НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.04.2019)

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО РЕГЛАМЕНТИРА ЛЕЧЕНИЕТО С ЛЕКАРСТВА ЗА СЪСТРАДАТЕЛНА УПОТРЕБА
Министерството на здравеопазването публикува проект на изменения на Наредба 10, с които се регламентират лекарствените продукти за състрадателна употреба и се сихронизира законодателството ни със законодателството на ЕС, информира Zdrave.net.
Измененията касаят група от пациенти, страдащи от хронично или тежко инвалидизиращо заболяване, или заболяване, което може да се счита за животозастрашаващо и които не могат да бъдат лекувани удовлетворително с помощта на разрешен лекарствен продукт. В тези случаи лечението ще може да се извършва с лекарствен продукт, за който е подадено заявление за издаване на разрешение за употреба или е в процес на провеждане на клинично изпитване.Предвижда Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) да публикува на своята интернет страница информация за дейностите по лечение с лекарствени продукти за състрадателна употреба, за които се е произнесла с положително становище.
Лечението ще се осъществява единствено в лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове. Въведено е изискване в заявлението за провеждане на дейност по това лечение да се посочват критериите, описание на процедурите и основанията за избор на пациенти, алгоритъм за лечение и проследяване, както и доказателства за качеството, ефикасността и безопасността на лекарствения продукт.
Лицата, които ще осъществяват програмите за състрадателна употреба са задължени да осигуряват всички финансови средства, необходими в процеса на лечение – сключване на застраховки, покриващи тяхната отговорност, както и отговорността на лекуващия/те лекар/и, начин на доставка и гарантиране на безопасното съхранение, употреба и местонахождението на лекарствените продукти и всички изделия, които е необходимо да се прилагат по време на лечението.
За пациентите лечението е безплатно.За публичните финанси също няма да има финансово отражение, тъй като лекарствените продукти се осигурявали безвъзмездно от лицата, които извършват дейности по лечение с лекарствен продукт за състрадателна употреба.

ПОВИШИХА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В МБАЛ “ЮГОЗАПАДНА БОЛНИЦА”
От 1-ви април 2019 г. всички медицински сестри, лаборанти и специалисти в МБАЛ „Югозападна болница“, която обслужва общините Сандански, Петрич, Струмяни и Кресна, ще получават 46% повече към своите възнаграждения. Заплатите на лекарите също се повишават, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на община Сандански.
“Добрият мениджмънт на МБАЛ „Югозападна болница“ и стабилното финансово състояние направиха възможно увеличението на заплатите. Обединението на болниците в Сандански и Петрич бе изключително добро управленско решение, което повлия на цялостното развитие на здравеопазването в региона и доброто финансово състояние, което в момента позволява увеличението на заплатите в МБАЛ „Югозападна болница“, допълват още от общината.

СЛУЧАИТЕ НА МОРБИЛИ У НАС СТАНАХА 282
Към 3 април 2019 г. случаите на морбили в България са 282, като 223 от тях са лабораторно потвърдени. Това сочи справката за епидемичната обстановка у нас, публикувана на сайта на здравното ведомство, информира Zdrave.net.
Засегнати са общо 8 области в страната. Най-много са случаите в София-област – 127, следвана от област Благоевград – 107. В София-град болните са 37, в Перник и Бургас – по 3-ма заболели, а в областите Кюстендил, Велико Търново и Пловдив – по един.
Очаквано, най-много са заразените деца до 9-годишна възраст – 227. Случаите на морбили при хора над 30 години са 18.
От МЗ информират, че продължава извършването на епидемиологични проучвания на новорегистрираните случаи, издирват се контактните им лица, изяснява се имунизационния им статус и се предприемат необходимите профилактични и противоепидемични мерки спрямо тях. Извършват се и проверки в лечебни заведения, в практики на общопрактикуващи лекари, в здравните кабинети на детските заведения и училищата за установяване на пропуски в имунизационния статус на посещаващите ги деца и на децата от пациентските листи на личните лекари.

ЛЕКАРИ ОТ УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” ИЗГРАДИХА НОВ ПИКОЧЕН МЕХУР НА БЕБЕ
Лекари от “Пирогов” спасиха бебе с много рядка аномалия, съобщиха от болницата. Под ръководството на шефа на Детската урология д-р Стоян Пеев и шефа на Травматологията проф. д-р Диян Енчев специалисти извършиха сложна 12-часова интервенция на момченце, което се е родило с екстрофия на пикочния мехур. По време на операцията специалистите са изградили нов пикочен мехур и са извършили сложна реконструкция на тазовите кости. Целта е да се постигне континентност (задържане) на урината и да се осигури стабилност на таза за бъдещите движения в тази област. В момента малкият пациент се възстановява в Детската урология на “Пирогов”. Майката на детето изказа огромни благодарности към водещите лекари и целия екип, който се грижи за детето ѝ.
1 на 100 000 деца у нас се ражда с екстрофия на пикочен мехур, което е една от най-тежките малформации в детската урология. Това е комбинирана малформация, при която липсват предна стена на пикочния мехур, част от коремната стена, а тазовият пръстен не е затворен. Детето не може да извършва по нормален начин физиологичните си нужди. Вследствие на тази аномалия урината се излива на кожата на корема му. При екстрофия на пикочен мехур се налагат поредица от последващи операции с цел постигане на нормален здравен и социален статус.

НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ЩЕ РАБОТЯТ В РОМСКАТА ОБЩНОСТ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА МАЙЧИНОТО И ДЕТСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
18 неправителствени организации от цялата страна ще бъдат обучени да работят по-ефективно по проблемите на майчиното и детското здраве сред ромската общност, съобщи БНР.
Обучението е по проекта „С грижа от 0 до 3“ на организацията Тръст за социална алтернатива. Целта е да изгради мрежа от организации, които да подпомагат здравното образование на малцинствата, каза Сара Перин, изпълнителен директор на Тръста за социална алтернатива: „В България има много бедни майки и деца и ние опитваме да надградим капацитета и знания, да подпомогнем на местно ниво бедните майки и деца да имат по-добър достъп до здравните институции.“
Проектът е фокусиран към здравните услуги за майките и децата от ромската общност. Целта е да се дефинират основните проблеми и да се търсят конкретни решения, посочи ръководителят на проекта Росица Милкова.

СЪБИРАТ КАПАЧКИ ЗА ДА ЗАКУПЯТ МЕДИЦИНСКА АПАРАТУРА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Поредната кампания за събиране на капачки с благородна кауза стартира във Варна. Организатор е Сдружението „Аз вярвам и помагам” с подкрепата на Община Варна, информира Clinica.bg.
Със средства от рециклираните капачки ще бъде закупена и дарена скъпоструваща медицинска апаратура за лечение на деца. Тя ще бъде в помощ за грижите за новородените в СБАГАЛ „Проф.СБАГАЛ „Проф. Д-р Димитър Стаматов – Варна”, а в МБАЛ „Св. Анна – Варна” ще бъде закупена и дарена апаратура в детска хирургия.
Мащабното събитие ще се проведе в събота 13 април 2019 г. С подкрепата на Община Варна пред Катедрален храм „Св. Успение Богородично” отново всички жители на Варна ще могат свободно да докарат и предадат събраните капачки.
Сдружение „Аз вярвам и помагам” вече има заявки, че хиляди хора от Североизточна България ще се включат в инициативата, като над двадесет общини лично ще докарат своите капачки на площада.
Очакванията са да бъдат събрани около 25 тона капачки.

ОТКРИХА 60 ТОНА НЕГОДНА ХРАНА
Откриха 60 тона негодна храна в складове на голяма фирма. Част от продуктите са били с изтекъл срок на годност, а другата част с неясен произход, информира Clinica.bg.
Съвместна акция на полицията, НАП и БАБХ откри некачествените храни в складови помещения на фирма, която се занимава с производство на млечни продукти.
Органите са се натъкнали на некачествената стока в три града в страната. Иззети са 12 000 кг. месо и колбаси с изтекъл срок на годност. Те ще бъдат унищожени, категорични са проверяващите. Освен това са открити и 47 000 кг. сухо мляко без нужните документи за произход. То ще бъде задържано до установяване на произхода му.
Дружеството има подобни складове на различни места в страната и извършва търговска дейност с месо, месни и млечни продукти. Храната освен за нашия пазар е била предназначена и за износ за трети страни. Името на фирмата не се съобщава в официалната информация от МВР.