НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.07.2018)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ ГОДИШНИЯ ПЛАН ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ДЕМОГРАФСКО РАЗВИТИЕ

Правителството прие План за 2018 г. за изпълнение на Актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012 – 2030 г.), информира Zdrave.net.

Планът е разработен в съответствие със структурата на Стратегията и в изпълнение на основната стратегическа цел: забавяне на темповете на намаляване на броя на населението с тенденция за стабилизирането му в дългосрочен план и осигуряване на високо качество на човешкия капитал, включващ хората с тяхното здравословно състояние, образованост, квалификация, способности и умения.

Документът систематизира набелязаните комплексни и секторни мерки, които оказват въздействие върху демографското развитие в краткосрочен и средносрочен времеви обхват. Те ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства според Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г., Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, други оперативни програми, както и по европейски и международни проекти.

 

ПАРЛАМЕНТЪТ ОТХВЪРЛИ ПРЕДЛАГАНИТЕ ОТ ЛЕВИЦАТА ПРОМЕНИ В НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС, СВЪРЗАНИ С ПАРАЛЕЛНИЯ ИЗНОС

63 гласа „за“, 39 „против“ и 53 „въздържал се“ Народното събрание отхвърли промените на БСП в Наказателния кодекс, с които се регламентираха по-високи санкции за контрабанда с медикаменти, съобщи Zdrave.net. Измененията бяха одобрени месеци по-рано от Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата и отхвърлени от Комисията по здравеопазването.

Според внесените от БСП предложения за промени, пренасянето през границата на държавата на лекарствени продукти в хуманната медицина в големи размери трябваше да се наказва като контрабанда с лишаване от свобода от три до десет години и глоба от 20 000 лв. до 100 000 лв. Друга от промените включваше затвор до шест години за лице, което „в нарушение на закон произвежда, съхранява, внася, изнася или продава на едро или дребно лекарствени продукти в хуманната медицина”.

 

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев: СЛУЧАИТЕ НА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ У НАС СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ

Случаите на лаймска болест в страната са се увеличили два пъти в сравнение със същия период на миналата година, съобщи в ефира на БНР главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Причината за това са продължителните валежи и влагата, които способстват за размножаването на кърлежи.

“Случаите на лаймска болест към момента вече са 180. Изпратихме едни напомнителни писма на всички общини, че трябва да предприемат своевременни мерки за обработки на площите чрез препарати, дезинфекции, декаризация, окосяване особено на площите в населени места – големи паркове, дворове на училища, градини. Впечатлението ми е, че голяма част от общините се справиха добре. За съжаление обаче има и такива, които къде поради финансови причини, къде поради организационни или не го правят, или се забавиха и там, разбира се, резултати са по-лоши”, каза д-р Кунчев.

 

УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” ПОЛУЧИ ПРИЗ ЗА ИНОВАЦИИ И УНИКАЛНИ КЛИНИКИ

УМБАЛСМ “Н.И. Пирогов” ЕАД получи приз за иновации и уникални клиники за периода 201/2018 г. от инициативата “Лекарите, на които вярваме” на в-к “24 часа”, съобщиха от болницата. Престижната награда получи лично изпълнителният директор на университетската спешна болница проф. д-р Асен Балтов по време на специална церемония, организира от вестника.

В тазгодишната “Лига на лекарите” бяха отличени общо 23 специалисти от “Пирогов”. „За всеки, който се е посветил на медицината няма по-стойностна награда и по-голям повод за гордост от това да получи доверието и признанието на пациентите си“, заяви министър Кирил Ананиев по време на тържествената церемония по награждаването. Той изтъкна усилията на МЗ за осигуряване на възможности за по-добра квалификация на медицинските специалисти.

 

ВЕЧЕ РАБОТИ ЦЕНТЪРЪТ ЗА ИНВАЗИВНА КАРДИОЛОГИЯ В МБАЛ – СМОЛЯН

Вече работи  Центърът за инвазивна кардиология в МБАЛ – Смолян. Днес поставиха първия стент на 29-годишна жена, приета по спешност с тежък инфаркт, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение от лечебното заведение.

„Районът на Смолян има остра нужда от структура за инвазивна кардиология и ние положихме усилия да се изгради този център. Той дава възможност за равнопоставен достъп на хората, страдащи от сърдечно-съдови и мозъчни заболявания, които са водещи по смъртност в региона“, изтъкна изпълнителният директор на болницата д-р Марин Даракчиев. МБАЛ – Смолян има подписан договор с РЗОК. Манипулациите се извършват по клинична пътека и са напълно безплатни за пациентите.

 

АКАДЕМИЯ ЗА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОРГАНИЗИРА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ

Академия за преподаватели започна Медицински университет-Пловдив, съобщи Zdrave.net. Учебната програма на модула „Комуникационни и презентационни умения” включва лекции и семинарни упражнения, които да помогнат на постдокторантите, младите учени и хабилитираните преподаватели да развият своите преподавателски умения. Първите лекции бяха изнесени в Стара Загора от проф. Благой Маринов и доц. Мария Токмакова – преподаватели в Академията. Инициативата цели изграждането на компетенции в сферата на научното ръководство и академичното преподаване с лекции на теми като „Дисертация за научна степен “Доктор на науките” – структура, правила, изисквания, публикации“ и „Структура и подредба на мултимедийна презентация, презентационни параметри и дизайн“, както и „Управление на проекти. Комуникация с неправителствени и пациентски организации.“