НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.10.2018)

НОВИ 161 ХИВ-СЕРОЗОПИТИВНИ У НАС
Общо 1430 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1334 (93%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Данните са на Министерство на здравеопазването към юли 2018 г. и бяха цитирани на конференция на тема „Да говорим открито за ХИВ“, информира Puls.bg.
От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ-серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Това е една от основните причини неправителственият и публичният сектор да работят съвместно за разкриването на нови, потвърдени от Националната референтна лаборатория по ХИВ и СПИН случаи. Тя е единствената в България, в която се доказва дали даден пациент е ХИВ-позитивен, или не.
По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) в световен мащаб има четири основни предизвикателства по отношение на борбата с ХИВ: подобряване и увеличаване на тестването и диагностиката, осигуряване на по-добър достъп до лечение, осигуряване на вирусен контрол при лекуваните и справяне с продължаващата стигма спрямо ХИВ-позитивните.

8 ДУШИ ЩЕ БЪДАТ ОБВИНЕНИ В НЕЛЕГАЛНА ТЪРГОВИЯ С ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОБОЛНИ
Осем лица ще бъдат привлечени като обвиняеми за нелегална търговия с лекарства за онкоболни. Това каза заместникът на главния прокурор на Република България Иван Гешев по време на брифинг по повод резултатите проверката на СП и ГДБОП за злоупотреби с лекарства за онкоболни. Управител на една от болниците, замесени в нелегалната търговия, е сред обвиняемите, допълни наблюдаващият прокурор Лидия Манолова, информира Zdrave.net.
„Проследено е движението на лекарствата по цялата верига чрез специални разузнаватели. Към момента се проверяват служители на две болници, вероятно има и трета. Това е търговия с живота на хората. Резултатът от това е и че се източва Здравната каса“, изтъкна прокурор Иван Гешев.
Според заместника на главния прокурор схемите започват с внос на лекарства за онкоболни, платени от НЗОК, и завършват с излизането им от двете болнични заведения, а чрез лицензирана фирма за реекспорт са били насочвани към друга държава, най-вероятно европейска.

ПРЕДСТОИ РЕОРГАНИЗАЦИЯ НА СТРУКТУРИ КЪМ МЗ
Експертна група в Министерството по здравеопазването работи по промени, свързани с реорганизация на структури към ведомството. Това става ясно от отговора на министър Ананиев на депутатски въпрос, свързан с мястото на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и вероятното й преминаване към НЗОК,информира Zdrave.net.
“Експертите работят по редица теми, свързани с промяна в здравното законодателство, включително и по реорганизиране на някои структури към министерството с цел да се постигне по-голяма ефективност в контролната дейност и да се повиши финансовата дисциплина в сектор „Здравеопазване”, уточни министърът. Той информира още, че обсъжданията на нормативните промени са на работен етап, като се анализират различни възможни алтернативи. „След финализиране на обсъжданията в експертната група и достигане до конкретни аргументирани решения, ще представим на Вашето внимание визията за законодателни промени, включващи и конкретни структурни промени в системата на здравеопазването“, каза още министър Ананиев.

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ РАК НА ГЪРДАТА Е СКОЧИЛА ДВОЙНО
“В последните 30 години заболеваемостта се е увеличила двойно. Това е валидно не само за България, а за Европа и Северна Америка”. каза в интервю за Clinica.bg проф. Иван Гаврилов, един от водещите онколози у нас. Той уточни, че заболеваемостта от рак на гърдата в нашата страна е 98.8 на 100 души население, в Европа 128.8 на 100, а в САЩ е над 140. Според проф. Гаврилов една от основните причини е, че се отдалечаваме от природосъобразния начин на живот: “Какво имам предвид – жените у нас все по-късно раждат навреме, т.е нарушават принципа раждане до 26 години. Раждат малко и кърмят малко. Злоупотребяват с контрацептиви и с аборти. Нарушават принципа за ранна профилактика.”
Специалистът уточни, че онкологичните заболявания са над 200 вида, от които 50 вида са животоопасни и имат едно сходно свойство – в началните стадии на тяхното развитие болните нямат оплаквания. А по-късно, когато се появят оплаквания, вече се говори за развитие на процеса и лоша прогноза. Проф. Гаврилов изтъкна, че при първи и втори стадии на рак на гърдата болестта е лечима в 90% от случаите.

МЛАД МЪЖ ПРОЯВИ АГРЕСИЯ КЪМ МЕДИЦИТЕ В СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ В РУСЕНСКАТА БОЛНИЦА “КАНЕВ”
Млад мъж в явно нетрезво състояние тази нощ е проявил агресия към дежурните медици в Спешно приемно отделение на Университетска болница “Канев” в Русе, информира БНР.
Инцидентът е станал в ранните часове на 5 октомври 2018 г., когато в Спешно приемно отделение на УБ “Канев” пристигнал млад мъж в нетрезво състояние и дълбока ортопедична травма на ръката. Медицинският екип започнал да обработва раната и обяснил на пострадалия мъж, че сухожилието му е срязано и се налага хирургическата намеса. Това обаче можело да стане едва след като изтрезнее. Мъжът се ядосал, държал се е агресивно към медиците, разбил вратата на отделението с ритници и напуснал болницата.
“Въпросът не е в счупения инвентар, той ще се оправи. Искам хората да разберат какви огромни усилия коства на тия хора в бели престилки след такъв инцидент да се концентрират и да си вършат по-нататък работата, защото тук решаваме човешки съдби“, коментира началникът на Спешното отделение д-р Юрий Йовков. Веднага след инцидента той е потърсил съдействие от полицията за установяване и залавяне на агресивния пациент.