НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.01.2019)

НЗОК ЩЕ ЗАПЛАЩА НА БОЛНИЦИТЕ ЛЕКАРСТВА, КОИТО СЕ ПРИЛАГАТ ПРИ ЖИВОТОЗАСТРАШАВАЩИ КРЪВОИЗЛИВИ
В болниците вече могат да се прилагат лекарства при животозастрашаващи кръвоизливи и при спешни оперативни и инвазивни интервенции на пациенти с вродени коагулопатии. Това стана възможно благодарение на промени в Наредбата за основния пакет, гарантиран от НЗОК, които бяха обнародвани днес в „Държавен вестник“, информира Zdrave.net.
„С това се гарантира възможност за пациентите с вродени коагулопатии при необходимост от спешна интервенция да бъде осигурено прилагането на съответните коагулационни фактори, чрез които да бъде овладян навреме съществуващият при тях дефицит. Цели се намаляване на риска от животозастрашаващи кръвоизливи и последващи от тях усложнения при лицата с вродени коагулопатии“, посочиха от Министерство на здравеопазването.
С цел да запази бюджета на НЗОК бе стеснен и кръгът от пациенти, които могат да бъдат хоспитализирани по клинична пътека № 168 „Високотехнологична асистирана с робот гинекологична хирургия“. След влизане в сила на промяната този метод вече ще бъде прилаган само при онкологични заболявания на органите на женската полова система. „Със задаването на строги индикации за прилагане на роботасистираната гинекологична хирургия се създава възможност да се оптимизират разходите на средства от бюджета на НЗОК за тази високоспециализирана дейност. Същевременно се запазва възможността пациентките със заболявания на органите на женската полова система – както доброкачествени, така и злокачествени, да бъдат оперирани и по други клинични пътеки, включени в пакета на НЗОК, по които възможностите за възстановяване и по-малко усложнения са също така добри“, обясниха от министерството.

ПРОМЕНИТЕ В НАРЕДБАТА ЗА ПРОФИЛАКТИКАТА И ДИСПАНСЕРИЗАЦИЯТА ВЛЯЗОХА В СИЛА
Задължението на общопрактикуващия лекар при лице с рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания да извърши консултация със специалист по кардиология при много висок риск, определен по SCORE системата, отпадна. То бе заменено с възможност лекарят да извърши такава консултация по преценка.Тази промяна в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията е в сила от днес с обнародването на измененията в „Държавен вестник“, информира Zdrave.net.
„Оценката по SCORE системата определя 10-годишния риск за фатална исхемична болест на сърцето според пола, възрастта, систолното налягане, общия холестерол и тютюнопушенето. Оценката се прави на здрави хора, като върху изброените рискове може да се повлияе с комплекс от дейности от компетентността на ОПЛ, включени в пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Поради това не е наложително извършването на задължителна консултация със специалист кардиолог. Такава е включена в алгоритъма за диспансерно наблюдение при пациенти с определени заболявания, като например артериална хипертония“, посочиха от МЗ в мотивите към изменението.
С промените в наредбата влезе в сила и друга промяна, с която назначаването по време на профилактичния преглед – или по друг повод – на мамография при установени отклонения съгласно писмено тълкуване на получените резултати от лекар специалист по образна диагностика с данни за риск от злокачествено новообразувание на млечната жлеза, се заличава като самостоятелно основание за включване на пациентката в групата на лицата с рискови фактори за развитие на злокачествено новообразувание на млечната жлеза.
От МЗ смятат, че с приетите промени се постига по-голяма нормативна яснота и се избягва дублиране на дейности в рамките на първичната и специализираната медицинска помощ.

От БАРПТЛ настояват: ДЕРЕГИСТРИРАНИТЕ ЛЕКАРСТВА ДА ПОДЛЕЖАТ НА ПАРАЛЕЛЕН ВНОС
Три предложения в Закона за лекарствените продукти за хуманната медицина и предложение за изменение на Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствата са внесени от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ) в Министерството на здравеопазването и в Народното събрание. Това съобщи пред Zdrave.net изпълнителният директор на БАРПТЛ Боряна Маринкова.
„Първото ни и най-важно предложение е да бъде дадена възможност в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина за паралелен внос на лекарства, които са със заличена регистрация в България, поради причини, които не са свързани с лекарствената безопасност. Това са т.нар. дерегистрирани лекарства. При постоянно нарастващ брой на тези лекарства, които напускат пазара ни и се дерегистрират, пациентите са принудени да действат на своя глава и да купуват лекарства зад граница, което първо крие рискове, а второ – няма кой да отговаря за лекарствената безопасност на тези продукти. И ние настояваме да се предвиди норма в Закона за лекарствата за легален внос, който да се извършва от паралелните дистрибутори, като така те ще отговарят за лекарствената безопасност, а медикаментите ще са налични и в България“, обясни Маринкова.
Второто предложение е да може от ЕС в България да влизат продукти с различен брой съдържание в опаковката. „Ако едно лекарство е регистрирано в България с 28 таблетки или 1 ампула в опаковка, а в чужбина се продава с 98 таблетки или 2 ампули, то да може да бъде внесено в оригиналната си опаковка. В момента такова нещо не е предвидено и това е ограничение, което отново ощетява пациентите. Промяна в тази норма би дала възможност за избор на пациентите и по-голяма широта на действие на лекарите“, изтъкна Маринкова. По думите ѝ третата промяна е ключова предвид въвеждането на електронната система за следене на наличността на лекарствата. „Нужно е да се разреши бърза вътрешнообщностна доставка или бърз паралелен внос… Много примери има в Европа, когато паралелните дистрибутори разрешават ситуации или кризи на недостиг“, каза още Маринкова.

85 РУМЪНСКИ ГРАЖДАНИ СА СЕ ЛЕКУВАЛИ У НАС ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА
От януари 2018 г. до ноември 2018 г. 85 румънски здравноосигурени граждани са получили помощ в български лечебни заведения от пакета на НЗОК. Заплатената сума от касата за тяхното лечение е в размер на 87 996 лв. Тези средства подлежат на възстановяване от румънската здравноосигурителна каса, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на НЗОК.
Към 3 януари 2019 г. НЗОК дължи на румънската здравна каса суми за лечение на български здравноосигурени граждани в румънски лечебни заведения в размер на 28 000 лева, като стриктно спазва сроковете на регламент Р987/2009. Падежът на 4 от дължимите плащания е през 2019 г., а на едно – през юни 2020 г.

УЧЕНИЦИ ДАРИХА СРЕДСТВА НА БОЛНИЦАТА В СЛИВЕН ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА КУВЬОЗ
Ученици от три училища в Сливен събраха и дариха средства на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, информира Zdrave.net.
Основно училище „Елисавета Багряна“ дари 1000 лв., Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ – 325 лв. и Професионалната гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ – 511,60 лв. Средствата са предоставени за закупуване на кувьоз за Отделението по неонатология в сливенската болница.
Ръководството на лечебното заведение изказва своята голяма благодарност на учениците, учителите и ръководствата на трите училища, които направиха дарение за най-малките пациенти на болницата.
„На всички, които са се включили в събирането на сумите, пожелаваме много здраве и късмет, все така да бъдат пример за човечност и отдаденост към благородни каузи“, заявиха от болницата.