НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.12.2018)

Според нова наредба на Министерство на здравеопазването: БОЛНИЦИТЕ ЩЕ ПЕРАТ СПАЛНОТО БЕЛЬО В СПЕЦИАЛНИ ПЕРАЛНИ
В обществените индивидуални перални на самообслужване, предназначени за граждани, вече не може да се изпира пране от обществени обекти. Това стана факт с влизането в сила на Наредбата за здравните изисквания към обществените перални на МЗ. Забраната се налага с идеята да се избегне рискът в обществените перални за граждани да се пере пране от обекти като места за временно настаняване, лечебни, детски и учебни заведения и т.н., информира Zdrave.net.
Документът разграничава пет вида обществени перални, като тези, в които се пере пране на лечебни и здравни заведения, както и на специализирани институции за предоставяне на социални услуги за възрастни, са обособени в отделна точка.
За спазването на хигиенните норми ще следят РЗИ.
С документа се въведоха изисквания за микробиологична чистота на готовото за експедиция пране, с което се очаква да се намали и почти да се елиминира рискът от разпространение на заразни заболявания чрез изпраното пране.
С предвидените предварителни и периодични медицински прегледи и изследвания на работещите в обществените перални се цели недопускане на замърсяването на чистото пране с патогенни и непатогенни микроорганизми от лица от персонала, които най-често се явяват т.нар. „здрави заразоносители“. Това от своя страна ще гарантира опазване здравето на лицата, ползващи се от услугите на обществените перални, в т.ч. децата в детските заведения, лицата, ползващи хотелиерски и други подобни услуги, пациентите в лечебните заведения и т.н., посочиха от МЗ в мотивите си към наредбата.
Чрез недобре и неправилно изпрани дрехи, спално бельо, покривки, работно облекло и др. се предават бактерии и вируси като: вируса причинител на хепатит А, норовируси, ротавируси, салмонела, E. Coli, кандида и др., отбелязаха от там.
В лечебните заведения съществуват специфични фактори, които способстват за развитието на т.нар. вътреболнични инфекции, които не са характерни за други учреждения. При замърсяване на вътреболничната среда с микроорганизми – в лечебните заведения често се замърсяват повърхности, апаратура, материали, инструменти, а също така постелъчен инвентар и работно облекло, микробните агенти могат да попаднат в тялото на възприемчиви пациенти, посочиха от ведомството.

СТАРТИРА КЛАСАЦИЯ “НАЙ-ДОБРИТЕ БОЛНИЦИ”
Кои са най-добрите болници и медицински направления в различните региони на страната? Отговор на този въпрос ще даде националната класация „Най-добрите болници“, която се организира от Българска болнична асоциация (ББА) и Investor Media Group, информира Zdrave.net.
Класацията ще отличи най-добрите лечебни заведения в 7 района на страната – Северозападен, Северен Централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен, Югоизточен и София, по няколко показатели – технология, специализация, персонал и качество на услугите. За пръв път ще бъдат определени и най-добрите болници в България, разделени по отделни специализации – ортопедия, кардиология, УНГ, АГ, педиатрия, онкология и хирургия. За всеки регион в съответната специализация ще бъдат излъчени най-добрите лечебни заведения, които са намерили място в класацията „Най-добрите болници 2018“.
Най-добрите лечебни заведения ще бъдат избрани след национално социологическо проучване сред общопрактикуващи лекари, мениджъри на болници и пациенти. Общопрактикуващите лекари могат да дадат своя вот, като попълнят специален въпросник, публикуван на сайтовете Dnes.bg и Puls.bg. Проучването ще се изготви от международната компания за проучвания IQVIA и ще оцени лечебните заведения по няколко критерия – технология, специализация, персонал и качество на услугите.
Целта на националната класация е да създаде обективна методология и унифициране на стандартите, по които се оценява здравният сектор в България, уточняват организаторите. Резултатите ще покажат кои са най-важните критерии за развитие на лечебните заведения в страната, което в дългосрочен план би довело до развитие на сектор „Здравеопазване“ и до подобряване на качеството на медицинските услуги в страната.
Институционален партньор на класацията „Най-добрите болници“ е Министерството на здравеопазването.

ДИШАМЕ ПЕТ ПЪТИ ПО-МРЪСЕН ВЪЗДУХ
Пет пъти над нормата е замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Това сочат данните за страната. Три са местата, в които превишението е изключително голямо – столичните квартали „Младост”, „Надежда” и „Хиподрума”, информира Clinica.bg.
Всяка година с настъпването на зимата, започва затягане на мерките свързани със замърсяването на въздуха. Основни причини за насищането му с фини прахови частици са битовото отопление и автомобилният трафик. Това отчита Валери Серафимов от Агенцията по околна среда.
„ В момента виждате, че има мъгла, има температурна инверсия. При тези две условия атмосферните замърсители се задържат на едно място, натрупват се и затова се превишава нормата на фини прахови частици”, каза той.
Четири пъти над нормата e е замърсяването в пловдивския квартал „Тракия” и в софийския квартал „Павлово”. В Шумен и в Горна Оряховица пък замърсения въздух е три пъти над нормата.
По данни на показателя “Air Quality Index” на Европейската комисия тази сутрин концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в почти всеки голям град. Запрашаването в големи количества може да доведе до усложнение в здравословното състояние на хората с хронични белодробни заболявания.

Д-р Александър Симидчиев: ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ СЕ РАВНЯВА НА 10 ИЗПУШЕНИ ЦИГАРИ
Фините прахови частици увреждат на практика всички вътрешни органи. Когато имаме концентрация до 50 микрограма на куб. м., инхалираме с всяко вдишване 20 млн. микрочастици, което е нормата. Когато имаме увеличение на концентрацията над нормата, инхалираме два пъти повече прахови частици. Замърсяването на въздуха в последните дни като резултат е равно на изпушването на 10 цигари. Това заяви по БНТ д-р Александър Симидчиев, специалист по белодробни болести. Той поясни, че при ниските концентрации страдат основно хората, които нямат резервни възможности. „Когато нивата са над 200 микрограма, здравите хора също имат усещането за дишане, самото осъзнаване за дишане е признак, че нещо не е наред“, каза д-р Симидчиев.
По думите му обикновените хирургически маски не предпазват добре, тъй като те са направени специфично да не предават вируси по въздушно-капков път. „Те не пасват добре на лицето и въздух може да проникне около тях. Нужни са специфични маски, които уплътняват добре и пречистват частици с размер под 2,5 микрона“, коментира д-р Симидчиев. Проблемът бил, че се ходи трудно с тях и създава напрежения за дишането.
„Нищо не можем да направим краткосрочно, за да изчистим бял дроб, който се пълни с боклуци в резултат на всекидневното ни дишане. Единственото, което можем да направим, е да намалим замърсяването с фини прахови частици“, подчерта д-р Симидчиев.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ПУСНА ЗЕЛЕН БИЛЕТ ЗАРАДИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ
Заради замърсяването на въздуха в София Столичната община пусна днес т. нар. “зелен билет” на цена от 1 лев, който ще важи за всички линии на градския транспорт, информира БНР.
Като част от предприетите мерки срещу замърсяването на въздуха, продължават и проверките на Пътна полиция за количеството изгорели газове от автомобилите, както и в местата, за които има сигнали, че се горят автомобилни гуми и текстилни отпадъци. В столицата се разкриват временни буферни паркинги в най-дясната пътна лента по основните входни софийски булеварди.

63 СА ДИАГНОЗИТЕ ЗА РЕДКИ БОЛЕСТИ У НАС
63 са редките диагнози, които се срещат у нас. Най-многобройни пък са пациентите с тях в София и Варна. Това показват данните на електронния регистър на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) към края на месец октомври тази година, информира Clinica.bg.
Общо 1212 са регистрираните пациенти с редки болести у нас според данните от електронния регистър. Най-много са пациентите с акромегалия – 144, хипопитуитаризъм – 139, бета таласемия майор – 136, хемофилия – 119, междукамерен септален дефект – 83, и синдром на Кушинг – 59.
Редки са диагнозите, които се срещат при по-малко от 5 души на 10 000. Някои от тях засягат дори 1 на 100 000 души. Досега учените са открили около 7000 редки диагнози, но постоянно изникват нови. Предполага се, че в ЕС живеят между 27 млн. и 36 млн. души с подобни проблеми. В САЩ техният брой е 25 млн.
Сред най-честите редки диагнози са Синдром на Турет, акромегалия (гигантизъм), хемофилията, бетаталасемия майор и др. Всички те възникват заради генетични особености и мутации. Възможностите за тях са буквално неизчерпаеми, тъй като всяка клетка съдържа 30 000 гени.
Заради ниския брой на болните медикаментите за тези диагнози са изключително скъпи. Поради тази причина в света се правят опити за централизация на лечението. В ЕС се създават електронни регистри, за да се разбере колко е общият брой на пациентите от всяка диагноза, както и да се създадат центрове за лечението на диагнозите, които да подготвят кадри и да свалят разходите за медикаменти.
Досега ЕС е инвестирал над 1 млн. евро по FP7 и H2020. Тези средства са дадени за над 200 проекти, свързани с редките болести.

ДВАМА ПАЦИЕНТИ ЖИВЕЯТ В УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ” – ПЛОВДИВ
Вече трети месец Пловдивската университетска болница „Св. Георги” не може да изпише двама пациенти. Причината е, че те нямат близки, които да ги приберат. Приютяването на болните, обаче е разход за лечебното заведение, който вече е в размер на 12 хиляди лева, информира Clinica.bg.
Извънредният престой за първия пациент е 3 месеца, а за втория два, съобщиха от болницата. И двамата биват приети по различни причини. Първият пациент постъпва, след като на 21 август получава исхемичен инсулт. Пациентът има от 8 години становище от ТЕЛК за нетрудоспособност. Месец след постъпването си в лечебното заведение, вече има и психиатрична експертиза. Клиничната пътека, по която е приет е на стойност 730 лв. След изтичането й обаче, се оказва че лекарите няма как да го изпишат, защото няма близки , които да се погрижат за него. Така разходите по неговия престой набъбват до 1 196.60 лева.
Подобна е съдбата и на другия пациент. Той е приет на 23 септември, по клинична пътека, която е на стойност 600 лева. След изтичането на Клиничната пътека болният остава в лечебницата, а тя започва да трупа разходи, които в този случай са фрапантни – 10 877.35 лв.
От клиниката са направили запитване за настаняването на пациентите без близки в Дом за социално подпомагане в град Карлово. Оказало се, че там няма свободни места. От лечебното заведение ще потърсят помощ за решаване на този казус от министерствата на здравеопазването и на труда и социалната политика.

БЪДЕЩИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И АКУШЕРКИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИНИЦИИРАХА КРЪВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЯ
Акация по кръводаряване се провежда във Велико Търново. Инициатори са студентите от Филиал Велико Търново на Медицински университет – Варна и Отделението по трансфузионна хематология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, информира БНР.
С дарената кръв ще бъдат попълнени запасите на лечебното заведение за предстоящите коледни и новогодишни празници. Болницата има нужда от кръв от всички групи.
Акцията е под наслов “Избра ли подарък?”. Първи се отзоваха студенти по акушерство.
За 14-и път кръв дари директорът на Филиал В. Търново доц. Диана Димитрова.
“От кръводаряването има и ползи. Хората, които редовно даряват кър, поне два пъти в годината, са по-малко атакувани от инсулт и инфаркт”, изтъкна д-р Марияна Витанова, началник на Отделението по трансфузионна хематология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново.