НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.06.2018)

НЗОК ЩЕ ПЛАЩА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ 2019 Г.
От 1 януари 2019 г. влизат в сила допълнителни медицински дейности, които са гарантирани от НЗОК и са предмет на НРД 2018. Това каза д-р Галя Йорданова, директор на дирекция „Извънболнична медицинска помощ“ в презентацията си на семинар на Националната здравноосигурителна каса „Нови моменти в НРД 2018“, информира Zdrave.net.

„От 1 януари следващата година здравноосигурените лицa с направлението за консултация при ендокринолог ще получават и ехографски преглед на щитовидната жлеза. Досега ехографията не фигурираше в пакета здравни дейности, покриван от здравната каса. Колпоскопията със и без биопсия за жените става високо специализирана дейност, както и абразиото на цервикалния канал“, обясни д-р Йорданова. Тя допълни, че промяна има и в наредбата за профилактични прегледи и диспансеризацията. „Всяко здравноосигурено лице, навършило 18 години, има право на един профилактичен преглед годишно. Новото, което ще поеме НЗОК, е втори, допълнителен профилактичен преглед за лица в рискови групи“, каза д-р Йорданова.

Във връзка с изменението и допълнението на Закона за лечебните заведения и лекарите специалисти от болничната помощ вече ще могат да работят не 10, а 5 часа седмично в извънболничната помощ. По думите на д-р Йорданова намаляването продължителността е свързано с подобряването на достъпа в региони, в които няма лекари специалисти по дадени специалности.

ЗАЛАГАТ НОВИ ИЗИСКВАНИЯ В ПРАВИЛНИКА НА ЦЕНТЪРА ЗА АСИСТИРАНА РЕПРОДУККЦИЯ
Лечебни заведения, кандидатстващи за работа с Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), ще могат при кандидатстването си да отчитат успехите на екип, работил до дадения момент в друго лечебно заведение, но привлечен на работа в новото. Това е заложено в Правилника за дейността на ЦАР с промени, публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
От началото на година за лечебните заведения, работещи с Центъра, влязоха в сила нови правила, според които за да получават средства от ЦАР, клиниките трябва да отговарят на определени изисквания за минимално постигната успеваемост в осъществяването на дейностите по асистирана репродукция.
„Новата редакция на Правилника в горната насока обаче влезе в противоречие със съществуващата практика изградени медицински екипи в лечебни заведения, осъществяващи дейности по асистирана репродукция, или по-голямата част от тези екипи, да ги напускат и да реализират своя потенциал в други лечебни заведения, които също отговарят на изискванията, но до този момент не са осъществявали тази дейност и следователно влизат в хипотезата на нови лечебни заведения по асистирана репродукция. По този  начин се губи потенциалът на вече утвърдени екипи от специалисти и съгласно нормативния регламент трябва да минат години или достатъчно дълго време, през което да се извърши необходимият минимален брой процедури по асистирана репродукция, с които отново да се докаже умението на същите специалисти, които вече са доказали своите възможности“, посочват от МЗ в мотивите си за промените.

ОСИГУРЯВАТ ЦВЕТНИ  РЕЦЕПТУРНИ БЛАНКИ ЗА МЕДИКАМЕНТИТЕ, СЪДЪРЖАЩИ НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА
Жълтите и зелени рецептурни бланки, на които се изписват медикаментите, съдържащи наркотични вещества, трябва да бъдат налични до началото на август. Това става ясно от обществена поръчка за отпечатване и доставка на специалните рецепти и формуляри, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването, информира Clinica.bg.

Медикаментите, съдържащи наркотични вещества от Списък ІІ на Министерството на здравеопазването, който ги класифицира като вещества с висока степен на риск,
но с приложение в хуманната и ветеринарна медицина, ще се изписват на жълти бланки. Най-известните сред тях са кодеин, кокаин, морфин, никотин, метадон и техните производни, както и елементи, които се използват в упойките и силните обезболяващи лекарства. По същия начин медикаментите, съдържащи рисови наркотични вещества (от Списък ІІІ на Министерството на здравеопазването), ще се предписват на зелени рецепти. Тук са лекарствата, в чиито състав влизат алобарбитал, известните като “течно екстази” гама-бутиролактон и гама-хидроксибутирова киселина, диазепам, флуразепам, псевдоефедрин, лефетамин, фенобарбитал и други анестетици и психотропни вещества.

ПОДЛАГАТ НА ТЕСТ НОВИТЕ ПРАВИЛА ЗА БИОЛОГИЧНА ТЕРАПИЯ НА ПАЦИЕНТИ С ПСОРИАЗИС
Новите правила на НЗОК, които се предписва биологичната терапия на пациентите с псориазис, ще бъдат подложени на тест. Това става ясно от стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на публичния фонд, проведено на 23.05.2018 г., информира Clinica.bg.

В продължение на три месеца ръководството на здравния фонд ще наблюдава как се изпълняват новите изисквания за издаване на протоколи и след това ще прецени дали е нужно да се въведат допълнителни промени. Пробният период се въвежда, след като пациентски организации споделиха опасенията си, че новите правила на касата няма да облекчат процедурата, а ще затруднят достъпа до лечение. Те не желаят решението за старт на терапията да се взима от единна комисия и се страхуват, че ще трябва многократно да пътуват до София всеки път, когато се нуждаят от промяна в лечението или изписване на нов медикамент.

РЗИ-ЛОВЕЧ  АЛАРМИРА ЗА НЕДОСТИГ НА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ В ОБЛАСТТА
Болниците в Ловешка област и Центърът за спешна помощ изпитват нужда от 150 медицински специалисти. Това показва анализ на Регионалната здравна инспекция, изготвен през миналия месец, информира БНР. В него се посочва, че проблемът с недостига на медицински специалисти в региона се задълбочава. Най-голяма е необходимостта от специалисти по кардиология, анестезиология и интензивно лечение, гастроентерология, педиатрия, психиатрия, спешна медицина, пневмология и фтизиатрия. Липсват специалисти и по клинична хематология, неонатология и съдебна медицина. Заради недостиг на лекари в момента в Областната болница са затворени отделенията по кардиология, съдова хирургия, урология, очни болести, пневмология и фтизиатрия. 

СОФИЙСКАТА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ ЗАКУПИ  МОДЕРЕН АПАРАТ ЗА ДЕТСКАТА РЕАНИМАЦИЯ НА “ПИРОГОВ”
На 5 юни Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов”. Повод за светейшата визита бе предаването на закупения от Софийската св.Митрополия апарат „RotemSygma”, който официално бе предаден  на  Детската реанимация при Клиниката по детска анестезиология, съобщиха от университетската болница за спешна помощ. Съвременният апарат е последно поколение апарати, който чрез бърз и лесен метод в рамките на 10 минути предоставя резултат за състоянието на системата на кръвосъсирване. Така се избягват ненужни кръвопреливания и стрес за децата. Дарението стана възможно чрез кампанията, инициирана от отдел „Милосърдие и благотворителност“ при Софийска митрополия, която се проведе в рамките на няколко месеца и имаше за цел събиране на средства и закупуване на този жизнено необходим апарат на стойност 45 600 лева.

НАЦИОНАЛНАТА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ПРОВЕДЕ УСПЕШНИ АКЦИИ ПО ВРЕМЕ НА ЗДРАВНО ИЗЛОЖЕНИЕ 

Повече от 2000 души са се включили в акциите на Национална пациентска организация по време на изложението „Мисия здраве“, което се проведе в първите три дни на юни в центъра на София. Най-многобройни по традиция са били посетителите на щанда за профилактика на зрението, съобщиха от НПО. Голям интерес е предизвикал и ехографският скрининг на щитовидна жлеза. Масово висок холестерол са отчели експертите от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет при акцията за измерване на кръвна захар, холестерол и кръвно налягане. Мнозина не са знаели, че са в предиабетно състояние, което може да се развие в диабет при липса на адекватни мерки. Над 80 души да се изследвали безплатно за хепатит С и за радост не е имало човек с положителна проба. десетки столичани и гости на София са дарили в акцията, организирана от НПО. С участието си в здравното изложение най-голямата пациентска организация цели да повишава информираността на хората относно нуждата от профилактика зо различни социалнозначими заболявания.

ЗАКРИВАТ ДОМА ЗА ДЕЦА ВЪВ ВРАЦА
Домът за медико-социални грижи за деца във Враца да бъде закрит, предлага Министерството на здравеопазването. В резултат на водената политика по деинституционализация, в дома вече няма настанени деца и структурата се явява ненужна. Предложението е публикувано на сайта на здравното ведомство и ще бъде подложено на обществено обсъждане до 18 юни. Последната дума ще бъде на Министерския съвет, информира Clinica.bg.
Нефункциониращото вече лечебно заведение е пример за успешната политика на правителството за извеждане на децата от институциите. Закриването на домовете има една единствена цел – да се създадат нови възможности за подкрепа на малчуганите с потребности от здравни и социални грижи, както и за техните семейства.
“Освободените средствата от закриването на ДМСГД – гр. Враца ще се пренасочат нови услуги за деца и семейства съгласно Актуализирания план за действие за изпълнение на Националната стратегия, а именно за разкриването на центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания”, посочва в мотивите си здравният министър Кирил Ананиев. От ведомството уверяват, че в новите структури  числеността на персонала няма да намалява. 

ПРЕДСТОЯТ ПРОМЕНИ В НЯКОЛКО ЗАКОНА, КАСАЕЩИ ОКОЛНАТА СРЕДА
Предстоят законодателни промени в няколко закона в сферата на околната среда. Това обяви в интервю за предаването “12+3” по програма “Хоризонт” Ивелина Василева, председател на комисията по околна среда в Народното събрание Днес се отбелязва Световния ден на околната среда чието мото тази година е “Да победим замърсяването с пластмаса“.
“Знаете, че това е изключително актуална тема, която предизвиква много загриженост, но изисква реални действия. Да оползотворяваме отпадъците – това е принципът на кръговата икономика, за да може от една страна да се запази водата, почвите, въздухът, от друга страна и да използваме разумно ресурсите, защото в крайна сметка отпадъците трябва да бъдат възприемани като ресурс и да ползваме всичко полезно в тях. Още през 2011 г. в България беше въведен механизъм, с който да се ограничи използването на пластмасови торбички за еднократна употреба, докато едва четири години след това на европейско ниво беше приета подобна директива. Резултатите вече са налице. Според изследвания на Евробарометър повече от 50% от българите се стремят да ограничават ползване на пластмасови торбички за еднократна употреба, които трудно се рециклират и замърсяват околната среда”, обясни Ивелина Василева.
До 2035 година количеството на рециклираните отпадъци трябва да достигне минимум 65% от общото количество генерирани битови отпадъци. Последните изследвания показват, че замърсяването на океаните и моретата се дължи основно на пластмасите.