НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.07.2018)

БОЛНИЦИ ОБЯВИХА СВОБОДНИ МЕСТА ЗА СПЕЦИАЛИЗАНТИ

Свободни места за специализанти в 32 направления обявиха клиники в страната само за последните два месеца. Това показват данните на официалната страница на здравното министерство, информира Clinica.bg.
Само за юни различни болници в страната са пуснали 24 места за специализанти по 17 направления. Сред тях са неонатология, спешна медицина, хирургия, ортопедия, нефрология, медицинска онкология, гастроентерология и др. Четири са свободните места за специализация по анестезиология и интензивно лечение. След тях се нареждат местата за кардиолози, инфекционисти, образни диагностици и невролози.
От началото на годината досега болниците са обявили над 200 свободни длъжности за специализанти по клинични специалности, от които 179 за лекари и 23 за медицински сестри, съобщиха за Clinica.bg от МЗ. Общият брой на специализантите в страната е близо 4 000, от тях само 220 финансират сами обучението си.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ Е ГОТОВ ДА ПОДКРЕПИ НОВ РЕД ЗА ИЗБОР НА УПРАВИТЕЛЯ НА НЗОК
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев би подкрепил връщане на стария ред за избор на управител на НЗОК, стига да има политически консенсус по него, информира Zdrave.net. Това стана ясно от отговора му на въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер дали би подкрепил връщане на стария ред за избиране на управител на НЗОК. Тя припомни, че здравната каса е замислена да съществува като обществена институция и отбеляза, че преди 2010 г. фондът имаше Управителен съвет и Общо събрание, които избираха управителя.

РАБОТАТА НА АГЕНЦИЯТА ПО ТРАНСПЛАНТАЦИИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ КОРЕННО, ЗАЯВИ ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР Работата на Изпълнителната агенция по трансплантации трябва да бъде поставена на коренно нова основа. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време за заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазването в отговор на журналистически въпрос, свързан със сигнал за проблем с пациенти, на които се отказва да се дадат имуносупресори от болница „Св. Екатерина”, съобщи Zdrave.net.
Министър Ананиев посочи, че разбира за проблема едва сега и ще бъде назначена проверка по случая. Той припомни, че се подготвя нова концепция за работата на ИАТ, като изтъкна обаче, че не бива да се бави решаването на спешните въпроси.

НАЦИОНАЛЕН ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ СИГНАЛИЗИРА ПРЕМИЕРА БОРИСОВ ЗА ГОЛЕМИЯ БРОЙ ХРОНИЧНО БОЛНИ ДЕЦА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ НА СОФИЯ
Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система сигнализираха министър-председателя Бойко Борисов по повод проблема със здравето на децата в София, съобщи Redmedia.bg.
От инициативния комитет припомнят, че преди два месеца са сигнализирали Министерство на здравеопазването за огромен брой деца до 6 години с хронични заболявания в столицата. Сигналът е изпратен и до Световната здравна организация. Информацията за този проблем е получен от Информационната система за обслужване на детските заведения на Столична община, а общината е предоставила справка с диагнозите на децата с хронични заболявания, приети в детските градини.
От организацията настояват премиерът, като най-висша инстанция на изпълнителната власт в Република България, да предприеме необходимите мерки, за да бъде създадена работна група, която да изследва откъде идват разликите в данните и да бъдат планирани мерки за стиковане на информацията, анализирането ѝ и набелязване на последващи действия за решаване на проблема със здравето на децата в столицата.

МИНИСТЪР БИСЕР ПЕТКОВ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НОИ
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е новият председател на Надзорния съвет на НОИ, информира Zdrave.net. На свое заседание, проведено на 5 юли 2018 г. Надзорният съвет на институцията е избрал ново ръководство, съобщиха от НОИ.
Като представител на национално представените синдикални организации президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов застава на поста заместник-председател на съвета, а заместник-председател от квотата на работодателите ще бъде избран на следващото заседание на Надзора.
Съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване председателството на Надзорния съвет на НОИ е с мандат една година и се предава на ротационен принцип между трите страни, участващи в него – изпълнителна власт, работодатели и синдикати, уточняват от там.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ ПУСНА АНКЕТА ЗА МЕДИЦИ, СВЪРЗАНА С БЕЗОПАСНОСТТА НА ПАЦИЕНТИТЕ
Медицински университет – Пловдив създаде уеб базирана платформа, чрез която болничните служители от цялата страна могат да участват доброволно в онлайн анонимно анкетно проучване. Анкетата е създадена по проект за оценка на нивото на болничната култура за осигуряване на безопасност на пациента в лечебните заведения, информира Zdrave.net.
За улеснение на участниците, в анкетата са дадени и работни дефиниции на някои от понятията, изведени на база проучена литература и световен опит. Така например, посочени са дефиниции за „нежелано събитие“, „неблагоприятен резултат“, „медицинска грешка“, „безопасност на пациента“, както и „култура на безопасност“. Резултатите ще бъдат използвани за научни цели и за популяризиране на „културата на доверие и открита дискусия“ вместо на „културата на обвинение“, с оглед предотвратяване на нежеланите събития и медицински грешки.

РЕСТАРТ НА ТЪРГА ЗА РАДИОФАРМАЦЕВТИЦИ
Рестарт на търга за радиофармацевтици обяви здравното министерство. Десет позиции от предишната поръчка са включени в новата спецификация на ведомството. Сред тях са както различни диагностични китове, така и радиоактивният йод, който се използва за лечение на онкологични заболявания на щитовидната жлеза, информира Clinica.bg. Здравното министерство доставя радиоактивен йод за всички обществени лечебни заведения в страната. Не е ясно дали забавянето на търга ще доведе до проблеми със снабдяването им. Общата стойност на новата поръчка е малко над 309 хил. лв.