НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.02.2019)

ФИЛИАЛЪТ ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ВЕЧЕ Е С ОХРАНА
От събота във Филиала за спешна медицинска помощ в Горна Оряховица вече има физическа охрана, предаде БГНЕС. Тя ще покрива времето от 18:00 до 6:00 часа сутринта, като при кризисни ситуации медиците ще могат да разчитат на два допълнителни екипа, които ще реагират веднага на сигнали. До няколко седмици се очаква и в линейките да бъдат монтирани паник бутони за бърз достъп до частната охранителна фирма.
МЗ прибягна до тези мерки заради зачестилите случаи на агресия във Филиала.
След поредния случай на насилие в спешния център, медиците масово подадоха оставки. Имаше опасност 80 000 жители да останат без спешна помощ. От Министерство на здравеопазването обявиха, че ще увеличат бюджета на центъра, за да може да се наеме охрана. След среща със здравния министър Кирил Ананиев, работещите обявиха, че ще оттеглят молбите си за напускане, доволни от бързата реакция и предприетите мерки, за да бъде гарантирана тяхната сигурност по време на работа.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ СЪДЕЙСТВА ЗА ИЗГОТВЯНЕТО НА АНАЛИЗ НА ПРИХОДИТЕ, РАЗХОДИТЕ И СКЛЮЧЕНИТЕ ДОГОВОРИ В МБАЛ – КОЗЛОДУЙ
Тази година средствата по Методиката за субсидиране на лечебните заведения ще бъдат увеличени с 2.5 млн. лв., като допълнителен ресурс ще получи и МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Козлодуй, по параметрите ТЕЛК, спешност и труднодостъпност. Отделно от това по прогноза за 2019 г. приходът на лечебното заведение по НЗОК ще бъде с 16% по-висок. Това заяви министър Ананиев по време на среща с представители на общинската болница в Козлодуй, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
„Това свидетелства, че ние предвиждаме подобряване на финансовото състояние и увеличаване възнагражденията на работещите в лечебното заведение, а не закриването му. Отчитаме и ценим мястото и ролята на общинското здравеопазването, в частност и на болницата в Козлодуй“, беше категоричен Ананиев. Той посочи, че след като екипът на МЗ е изготвил механизма за финансово управление и контрол в лечебните заведения, същият е бил предложен и на общинските болници. Към момента в областните болници, където механизмът е приложен, се наблюдава намаляване на просрочените задължения със средно 30%, което означава, че се работи по-ефективно и по-голям процент от приходите остава за повишаване на заплатите.
Въпреки че Министерството на здравеопазването не е принципал на болницата в Козлодуй, министър Ананиев пое ангажимент МЗ да окаже методическа и експертна помощ за изготвянето на анализ на приходите, разходите и сключените договори в МБАЛ – Козлодуй, така че разходите да бъдат оптимизирани и спестеният ресурс да се изразходва за възнаграждения на персонала.
На срещата присъстваха народният представител Красен Кръстев, и председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, председателят на Общински съвет – Козлодуй Мая Занева, директорът на РЗИ-Враца д-р Орлин Димитров, директорът на РЗОК-Враца Светозар Симеонов.

СМЕТНАТА ПАЛАТА ЩЕ ПРОВЕРЯВА ПСИХИАТРИИТЕ
Психиатричната помощ попада под прицела на Сметната палата. Одитът в планиран в рамките на тази година. Очаква се да бъдат извършени повече от 340 одита. Това съобщи председателят на институцията Цветан Цветков пред БНТ. Има сигнали, че качеството на психиатричната помощ у нас не е добро, обясни той.
В сряда се очаква и здравния министър да представи доклад за състоянието на психиатриите пред премиера Бойко Борисов, както и мерки за преодоляване на проблемите. Повод за поискания от министър-председателя доклад са сигналите за твърде неблагоприятните условия в психиатриите у нас. Сериозни критики към психиатричната ни помощ имаше и от страна на Европейската психиатрична асоциация след мониторинга, който направиха международни експерти у нас това лято. Сред основните заключения в доклада на ЕПА бяха нарушаване на човешките права, неприемливи условия, разпокъсани грижи в психиатриите ни.