НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.09.2018)

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ВЪВ ФОКУСА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТАРЕН СЕЗОН
„Безспорно финансирането е от първостепенна важност за сектор здравеопазване, затова ще приемем работещ бюджет на НЗОК“. Това заяви от трибуната на Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация по повод откриването на новия парламентарен сезон. По неговите думи важен приоритет за управляващата партия в предстоящите месеци ще бъде и утвърждаването на нов здравноосигурителен модел, информира Redmedia.bg.
„Ще внесем проект за развитие на здравноосигурителния модел и ще настояваме за широк дебат“, уточни Цветанов. От думите му стана ясно, че след като бъде получена нотификация от Европейската комисия, ГЕРБ ще внесе промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, за да може по този начин да се регулира търговията с медикаменти и да се ограничи лекарствения дефицит.
На свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова се спря на идеите на лявата партия, намерили място в проекта „Визия за България“. Тя бе категорична, че БСП ще отстоява принципното си виждане за промяна на статута на държавните и общинските болниците, които според социалистите не трябва да са търговски дружества. Друг основен фокус за БСП ще бъде намаляване на ДДС върху лекарствата.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не отдели специално внимание на здравеопазването, но подчерта, че секторът е един от проблемните наред с образованието. Коалиционните партньори на ГЕРБ – „Обединени патриоти“ не взеха думата и не излязоха с декларация.

ПАРЛАМЕНТЪТ ОТХВЪРЛИ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ СМЕКЧАВАНЕТО НА ЗАБРАНАТА ЗА ПУШЕНЕ НА ЗАКРИТИ МЕСТА
Парламентът отхвърли на първо четене предложенията за промени в Закона за здравето, които предвиждаха смекчаване на забраната за пушене на закрити места. Само 25 народни представители гласуваха “за”, “против” бяха 69, а 45 се въздържаха.
Идеята за промените беше инициирана от вицепремиера Валери Симеонов. Те предвиждаха облекчаване на режима на пушене в заведения и туристически обекти чрез въвеждането на обособени самостоятелни помещения за пушачи, които да заемат не повече от половината площ на заведението, информира Redmedia.bg.
Аргументите за тази стъпка, които вицепремиерът изтъкна при внасянето на законопроекта бяха, че забраната и сега не се спазва, а тя води и до загуби за туристическите обекти и заведенията за обществено хранене.
При обсъжданията в двете парламентарни комисии – по здравеопазването и по икономическата политика, идеите на вицепремиера на получиха подкрепа. Народните представители не приеха и аргумента, че промените на практика защитават непушачите и тяхното здраве.

Д-р Ангел Кунчев: НЯМА ОПАСНОСТ ОТ ЕПИДЕМИЯ НА ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА У НАС
„В никакъв случай няма да се стигне до национална епидемия на западнонилска треска у нас, защото нито начина на предаване, нито пък процентът на заразеност е толкова голям“. Това заяви в програма “Хоризонт” на БНР главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, след като случаи на заболяването бяха регистрирани в Бургас и Пловдив.
Той обясни, че при 80% от заразените със западнонилска треска не се проявяват симптоми, а други 20 % симптомите са като при грип.
„От 1000 заразени не повече от 180 – 200 въобще ще имат някакви симптоми, а 90% от тях ще имат това тридневно, понякога леко засягане със субфебрилна температура, отпуснатост, гадене – симптомите на едни летен грип. И вече в много, много малък процент може да се стигне до сериозни усложнения, предимно неврологични, както е при случая в Пловдив. Смъртоносна е треската само при хора с увреден терен, висока възраст, хронични заболявания, което може да доведе вече и до животозастрашаващо протичане. Точно такива са и случаите в Сърбия “, обясни д-р Кунчев.

СТОЛИЧНАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ ПРЕДЛАГА ЧЕТИРИ БОЛНИЦИ В СОФИЯ ДА РАБОТЯТ БЕЗ ЛИМИТИ И ДА ОБСЛУЖВАТ ПАЦИЕНТИ С ПОЛИТРАВМИ
Да се определят лечебни заведения с непрекъснат режим на работа, интердисциплинарни екипи, покриващи необходимите за обслужване на политравматични пациенти специалности, и звена за интензивно лечение с различни профили. Това предлагат от Столичната лекарска колегия на БЛС във връзка с инцидента край Своге, при който загинаха 17 души, а 20 пострадаха тежко, информира Zdrave.net.
От колегията предлагат да се изградят ясни правила за комуникация и координация, които да бъдат задействани при възникване на инциденти със значителен брой пострадали на територията на София и София- област. Писмото с предложенията е изпратено президента, премиера, здравните власти и председателя на Българския лекарски съюз.
В предложенията е залегнало да се подобри комуникацията на структурите в държавата при тежки инциденти, като се определят специални, конкретно фиксирани спешни центрове, които да поемат пострадалите при тези тежки инциденти, както и на спешните случаи в София. Според СЛК тези центрове за София и София-област трябва да бъдат УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, ВМА, УМБАЛ „Св. Анна” и УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” – лечебните заведения, които поеха пострадалите след катастрофата край Своге.

ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СПРЯ ИЗИСКВАНЕТО ЗА ФАБРИЧНО НОВА АПАРАТУРА ЗА ЛЪЧЕЛЕЧЕНИЕ
Петчленен състав на Върховния административен съд спря действието на §3, ал. 2 от Преходните и заключителни разпоредби на Наредба № 2 от 5.02.2018 г. за условията и реда за осигуряване защита на лицата при медицинско облъчване, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на Центъра за защита правата в здравеопазването.
Спирането на действието на акта е по жалба на Центъра за защита правата в здравеопазването и МБАЛ „Медицински комплекс Свети Иван Рилски“ ЕООД. Ответник е министърът на здравеопазването. В мотивите на съда се казва, че основание за спиране на изпълнението е възможността от настъпването на значителна или трудно поправима вреда. Тя може да бъде както имуществена – загуба или пропусната полза, така и неимуществена. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

ПЕТКРАТЕН РЪСТ НА ФРАКТУРИ ПРИ ОСТЕОПОРОЗА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ГОДИНИ
Пет пъти са се увеличили случаите на лечение на фрактури заради остеопороза през изминалите три години. Това показва официална справка на НЗОК за Clinica.bg.
През 2014 г. са регистрирани 51 случаи на вертебропластика – минимално инвазивна процедура, при която се слага специален цимент в увредените прешлени, за да се стабилизират и да се намали болката за човека. Тези процедури са били извършвани в 10 болници в цялата страна. Само три години по-късно случаите са пет пъти повече. Общо 253 са били пациентите, които са претърпели тази процедура през миналата година. Тя пък се е предоставяла от 23 болници в цялата страна.
Причините за драстичното увеличение на извършването на тази интервенция може да са различни – от незадоволеното покритие на нуждите на хората до свръх индуцираното ѝ търсене. Със сигурност обаче по-високият брой на тези случаи не е свързан с увеличаване броя на пациентите. По цял свят той е константен. Фрактурите на гръбначните прешлени са около 0.5% от всички счупвания на опорно-двигателния апарат.