НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.09.2018)

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА СТАРТИРА ПРИЕМА НА ДОКУМЕНТИ ЗА МАГИСТЪРСКИТЕ ПРОГРАМИ
Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна Съдържание на страница започна приема на документи за магистърските програми по специалностите „Здравен мениджмънт и медико-социални грижи”, „Фармацевтичен мениджмънт и грижи”, „Рехабилитация, морелечение, уелнес и спа“, „Опазване и контрол на общественото здраве” и „Оптометрист“, съобщиха от учебното заведение. Условията за кандидатстване могат да се видят на сайта на университета.
Крайният срок за подаване на документи е 21.09.2018 г., с изключение на специалността „Оптометрист“, за която срокът е до 10.09.2018 г.
Кандидат-студентите, които подават документи онлайн могат бързо и лесно да заплатят всички такси чрез системата за електронни плащания.

СЛУЧАЙ НА ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА В ПЛОВДИВ
Пациент в Пловдив е заразен със западнонилска треска. Мъжът е в тежко състояние и с оток на мозъка. Това обяви пред Clinica.bg директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Това е първият 100% доказан случай на заразата у нас, която повали стотици хора в Гърция и Сърбия.
Миналия петък стана ясно, че 75-годишна жена от Бургас има всички признаци на западнонилска треска. Нейната диагнозата все още не е потвърдена единствено от НЦЗПЗ. Oчаква се резултатите да бъдат готови най-късно до края на седмицата, уточни проф. Кантарджиев. “Пациентката от Бургас, за която се смяташе, че е първият случай на западнонилска треска у нас, вече е изписана от болницата и се чувства добре”, допълни специалистът.

ЗАПЛАЩАНЕТО НА ЦЕЛИ ПЛАКОВИ ПРОТЕЗИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ВЕЧЕ Е ФАКТ
Заплащането на цели плакови протези за възрастни хора от страна на НЗОК вече е факт. Новата дейност в пакета зъболекарски услуги, заплащани от фонда, бе договорена с Националния рамков договор за 2018 г., като заплащането за нея започна от 1 септември, информира Zdrave.net.
На този етап в НРД е заложено дейността да се заплаща само за хората на възраст между 65 и 69 години, като за целта в бюджета на НЗОК са заложени 20 млн. лв. По данни на съсловната организация на зъболекарите, към момента населението между 65 и 69-годишна възраст е 483 000 души. От тях 20% имат обеззъбена горна челюст, 17% имат обеззъбяване на долната челюст, а 13% са напълно обеззъбени.
Очаква се през следващите години услугата да се разшири и НЗОК да заплаща и за хората над 70-годишна възраст, които имат нужда от цялостно зъбно протезиране.

МАЙКИТЕ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ДАДОХА ЕНДОМЕСЕЧЕН СРОК НА ДЕПУТАТИТЕ ЗА ТРИ ЗАКОНА
Майките на деца с увреждания дадоха ултиматум на депутатите до 1 октомври да започнат обсъждането в пакет на три законопроекта – за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Това каза една от протестиращите майки от палатковия лагер в София, пред БНР, информира Zdrave.net.
Протестът на майките на деца с увреждания се разраства. Включват се още три града – Видин, Разград и Радомир. Родителите готвят специална акция, с която ще посрещнат депутатите на работните им места в началото на новия парламентарен сезон.
“Входът ни е в черно, с черни знамена, така ще им напомним, че много малко време остава до 1-ви октомври и трябва да се захванат за работа, за да има реформа за хората с увреждания”, поясни майката.
На 28 август т. г. окончателният вариант на проекта за Закон за хората с увреждания бе публикуван в портала за обществени обсъждания на Министерския съвет. На следващия ден хора с увреждания внесоха в деловодството на Министерството на здравеопазването над 20 жалби. Те настояват за отмяна на промените в наредбата за ТЕЛК.

МЕДИЦИ ОТ МБАЛ – ПЛОВДИВ ПРЕДСТАВЯТ СВОИ ТВОРБИ В ЗАСЕДАТЕЛНАТА ЗАЛА НА ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ
Изложба с творби на служители на  УМБАЛ-Пловдив ще бъде открита на 4 септември 2018 г. от 11:30 ч. в заседателната зала на първия етаж в лечебното заведение. Тя ще бъде отворена за посещение всеки ден от 10:00 до 13:00 ч. в продължение на две седмици, съобщи Zdrave.net.
Изложбата е посветена на 6 септември, когато се честват 133 г. от Съединението на България, 26 г. от отбелязването на празника на Пловдив и 18 г., откакто болницата носи името на Града на тепетата. Художествената инициатива е по идея на изпълнителния директор д-р Аргир Аргиров, който участва с художествена фотография. Свои фотоси ще представят още началниците на кардиологията д-р Боряна Чомпалова и на неонатологията д-р Диана Аргирова, Румен Стоенчев от отдел „Прехрана“, както и старшата сестра на нефрология Женя Григорова. Единствените творби от дърворезба са на епидемиолога на болницата д-р Рашко Рашков, а с декупажи се включват Пенка Радева от „Човешки ресурси“ и лаборантката Евгения Гайдова.

УСБАЛО УДЪЛЖИ СРОКА НА КОНКУРСА ЗА ТЕКСТ НА ПЕСЕН, ПОСВЕТЕН НА ХОРАТА С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология – София удължи срока за участие в конкурса за текст на песен в кампанията „Продължаваме” до 23 септември2018 г., информира Clinica.bg, позовавайки се на съобщение на лечебното заведение.
Предложенията могат да бъдат изпратени на имейл адрес: prodyljavame@gmail.com. Журито ще избере най-добрия и ще създаде мелодия за него. Въпреки летните отпуски, досега за конкурса са пристигнали десет предложения. Само за изминалата седмица са изпратени два текста. Именно затова организаторите удължават срока с още три седмици, за да може всеки желаещ да може да се включи в него. Победителите в конкурса ще получат шанса текстът им да стане песен, която Тони Димитрова ще изпее и подари на всички хора с онкологични заболявания.