НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.03.2019)

66 СА РЕГИСТРИРАНИТЕ СЛУЧАИ НА МОРБИЛИ У НАС
66 са случаите на морбили в България към днешна дата. От тях 41 са лабораторно потвърдени, съобщиха от Министерство на здравеопазването.
Засегнати са пет области в страната: Благоевград – 48 заболели, София-град – 8 заболели, София-област – 8 заболели, Бургас – един заболял и Пловдив – един заболял.
Най-много са заболелите във възрастовата група 1- 4 години (29 случая), следвани от групата под 1-годишна вързаст (14 случая), и групата от 5 до 9-годишна възраст (9 случая).
74% от заболелите са без проведена имунизация или без данни за проведени имунизации. 37 лица са без имунизации срещу заболяването – от тях 35 са деца, от които 16 не са имунизирани поради ненавършена имунизационна възраст. 12 лица са без данни за проведени имунизации срещу морбили. Издирени са всички контактни лица, уточниха от МЗ. От там припомниха, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

ЩЕ ИЗДИРВАТ ЗАБОЛЕЛИ ОТ ТУБЕРКУЛОЗА ВЪВ ВИДИН, ГАБРОВО, ПЕРНИК И СЛИВЕН
Министерство на здравеопазването обяви обществена поръчка за „Избор на изпълнители на дейности по превенция и контрол на туберкулоза сред рискови групи”. Изпълнителите ще издирват хора със заболяването във Видин, Габрово, Перник и Сливен, информира Clinica.bg.
Мероприятието е във връзка с изпълнението на Националната Програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2017-2020 г. Тя е за срок от 6 месеца от сключване на договора. В този период изпълнителите ще трябва да сканират чрез анкета 200 души в определените региони. Освен това ще трябва да се направят проби с манту на 100 души. Пациентите с положителни проби ще трябва да бъдат придружени до лечебно заведение за диагностика и лечение на туберкулоза за шестмесечния период. Изискването е услугата да бъде предоставена на 10 души. Общата стойност на обществената поръчка е 72 650 лева без ДДС.

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ТЪРСИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ ЗА ПРОДЪЛЖАВАЩО ОБУЧЕНИЕ НА СПЕШНИ МЕДИЦИ
Министерство на здравевопазаването обяви обществена поръчка за преподаватели в Националния център за продължаващо обучение на спешни медици. Те трябва да обучат общо 6 892 души, информира Clinica.bg.
Търсят се преподаватели от 10 специалности: “Спешна медицина”, “Анестезиология и интензивно лечение”, “Нервни болести”,” Кардиология”, “Педиатрия”, “Ортопедия и кардиология”, “Хирургия”, “Токсикология”, “Акушерство и гинекология” и “Вътрешни болести”. Лекциите трябва да се провеждат в зали, които побират до 160 човека.Освен теоретична е предвидено да има и практическа част, за която групите не трябва да надвишават 12 човека.
Максималната стойност за цялата продължителност на рамковото споразумение е 717 592 лева. Обществената поръчка е въз основа на проект, финансиран със средства на ЕС за „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния” както и по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 година.

ТРИ ОРГАНИЗАЦИИ ДАРЯВАТ МЕДИЦИНСКА ТЕХНИКА В МБАЛ – ПАЗАРДЖИК
Ротаракт Пазарджик Бесапара заедно със Съвета за младежка политика и Ротари клуб Пазарджик Бесапара, ще направят дарение на медицинска техника в МБАЛ – Пазарджик, информира Zdrave.net като се позовава на Pzdnes.com. Благотворителните организации ще предоставят безвъзмездно три инфузионни помпи и два пулсоксиметъра. Обща стойност на дарението е около 4000 лв., съобщи Александра Димова от Ротаракт Пазарджик Бесапара.

СТАРТИРА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ, ПОСВЕТЕНА НА ЕНДОМЕТРИОЗАТА
МБАЛ „Надежда” – София стартира информационна кампания, посветена на ендометриозата „ЕндоМарт. Защото е важно!“. Кампанията ще се провежда онлайн и на територията на болницата. Тя има за цел да даде повече информация за същността на заболяването, за симптомите и съвременните подходи в лечението му, информира Redmedia.bg.
На 30 март 2019 г., когато в редица страни по света се провеждат инициативи за повишаване на информираността за ендометриозата, в болница „Надежда” ще се проведе училище „Майка навреме“, посветено на темата. Входът е свободен. Лектор ще бъде д-р Георги Стаменов – водещ специалист по репродуктивна медицина с богат опит в диагностиката и лечението на ендометриоза.
В МБАЛ „Надежда“ ще бъде открит специализиран кабинет по ендометриоза, в който момичета и жени със симптоми на заболяването ще могат да бъдат консултирани от водещи специалисти с богат опит в областта.