НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.09.2019)

Министър Ананиев: ЩЕ ОПТИМИЗИРАМЕ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИЯ МОДЕЛ
„Министърът на здравеопазването не закрива болници. Министърът на здравеопазването е длъжен да осигури среда, да осигури модел на структуриране на здравния сектор, който ефективно да работи за гражданите.“ Така министър Ананиев отговори на въпроса как ще коментира предложението на някои болнични асоциации да се закриват болници, като по този начин щял да се реши проблемът с недостига на медицински специалисти, по време на брифинг при откриването на Десетия международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум, информира Zdrave.net.
„В момента ние работим върху здравноосигурителния модел, но не с идеята да закриваме болници, а с идеята да оптимизираме тази мрежа, която да дава най-доброто лечение на гражданите“, каза още министърът. Той добави, че е възможно да се стигне до закриване, но то няма да е стихийно, а на базата на реалните потребности на хората от медицинска помощ. „В момента ние работим по този въпрос – работим по остойностяването на медицинската дейност, върху структурирането на системата, така че не искам да вадя един възможен инструмент от целия комплекс от инструменти и да правя крайни изводи“, каза министърът.

ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ СЕ СРЕЩНА С ПРЕЗИДЕНТА НА СВЕТОВНАТА МЕДИЦИНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ПРОФ. ЛЕОНИД АЙДЕЛМАН
Българското правителство подкрепя необходимостта от реформиране и оптимизиране на здравеопазването у нас с цел осигуряване на лечение на високо европейско ниво.Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с президента на Световната медицинска организация проф. Леонид Айделман, който е на посещение у нас, информира Clinica.bg
Проф. Леонид Айделман е на посещение в София, за да участва в Десетия международен медицински конгрес, организиран от Югоизточноевропейския медицински форум. На срещата в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изтъкна, че основните приоритети в политиката на Министерството на здравеопазването в значителна степен съвпадат с вижданията на Световната медицинска организация за налагащите се промени в здравните системи в световен мащаб.
Премиерът Борисов изтъкна, че българското правителство подкрепя необходимостта от реформиране и оптимизиране на здравеопазването у нас с цел осигуряване на лечение на високо европейско ниво: „Усъвършенстването и непрекъснатото надграждане на знанията и уменията на нашите лекари и медицински специалисти означават още по-качествени и съвременни грижи за българските пациенти”.
Освен това стана ясно, че е обсъдена възможността за по-тясно сътрудничество със Световната медицинска асоциация и Югоизточноевропейския медицински форум с цел намирането на по-ефективни решения на здравеопазването през XXI век. Председателя Форума доц. д-р Андрей Кехайов отбеляза, че в рамките на медицинския конгрес у нас ще бъде приета Резолюция от София, която ще даде насоки за новите тенденции в сектор “Здравеопазване”. А с присъствието си проф. Айделман, който е президент и на Израелската медицинска асоциация, заявява подкрепата си за всички лекари и медицински специалисти в тази част на Европа.

8% ОТ БЪЛГАРИТЕ СТРАДАТ ОТ ДЕПРЕСИЯ
По данни от 2017 г. 8% от всички българи са диагностицирани, че страдат от депресия, а предположенията са за близо 1 млн. души. Данните представи Анелия Горгорова, представител на казус “Футура” на пресконференция на тема “Здраве на служителите, уелнес и социални придобивки” в централата на БСК, информира Zdrave.net като се позова на News.bg,
Причините за депресиите и професионалното прегряване на работното място, по думите на Горгорова, са работно претоварване, неудовлетвореност, стрес, проблеми в работната среда с конфликти, недооценяване, промяна в средата и непредсказуемост.
Пет са най-често срещаните причините за преждевременна смъртност на работниците: болести на органи на кръвообращението, злокачествени образувания, болести на дихателната система и болести на храносмилателната система.

ПРОДЪЛЖАВАТ БЕЗПЛАТНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ЗА ПУШАЧИ В СОФИЯ, БЛАГОЕВГРАД И ВРАЦА
Безплатните прегледи на пушачи, пасивни пушачи и потребители на бездимни устройства продължават през есента. Вече има нови дати за София, Благоевград и Враца, съобщи д-р София Ангелова, председател на Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“. В София прегледите ще бъдат на 13 и 18 септември и 11 октомври, в Благоевград – на 20 септември, в Община Бяла Слатина (област Враца) – на 11 септември, информира Zdrave.net.
В София прегледите се провеждат в двора на Втора градска болница, в Благоевград – до МБАЛ „Пулс“, в Бяла Слатина – до сградата на Общината.
желаещите да се прегледат трябва да се запишат на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи) всеки работен ден между 10:00 и 16:00 ч. и онлайн чрез сайта на Института за здравно образование (www.healthedu.eu).
Кампанията се провежда съвместно с Министерство на здравеопазването и Столична община, със съдействието на Института за здравно образование. Прегледите се извършват в мобилен кабинет – флуорограф, включени са флуорография на бял дроб и спирометрия – измерване количеството на издишания въздух.
През 2018 г. са изследвани 437 души. При 138 от тях се установи Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е била недиагностицирана до момента.

СПРЯХА ДВА ПАРОГЕНЕРАТОРА В ТЕЦ “РЕПУБЛИКА” В ПЕРНИК, ЗАРАДИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА НЕРАЗРЕШЕНО ГОРИВО
РИОСВ – Перник наложи принудително спиране на работата на два парогенератора в топлофикацията в града заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в разрез с издаденото комплексно разрешително на дружеството. От Министерството на околната среда и водите отказаха коментар, съобщи БНР.
Ивайло Велинов от “Дишай, Перник!” – организацията, която се опитва да се грижи екосъстоянието да бъде добро в града, коментира в предаването “Преди всички”: “Втори септември беше крайна дата за подаване на възражения и становища относно второто инвестиционно предложение на ТЕЦ “Република”. Първото беше от есента на миналата година. И двете са сходни – опитват се да получат разрешение за изгаряне на допълнителни горива към въглищата. Гражданите от Перник успяха да входират над 500 възражения. Те са доста подробни, тъй като инвестиционните предложения и за неук човек звучат доста нелепо. Там има твърдения, които не са покрити с никакви факти, от сорта на това “Ще бъде ли замърсен въздухът в град Перник” с отговор – “няма”. Това е твърдение, което не почива върху никакви данни или някакъв източник“.
“Възможно е да бъде издадено комплексно разрешително за горене на биомаса в централата в Перник без екологична оценка, без ОВОС, както се случи с ТЕЦ “Бобов дол”, допусна Ивайло Велинов и допълни, че организацията апелира инвестиционното предложение да бъде в решение от РИОСВ за провеждане на процедура по ОВОС.

В ПЛОВДИВ СЕ ПРОВЕЖДА ФОРУМ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА ФИЗИКАЛНАТА И РЕХАБИЛИТАЦИОННАТА МЕДИЦИНА
Над 70 водещи специалисти от Европа ще обсъждат на форум в Пловдив въпроси, свързани с развитието на науката, клиничната практика и обучението в областта на Физикалната и рехабилитационна медицина, информира БНР.
За първи път нашата страна, по покана на Българската Асоциация по физикална медицина, е домакин на научните събрания на Европейското дружество по физикална и рехабилитационна медицина и на Секцията и Борда по ФРМ към Съюза на Европейските медицински специалисти, на които Асоциацията е активен член. Това са изключително авторитетни структури, активно съдействащи за развитието на науката и клиничната практика в Европа в областта на ФРМ.
В европейската секция към съюза работи Комитет по професионална практика, който изработва правила за добра медицинска практика в областта на рехабилитацията и физикалното лечение и определя компетенциите и ролята на лекаря-специалист по физикална и рехабилитационна медицина в комплексното лечение на различни заболявания – неврологични, ортопедични, детски, ревматологични, кардиологични, обменни, респираторни и др.