НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.02.2019)

ПАЦИЕНТИТЕ ДОПЛАЩАТ НАЙ-МНОГО ЗА ЛЕКАРСТВА
Около 4,5 пъти повече средства за лекарства за домашно лечение вади от джоба си българският гражданин, отколкото плаща НЗОК. Това сочат данните на Националния статистически институт за 2016 г., информира Zdrave.net.
Прецз посочената година държавата в лицето на НЗОК и НОИ е платила за лекарства за домашно лечение 615,84 млн. лв., докато гражданите на България са извадили от джоба си над 2,7 млрд. лв. за медикаменти.
На второ място по разходи от собствения джоб спрямо заплащаното от държавата се нарежда извънболничната помощ, където разходите на държавата и на пациентите са почти на едно ниво. За извънболнична помощ през 2016 г. държавата е платила 561,74 млн. лв., а пациентите са извадили от джоба си 524,96 млн. лв.
Доплащането от джоба за рехабилитация пък възлиза на около 30,5%, сочат още данните на НСИ.
Последна по доплащане в статистиката на НСИ изненадващо е болничната помощ, смятана традиционно за най-разходоемка за пациентите. Доплащането от джоба на пациента тук обаче е едва 14,33%, сочат данните.

Д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ: ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ НЕ ТРЯБВА ДА СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА
По отношение на Общинското здравеопазване се върви в неправилна посока. Това заяви членът на Надзорния съвет на НЗОК, вицепрезидент на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов пред БНР. По думите му синдикатите от над 20 години твърдят, че е погрешна регистрацията на лечебните заведения като търговски дружества, особено на тези, които са собственост на държавата и общините, информира Zdrave.net.
“Първото, което трябва да се направи, е тези болници да не бъдат търговски дружества. Второ, без помощта на държавата и на общината тези болници няма как да оцелеят по простата причина, че начинът на финансиране е от дейности, заплащани от НЗОК“, изтъкна д-р Кокалов и добави, че трябва да се намери начин за тази помощ.
Д-р Кокалов смята, че „сме в плен на догми и административни пречки“ и те трябва да бъдат преодолявани. Според него тези заведения са в омагьосан кръг – малки приходи заради ограничения брой клинични пътеки поради липса на специалисти, ниски заплати, персоналът напуска, средна възраст на сестрите над 60 години.
Проблемът е в целия сектор “Общинско здравеопазване”. Става въпрос за 2 млн. български граждани, които получават лечение в общински болници.

ДО ЕДНА ГОДИНА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ПРЕХОДЪТ ПО ВЪВЕЖДАНЕ НА ВЕРИФИКАЦИЯТА НА ЛЕКАРСТВАТА
Между шест месеца и една година ще продължи плавният преход по въвеждане на системата за верификация на лекарствата за българските аптеки. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на пресконференция днес по повод протестите на фармацевтите у нас, които настояват да бъдат подпомогнати при предстоящото въвеждане на общоевропейската система за верификация срещу фалшивите лекарства и националната система за проследяване на недостига на лекарства, информира Zdrave.net.
„Нищо страшно няма да се случи на 9 февруари – датата, от която според Директивата на ЕС от 2011 г. и делегирания Регламент от 2016 г. трябва да функционира системата за верификация на територията на Европейския съюз. В България въвеждането ще се случи плавно и ще отнеме минимум 6 месеца. През това време аптеките, които не са въвели системата, няма да бъдат санкционирани. И магистър-фармацевтите, и пациентите трябва да знаят, че няма да има затворени аптеки. Българските граждани трябва да са спокойни, че ще могат да открият в аптечната мрежа необходимите им лекарствени продукти“, успокои министър Ананиев. Той припомни, че в България функционират 3600 аптеки, като 2400 от тях имат договор с НЗОК и съответно разполагат с необходимите компютри, софтуер и интернет връзка. Единственото, което трябва да направят е да си закупят четец за кода на новите лекарства с идентификационни кодове на стойност 180-200 лв. и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване и надграждане на системата.

ЗАПОЧВА ПРОВЕРКА НА ТЕЛК РЕШЕНИЯ, ИЗДАДЕНИ НА ЖИТЕЛИ ОТ РОМСКАТА МАХАЛА В ЯМБОЛ
Районната прокуратура в Ямбол ще извърши проверка за истинността на ТЕЛК решения, издадени на жители от ромската махала, съобщи БНР. В хода на проверката ще се установява дали освидетелствани лица с висок процент на инвалидност, в действителност страдат от заболявания, посочени в медицинските документи, както и дали са извършвани лекарски прегледи.
Проверката ще бъде извършена в срок от 30 дни от служители на ОД на МВР. Те трябва да установят какви са издадените решения на ТЕЛК за инвалидност, за какви заболявания и какви медицински документи са издадени в тази връзка. Събраните материали ще бъдат представени на наблюдаващия прокурор, който ще прецени има ли данни за извършено престъпление.

ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ЩЕ ИМАТ ЕЛЕКТРОННИ ДОСИЕТА ОТ ФЕВРУАРИ 2019 Г.
Електронните досиета за хора с увреждания ще заработят през февруари. Идеята е те да съдържат информация за целия здравен статус на пациентите. Системата на ТЕЛК и НЕЛК ще бъде интегрирана с тази на Агенцията за хората с увреждания и на НЗОК. Това съобщи зам.-здравният министър Жени Начева след изтичане на шестмесечния срок от въвеждането на наредбата за медицинска експертиза, след който МЗ представи анализ. Паралелно хората с увреждания изразиха чрез протест недоволство от новите правила, информира Clinica.bg.
„Информацията ще обхваща целия здравен статус на лицата и решенията ще се взимат по-независимо. Електронният профил ще заработи през февруари, но той ще се надгражда с допълнителна информация”, обясни Жени Начева.
Няма съществена промяна в общия брой на инвалидността в страната при новата и предишната наредба, както и при жалбите, показва анализа на МЗ.
Ведомството пое ангажимент да изпрати на неправителствените организации данните и информацията от системата на ТЕЛК и НЕЛК, за да направят собствен анализ на действието на Наредбата за медицинската експертиза през изминалите 6 месеца.