НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.06.2018)

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ВЕЧЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ИЗПРАЩАТ ВИСОКОРИСКОВИ ПАЦИЕНТИ ПРИ СПЕЦИАЛИСТ

Общопрактикуващите лекари вече са задължени да изпращат високорисковите пациенти при специалист. Досега това се случваше по преценка на джипито, информира Clinica.bg. От aприл тази година обаче личните лекари трябва задължително да дадат направление за специалист, ако човекът е застрашен в голяма степен от развиване на определени заболявания. Това съобщи шефката на дирекция „Извънболнична медицинска помощ” към НЗОК Галя Йорданова.

Пътят до задължителната консултация минава през два прегледа при джипито. При първия се попълва здравна карта, за да се оцени риска от развиване на група болести. В нея влизат диабет, сърдечно съдови заболявания, проблеми с щитовидната жлеза и злокачествени образувания на млечната жлеза, шийката на матката, простатата и дебелото черво.

От тази година НЗОК заплаща джипитата и т.н. вторичен профилактичен преглед. В случай, че пациентът попада във високорискова група от развиване на определената група заболявания, личният лекар задължително ще го изпраща на преглед при  специалист именно при втория преглед.

 

ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ ИЗРАЗИ КАТЕГОРИЧНАТА СИ ПОДКРЕПА ЗА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА КАРТА

Категорична подкрепа изразява премиерът Бойко Борисов към налагането на Националната здравна карта, става ясно от стенограмата от заседанието на кабинета на 29 май 2018 г, информира Zdrave.net. По време на него здравният министър Кирил Ананиев коментира промените по НЗК, както и очаквания резултат от нея, а коментарът на министър-председателя е красноречив: „Ние ще те подкрепим. Оттук нататък продължавай да я налагаш, да обясняваш, да я свързваш с последващите промени, които трябва да се правят. Ако е било лесно – да са я направили преди нас много… Така че продължавай напред и колкото може повече обяснявайте защо това трябва да се случва“, заявява Бойко Борисов.

 

ТРИМЕСЕЧНИ РЕЦЕПНИ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ С ХИВ
Пациентите с ХИВ, които сега получават лекарствата си всеки месец, ще могат да правят това веднъж на три месеца. Промяната ще стане възможна с удължаване на срока, за който се изписват въпросните медикаменти. Новият текст вече е записан в Наредба №34 за реда, по който се заплаща лечението извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, а самият проект за промени е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването, информира Clinica.bg

„Удължаването на срока за предписване и отпускане на лекарствени продукти на три месеца ще доведе до значително облекчение за пациентите и премахване на неудобствата за тях, свързани със загуба на време, транспортни разходи и риск от нарушаване на анонимността им”, посочват от ресорното ведомство в мотивите към проекта.

УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА” ПРЕДСТАВИ ОПИТА СИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЗДРАВЕТО НА МЕДИЦИТЕ
Изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ доц. Костадин Ангелов взе участие в среща на синдикати и работодатели от страните от Европа, на която бяха дискутирани стратегии за редуциране на психосоциалния стрес и рисковете на работното място. Срещата се проведе в град Хановер по инициатива на Немската федерация на работещите в сферата на обслужването VER.DI в периода 29 май -1 юни 2018 г., информира Zdrave.net.

Представители от Германия, Франция, България, Румъния, Сърбия и Унгария дискутираха решения на социални партньори и модели на добри практики в здравеопазването за осигуряване на безопасна и здравословна работна среда и за намаляване на синдрома на прегарянето (Бърн аут). Социалният диалог засегна темата за състоянието и перспективите на колективното трудово договаряне, баланса „работа-семейство-учене“, условията на труд и почивка и др.

В програмата на форума бе включен анализ на политиките за опазване здравето на работещите в България, Румъния, Сърбия и Унгария, в който доц. Ангелов взе участие, давайки за пример принципите на корпоративната социална отговорност, прилагани от мениджмънта на УМБАЛ „Александровска“.

 

ВЗРИВ НА САЛМОНЕЛА В ТРИ СТОЛИЧНИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ
Има доказателства за взрив от салмонела в три детски градини в София. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев в ефира БНТ. По думите му основната причина за взривовете е лошото съхранение на храната.

Около 90% от инфекциите при децата са от бактерии, затова хигиената е много важна, каза още проф. Кантарджиев. Препоръката му е през лятото да се ползват мокри кърпи с хлор хиксидин, защото спиртът не действа на ентеровирусите. Също така не е добре бебетата под 1 годинка да се водят на море, ако не са ваксинирани срещу морбили.
“Ваксинацията е много важна за децата в тази възраст”, категоричен е той и съветва да не се ходи с бебета в Северна Гърция, където има много случаи на морбили.

 

НАБИРАТ 30 000 ЛЕВА ОТ ДАРЕНИЯ ЗА ДЕТСКОТО ХИРУРГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ В УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ” В ПЛОВДИВ

30 000 лева се набират за Детското хирургично отделение на УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Те са необходими за закупуването на електрохидравлична маса, на която се извършват операции за деца и новородени. Това каза пред програма “Хоризонт” на БНР  Димитър Рангелов от сдружението, което набира средствата.

За да се съберат част от пари на 9 юни тази година на площада пред община Пловдив ще се проведе благотворителен концерт с участието на известни български певци, обясни Рангелов. Той допълни, че се открива и DMS-кампания за набиране на средства. Дарителски суми ще се събират и на номер  17 777 с текст “DMS дете”.
През детското хирургично отделение на болница “Свети Георги” през 2017 г. са преминали около 1600 деца, като 1400 от тях са били оперирани. Благотворителният концерт ще се проведе на 9-и юни на площада пред община Пловдив.

 

КРИЗА ЗА АКУШЕРКИ В КИПЪР

Сериозен проблем се задава с акушерките в Кипър, става ясно от публикация в “Cyprus Mail”, информира Zdrave.net.

Заради недостатъчния брой такива специалисти Министерството на здравеопазването ще разгледа въпроса за съществуването на редица частни АГ клиники. Според съобщения в медиите здравните власти са изпратили информация до редица акушеро-гинекологични клиники в страната, че организирането на операции в тях е прекратено. Причината е, че те са работили незаконно от началото на годината, когато е изтекъл срокът, даващ им повече време да наемат минималния брой акушерки, предвидени в закона. Той гласи, че всяка частна практика трябва да разполага с минимум пет акушерки. Заради недостатъчния брой специалисти 17 от общо 28 АГ клиники в Кипър не покриват критериите.