НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.10.2018)

Министър Кирил Ананиев: МЗ ИЗПЪЛНЯВА ПОЕТИТЕ АНГАЖИМЕНТИ КЪМ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
“Поехме ангажимент до края на март да разработим стандартите за медицинските изделия и медицинските средства за хората с увреждания.” Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на среща с протестиращите майки на деца с увреждания, информира Zdrave.net.
„Министерство на здравеопазването пое няколко ангажимента, които считам, че изпълняваме, както ги договорихме с Вас. Една от важните задачи, която поехме като ангажимент, е изграждането на информационната система“, коментира министър Ананиев, цитиран от агенция “Фокус”. Министърът поясни, че в бюджета на НЗОК за следващата година се предвиждат изменения, с които финансирането на медицинските изделия ще става чрез трансфер от Министерство на здравеопазването към НЗОК. Той допълни, че са изготвени законодателни текстове за изменение на Закона за здравето, които би трябвало да минат до края на годината.
Министърът уточни, че по отношение на ТЕЛК от 1 януари 2019 г. в системата ще влизат всички стари данни до 2013 г., съответно всички хора с увреждания ще имат право на достъп.
„Последното, което поехме като ангажимент, е свързано с Наредбата за медицинската експертиза. Разбрахме се да го направим на два етапа. Първият етап е до 31 декември 2018 г., когато ще направим междинна оценка. Вторият етап е до 31 март 2019 г., когато ще направим окончателната оценка“, уточни министър Ананиев.

С 13% СА НАМАЛЕЛИ ПРОСРОЧЕНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ У НАС
“През 2018 г. МЗ въведе нови механизми за финансиране и отчетност и нови правила на контрол, които водят до увеличаване на стойността на субсидираните дейности и ограничаване на възможностите за отчитате на недействително извършена дейност.” Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на председателя на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова, свързан с финансирането на системата, съобщи Zdrave.net.
„През 2018 г. предвидените средства за финансиране на лечебните заведения за болнична помощ са в размер на 90 млн. лв. Към 31 август 2018 г. 65, 783 млн. лв. е размерът на изплатените средства, което представлява 73% от общия ресурс. За сравнение, отчетените и изплатените субсидии към същия период на 2017 г. са в размер на 63, 303 млн. лв., или през 2018 г. имаме налице ръст от 2,480 млн. лв. или 4% увеличение“, уточни той по време на днешния блиц-контрол в комисията.
Министър Ананиев поясни, че са увеличени средствата за финансиране на спешната помощ от 25, 737 млн. лв. на 26, 243 млн. лв. Към 31 август 2018 г. изплатената субсидия за спешна помощ е в размер на 18, 392 млн. лв., което означава изпълнение в размер на 67% от предвидените средства, отчете той.
Увеличена е стойността на извършените дейности по медицинската експертиза, осъществявана от ТЕЛК с 23%. Към 31 август 2018 г. изплатената субсидия е 3, 521 млн. лв., което представлява изпълнение от 53%, каза още министърът.
Променен е механизмът за финансиране на психиатричната помощ, като е постигнато увеличение в размер на 2, 359 млн. лв. или 9%. Към 31 август 2018 г. изплатената субсидия за осигуряване на психиатрична помощ е 20, 660 млн. лв., което представлява изпълнение в размер на 71% от предвидените средства, посочи Ананиев.
Увеличена е субсидията и за общинските лечебни заведения за болнична помощ, които се намират в труднодостъпни или отдалечени райони, от 6,165 млн. лв. на 7,650 млн. лв. Към 31 август 2018 г. изплатената за тях субсидия е в размер на 5,1 млн. лв. или 67% от предвидените средства.
„През 2018 г. беше разработен стандарт за управление на държавните лечебни заведения – търговски дружества. Основната цел, която се очаква да бъде постигната, е стабилизиране на финансовото състояние чрез въвеждане на единни правила за управление, на общи финансови принципи, политики при управлението на лечебните заведения, управление на човешките ресурси, управление на задълженията, инвестиционната политика, възлагане на обществени поръчки, наблюдения на ключови индикатори при текущото изпълнение и отчитане. След въвеждането на единния стандарт се наблюдава намаляване на просрочените задължения“, каза още министър Ананиев. Той отбеляза, че при сравнение на просрочените задължения на всички лечебни заведения към 30 юни спрямо същия период на 2017 г. се наблюдава намаление с 13%, като от 163, 337 млн. лв. достигат до 141, 863 млн. лв. Лечебните заведения отчитат увеличение на общия финансов ресурс в размер на 7,8 млн. лв., като 60% от лечебните заведения отчитат подобряване на финансовите резултати, съобщи министърът.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ВЪЗСТАНОВИ ПРОГРАМАТА ЗА ПАРАМЕДИЦИ
„Сериозно притеснение предизвиква дисбалансът по отношение на медицинските сестри. Оказва се, че на 100 000 население средно в ЕС има над 700 медицински сестри, а в България те са наполовина. Нещо повече: съотношението лекар – медицинска сестра у нас е 1:0,9, докато в ЕС – 1:2,3. Каква е политиката на министерството, за да се промени този показател?“ Това попита депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния блиц-контрол в парламента. Тя допълни, че отново само 55 бройки са отпуснати за сестрите при специализациите.
„Съвсем не е маловажен този въпрос. Когато поех този пост, една от първите разработки, които поръчах, беше за човешките ресурси и тя показа проблема, за който говорите, при специалистите по здравни грижи. Безспорно трябва да предприемем мерки и затова правим тригодишно планиране на нуждите съвместно с МОН и в предвиждаме значително завишаване на броя на хората, които ще завършат за бакалаври, т.е. ще придобият тази професионална степен“, каза министър Ананиев.
Той изрази съжаление, че неговият предшественик на поста е затворил програмата за парамедиците. „Ние ще отворим тази програма, защото на много места дейността на медицинските сестри ще може да се изпълнява от парамедици и по този начин ще се освободи един значителен човешки ресурс. На следващо място съм убеден, че въвеждайки новия модел, ще има оптимизиране на системата и в този процес на оптимизация сестрите ще получат достойното си място“, каза още министър Ананиев.

В УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА “СВ. МАРИНА” ПРИЛОЖИХА НОВ МЕТОД ЗА ОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СРЕДНО УХО
Специалистите от Клиниката по Оториноларингология в УМБАЛ „Св. Марина“ – гр. Варна са първите в страната, които приложиха нов за България метод на лечение – пластична операция на слуховите костици, информира Zdrave.net.
Интервенцията е изпълнена със съвсем нов вид специфичен високотехнологичен цимент – това е първото му приложение у нас. Материалът вече е познат във водещите центрове по отологична хирургия в САЩ и Европа.
„Този метод позволява принципно нов тип реконструкция на костиците вътре в средното ухо. Там има три малки костици, като най-голямата от тях е 6 мм, най-малката около 3 мм, а теглото е от порядъка на 7 микрограма“, обясни доц. д-р Николай Сапунджиев от Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Св. Марина“. „Запознах се с този нов модерен материал на курс през миналата година във Франкфурт, Германия. Един от водещите отологични хирурзи в Германия и ръководител на клиниката там проф. Карстен Далъхоу ми демонстрира няколко случая и ме убеди в предимствата на този метод. Въпрос на време беше материалът да бъде доставен в България, за да може да се помага на пациенти с намален слух в резултат на увреждания в средното ухо”, допълни доц. Сапунджиев.