НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.09.2019)

От Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ у нас настояват: НУЖНИ СА ЗАКОНОВИ ПРОМЕНИ, КОИТО ДА ЗАБРАНЯТ БЛИЗКИ НА ПАЦИЕНТИТЕ ДА СЕ ВОЗЯТ В ЛИНЕЙКИТЕ
От Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ поискаха близки на пациентите да не бъдат допускани в линейките. Това заяви телевизия по Bulgaria ON AIR д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията.
Искането идва на фона на оплакване от страна на спешен медик от Сливен, че бабата на 7-годишната Кристин му е попречила да си свърши работата. Момичето почина след изнасилване и побой, а роднините му разказаха, че медикът е отказал да го наблюдава в линейката.
“За съжаление това не е единственият случай, а поредният, които вече се натрупват и ни пречат. Затова направихме две анкети между наши колеги. В резултат на тях внесохме следното предложение – при извършване на спешен медицински транспорт да не се позволява качването на придружители в санитарния отсек на линейките. Това е място, на което ние работим, където хора се раждат, умират, кървят, задушават. Това не е място, на което трябва да има близки. Предлагаме в санитарния отсек да се допускат само служители на другите служби за спешно реагиране, защото понякога има агресивни или буйстващи пациенти и тогава полицията наистина ни помага”, обясни д-р Кателиева.
„Колегите ми имат сериозен негативен опит и това не е продиктувано от един единствен случай. В първата анкета 60% от 648 участника са за забрана на качването въобще на придружители, 39% са за качване на придружители понякога. 31% от колегите са отговорили, че санитарният транспорт крие опасности от травматизъм. 60% са казали, че придружителят в линейката не е застрахован. Трябва да се помисли законово да бъде уреден въпроса със застраховката, защото по закон нямаме право да взимаме непълнолетни и лица под запрещение без придружител. 81% казват придружителите в линейките пречат с коментари и въпроси, а 57% твърдят, че придружителят влияе на решенията и действията на екипа с несъгласие и недоверие. 73% твърдят, че придружителят проявява вербална и физическа агресия“, каза още д-р Кателиева.
Другото предложение на Асоциацията е придружители на лица под 18 години, както и на лица, поставени под запрещение, да пътуват отпред при шофьора, но да попълват декларация, че са информирани за последствията от присъствието си в линейката. „Има случаи, в които шофьорите са пресирани да карат по-бързо и са заплашвани, а когато се движиш в специален режим, това е недопустимо“, обясни д-р Кателиева.

ЗА ТРЕТИ ПЪТ ТАЗИ ГОДИНА УВЕЛИЧИХА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ В МБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ”
С 10 % са увеличени възнагражденията на лекарите, медицинските сестри и кинезитерапевтите в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица. За това информира Zdrave.net като се позова на Borbabg.com. Ръстът в заплатите е станал възможен след повишаване цените на някои клинични пътеки и положителния финансов резултат на лечебното заведение.
Това е трето поред увеличение на доходите на работещите в болницата. През януари основните заплати на персонала са били увеличени във връзка с увеличението на минималната работна заплата в страната на 560 лева, а от 1 април на лекари, медицински специалисти и кинезитерапевти ежемесечно се начислява допълнително възнаграждение в размер на 70 лева във връзка с получена субсидия.
В МБАЛ „Св. Иван Рилски“ работят близо 300 души, от които 134 лекари.

СЪЗДАВАТ ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА НА ЛИЦА С ДЕМЕНЦИЯ В КЮСТЕНДИЛ
Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства предстои да бъде изграден в Кюстендил. Той е част от проектите за социална инфраструктура, по които работи общината. Това каза пред Агенция “Фокус” Любомира Велинова, управител на информационния център в Кюстендил, информира Clinica.bg.
Предстои да бъдат изградени и три центъра за грижа на лица с умствена изостаналост. Ще бъде разширена дейността на съществуващия Дневен център за деца с увреждания в общината, стана ясно от думите на Велинова. По думите й ще бъдат включени дейности за Центъра за социална рехабилитация и интеграция.

СВЕТОВЕН КОНГРЕС СЪБИРА НАЙ-ДОБРИТЕ КАРДИОХИРУРЗИ В СОФИЯ
29-ият Конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи ще се проведе у нас от 5 до 8 септември 2019 г. в НДК. Очаква се за форума да пристигнат близо 1500 гости от цял свят, видни лекари от трите специалности – гръдна хирургия, съдова хирургия и кардиохирургия, информира Clinica.bg.
Председател на Организационния комитет на конгреса е проф. д-р Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина”. Регистрираните участници са от над 40 страни. Сред лекторите са и 25 от най-изтъкнатите световни хирурзи от трите специалности.
Сред широкия кръг теми, които ще разглеждат участниците в световния конгрес, са новите технологии и иновациите в областта на кардиохирургията, спешната коронарна хирургия, гръдната и торакоскопската хирургии, неонаталната кардиохирургия, съдовата хирургия, предизвикателствата пред гръдната и сърдечната трансплантации 50 години след началото и др. Сред акцентите на научната програма ще бъде и съвместната сесия между различните световни, европейски и български съсловни дружества и тяхното ефективното взаимодействие в областта на новите медицински открития и практики.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА ПРЕДЛАГА ДВЕ НОВИ ДИСЦИПЛИНИ
Започна записването за свободноизбираемата дисциплина „Морска медицина” за учебната 2019/20 г., съобщиха от учебното заведение. Обучението ще стартира през октомври и е за студенти по медицина от IV и от V курс. Ръководител на обучението е доц. Димитър Ставрев – дългогодишен морски инструктор и преподавател. Медицинският университет във Варна е първият и единствен медицински университет в България, в който се провежда обучение по дисциплината „Морска медицина”. По време на обучeнието ще се изучават различните аспекти на морската медицина, като корабна и водолазна медицина, хипербарна оксигенотерапия, отравяния от морски обитатели и др. Особен интерес у студентите предизвикват практическите занятия, които се провеждат във Военноморско училище и Военноморска болница. За първи път ще бъдат проведени учебни занятия на плавателни съдове на МУ-Варна – “Хигия”, „Панацея” и „Таласа”.
За първи път МУ-Варна организира обучение по специфичната медицинска дисциплина „Авиационна медицина”. Записването е за учебната 2019/20 година. Обучението е за студенти по медицина от IV курс и ще се провежда на територията на МУ-Варна с изнесени практически занятия във военните и цивилни авиационни структури. МУ – Варна е първият и единствен медицински университет в България, в който се провежда обучение на студенти по дисциплината „Авиационна медицина”. Ръководител на тази дисциплина е проф. Любомир Алексиев – председател на Българско сдружение по авиационна, морска и космическа медицина.
Авиационната медицина представлява съществена част от медицина на пътуванията и туризма. Квалифицираните лекари в тези области ще могат при подходящ обем от теоретично и практическо обучение да се реализират и в туристическия бранш, бележещ ускорено и важно за икономиката на страната развитие. Програмата засяга теми свързани с авиационна хигиена и токсикология, здравословни и безопасни условия на труд, авиационна психология, пространствена дезориентация и илюзии в полет, значение на човешкия фактор за авиацията, култура на безопасност, разследване на авиационни произшествия, клинична авиационна медицина, медицински стандарти и експертиза на авиационен персонал, въздушна и космическа форма на болестта на движението и много други.