

ОРГАНИЗИРАТ АТЕЛИЕТА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ВНЕЗАПНАТА СЪРДЕЧНА СМЪРТ
Асоциация „Детско сърце” и Сдружение по кардиостимулация и електрофизиология стартираха кампанията „За всеки един удар на сърцето” за профилактика на внезапната сърдечна смърт. През месец ноември от асоциацията ще организират поредица от арт ателиета и дискусии с пациенти, информира Redmedia.bg.
Внезапната сърдечна смърт представлява неочаквана смърт, в рамките на половин час след настъпването на симптоматиката, която може да застигне и човек в привидно добро здраве. Рисковите фактори за внезапна сърдечна смърт са прекаран инфаркт, сърдечна недостатъчност, заболявания на сърдечния мускул, вродени заболявания на йонните канали на сърцето, вродени сърдечни малформации. Точно тези хора трябва да доплащат от 2500 до 5000 лева за имплантирането на кардиовертер дефибрилатори, които спасяват живота им при настъпване на тежка аритмия. Това обясниха д-р Васил Трайков и доц. д-р Васил Велчев от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология. За поредна година НЗОК отказа да заплаща напълно имплантируемите кардиовертер дефибрилатори или поне да увеличи процента на реимбурсацията им.
България е на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатори. Лидери в това отношение са Германия и Италия със 700 устройства на 1 милион население, средноевропейското ниво е 300 – 400 дефибрилатора на 1 милион, а в България са само 10 на 1 милион души, изтъкнаха организаторите на кампанията за превенция на внезапна сърдечна смърт.