НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.09.2018)

НАД 200 ЧУЖДЕНЦИ СЕ ЯВИХА НА ИЗПИТ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ
Над 200 души се явиха на третия кандидатстудентски изпит за чуждестранни студенти в Медицински университет – Пловдив, съобщиха от висшето учебно заведение.
Приемният изпит се проведе в рамките на един ден под формата на тест с два модула – биология и химия, като за всеки един от тях се поставя отделна оценка.
Медицински университет – Пловдив ще организира още един приемен изпит за чуждестранни студенти, който ще се проведе на 10 септември 2018 г. от 13:00 ч.

КЛИНИКИТЕ ДА ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРИ ВЕЧЕ МОГАТ ДА ОТЧИТАТ УСПЕХИТЕ НА НОВОПРИВЛЕЧЕНИ ЕКИПИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ДОГОВОР С ЦЕНТЪРА ЗА АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ
Лечебни заведения, кандидатстващи за работа с Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), вече могат при кандидатстването си да отчитат успехите на екип, работил до дадения момент в друго лечебно заведение, но привлечен на работа в новото.
Тази разпоредба е в сила от 4 септември 2018 г., когато измененията в Правилника за дейността на ЦАР бяха обнародвани в „Държавен вестник“, информира Zdrave.net.
От началото на годината за лечебните заведения, работещи с Центъра, влязоха в сила нови правила, според които за да получават средства от ЦАР, клиниките трябва да отговарят на определени изисквания за минимално постигната успеваемост в осъществяването на дейностите по асистирана репродукция.

ТАКСА „РАЗРЕШЕНО ТЮТЮНОПУШЕНЕ” ПРЕДЛАГА БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ НА ЗАВЕДЕНИЯТА
Българската асоциация на заведенията внесе официални становища в Министерството на здравеопазването и в Народното събрание с предложение за промяна на текстовете в Закона за здравеопазването, които се отнасят до забраната за тютюнопушене в търговски обекти – барове, дискотеки, клубове и ресторанти.
Предложението е всяко заведение да определи дали в помещенията ще бъде разрешено да се пуши или да не се пуши, информира Zdrave.net. Баровете, ресторантите или клубовете, които изберат да допуснат пушене на цигари, ще трябва да плащат допълнителна такса. Това ще бъде  месечна или годишна вноска в специално обособен за целта държавен фонд. Всяко от заведенията, което е заплатило съответната сума, ще обозначава със специален стикер, че таксата е платена и клиентите имат възможност да пушат. Той ще се издава от държавата и ще бъде залепен на видимо място на витрините на заведението.

ПРОБЛЕМИТЕ С БЕЛОДРОБНИТЕ ТРАНСПЛАНТАЦИИ ВЛИЗАТ В ПАРЛАМЕНТА
Финализирана ли е процедурата по подписване на Споразумение за двустранно сътрудничество между „Евротрансплант“ и Изпълнителната агенция по трансплантация? Отговорът на този въпрос ще стане ясен по време на първия парламентарен контрол с участието на здравния министър Кирил Ананиев, информира Zdrave.net.
Въпросът е зададен от депутата от БСП Антон Кутев, който припомня, че подобно споразумение се очаква от началото на тази година.
Кутев пита министъра също така кои са клиниките, с които ИАТ има споразумения за белодробна трансплантация към момента, в коя държава се намират, както и каква е левовата равностойност, срещу която ще бъде осъществена всяка една трансплантация в съответната клиника на съответната държава.

ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА И В СОФИЯ
Пациент със симптоми на западнонилска треска вече има и в София. Той е настанен в Инфекциозната клиника на ВМА, научи Clinica.bg. Лекарите са доказали наличието на западнонилски енцефалит, което е дало поражение на централната нервна система. От лечебното заведение очакват и потвърждение от Националната референтна лаборатория.
След като стотици хора в съседките ни Гърция и Сърбия бяха повалени от нилска треска, през последните няколко дни тя се появи и в България. Мъж от Пловдивско беше първият 100% доказан случай на опасната зараза у нас.Пациентът беше в тежко състояние и с оток на мозъка, но вече се подобрява и се очаква да бъде изписан до дни. Преди това  имаше съмнение, че 75-годишна жена от Бургас е заразена с нилска треска. Тя бе лекувана в болница, състоянието ѝ се подобри и бе изписана онт лечебното заведение.

МАЙКИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ПОСРЕЩНАХА ДЕПУТАТИТЕ С ЧЕРНИ ФЛАГОВЕ
С огромни черни знамена майки на деца с увреждания посрещнаха народните представители в първия официален работен ден на парламента, информира Clinica.bg. Недоволството на майките започна да набира сила още преди три месеца, когато те опънаха палатков лагер пред сградата на Народното събрание с искане за цялостна реформа в системата.
Майките, чиито символ станаха черните тениски с надпис „Системата ни убива”, продължават да настояват за приемането на три законопроекта – за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Срокът, който те поставиха пред народните избраници за гласуването им е 1 октомври 2018 г.