НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.10.2018)

22 ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЩЕ ПОЛУЧАТ ОТ “БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА” АПАРАТУРА НА ОБЩА СТОЙНОСТ 1,79 МЛН. ЛЕВА
Представители на 22 лечебни заведения сключиха днес договори за дарение на медицинска апаратура от благотворителната инициатива на президента на Р България „Българската Коледа“, кампания 2017-2018 година, информира Zdrave.net.
С подписването на документите, което се състоя на „Дондуков“ 2, започва и процесът на доставка на високотехнологичното оборудване за рехабилитационни центрове, университетски и многопрофилни болници в цялата страна. По-късно в Гербовата зала президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева се срещнаха с представителите на лечебните заведения.
Благодарение на дарителите на кампанията 22-те лечебни заведения ще получат съвременна медицинска апаратура на обща стойност 1 790 000 лева. Средствата са събрани по време на последното издание на „Българската Коледа – 2017/2018“, чийто фокус беше в подкрепа на спасения детски живот – продължително лечение и рехабилитация. Част от апаратурата е последно поколение високотехнологични роботизирани системи за рехабилитация.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ РАЗПОРЕДИ ПРОВЕРКА В ЦЕНТЪРА ЗА ХЕМОДИАЛИЗА ВЪВ ВИДИН
Министър Кирил Ананиев разпореди незабавна проверка в центъра по хемодиализа във Видин. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пътува за Видин, за да провери на място каква е ситуацията, информираха от пресцентъра на МЗ.
Лечебното звено се намира в затруднение след като един от апаратите за прочистване на водата излезе от строя. Медии съобщиха, че един от пациентите на хемодиализа е починал.
Създадена е организация пациентите от Видин да бъдат транспортирани безплатно до лечебните заведения в Монтана и Лом, се казва в съобщението на МЗ. В близките дни министерството ще предостави 180 хил. лв. на болницата във Видин за закупуване на хемодиализни апарати, легла и водоочистваща система. Средствата са осигурени от Министерския съвет в края на септември т.г.
По информация на директора на лечебното заведение във Видин аварията в центъра по хемодиализа ще бъде отстранена до края на седмицата и от понеделник апаратът ще работи.

Бизнесът настоява: ДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА ПЪРВИТЕ ТРИ ДНИ ПРИ БОЛНИЧНИ
Държавата да плаща първите три дни при болнични. За тази промяна в законодателството настояват от бизнеса, информира Econ.bg. Причината е продължаващата практика на голяма част от служителите у нас да удължават отпуската си с болнични.
Над 10% от работодателите у нас смятат, че порочната практика им се отразява негативно. Това показва и анализ на Българската търговско-промишлена палата.
Само за миналата година са изплатени болнични за над 486 милиона лева. Справка в националната статистика показва, че за първите шест месеца от 2018 г. те надхвърлят 261 милиона. В момента работодателите плащат 70% от осигурителния доход през първите три дни, а от четвъртия ден НОИ поема по 80 %.
Настоящият модел на заплащане на болничните влезе в сила от 2010 г., като преди това работодателите плащаха само за първия ден от болничния.

ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ ИСКА ПРОГНОЗНИТЕ БЮДЖЕТИ ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ДА БЪДАТ ГОДИШНИ, А НЕ НА ТРИМЕСЕЧИЕ
Прогнозните бюджети на лечебните заведенията да бъдат годишни, а не тримесечни. Това е една от идеите около, които се обедини Националният съвет на Българския лекарски съюз и ще защитава в преговорния процес за Национален рамков договор 2019. От съсловието ще поискат също НРД да влиза в сила от 1 януари, информира Clinica.bg.
Една от най-важните финансови теми, която трябва да постигне успех в преговорите на новото НРД е да се елиминират компенсаторните механизми по пера, считат още от БЛС. Това означава да няма възможност за преместване на средства от параграф на параграф.
Съсловната организация на лекарите се обяви за прозрачни преговори за НРД. За това е предвидено всички предложения, които идват от лекарските колегии, както и от дружества и лечебни заведения да се прикрепят към официалния протокол от заседанията. Помислено е и за подпомагането на младите лекари. Според новата концепция на съюза занапред ще бъдат финансирани и научни проекти, след компетентна рецензия от водещи медици.
На Националния съвет е дискутирана и идеята за създаването на Обществен консултативен съвет към Управителния съвет на съсловната организация, за да се подобри връзката между лекаря и обществото, информира Redmedia.bg.

ИНСПЕКТОРИ ЩЕ ПРОВЕРЯВАТ ИМА ЛИ РАМПИ И АСАНСЬОРИ В ОБЩЕСТВЕНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Проверки за рампи и асансьори тръгват по молове, кина, театри и заведения. Това е следващата група обекти, които експертите от Кoмисията за защита от дискриминация ще обходят, за да проверят дали са достъпни за хората с увреждания, информира Clinica.bg.
“Кампанията на КЗД „Достъпна България” е насочена към проблемите на хората с увреждания. „Мислим, че има неравно третиране”, обясни зам.-председателят на комисията Баки Хюсеинов.
До момента фокус на проверките бяха банки, държавни и общински институции. Голяма част от тях не са адаптирани за нуждите на хората с увреждания и с това нарушават Закона за защита дискриминация. Именно на това основание КЗД образува преписки, а нарушителите ги грозят глоби. От 538 проверени обекта, 478 не отговарят на изискванията. Най-голям е делът на банките – 165, на второ място са държавните институциите – 149. „Така хората с увреждания остават изолирани и не могат да се възползват от услугите, които предоставят институциите”, коментира Баки Хюсеин. Според него държавните сгради са неизрядни по финансови причини.