НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.07.2018)

ВНЕСОХА ДВА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

Партия “Воля” внесе в парламента законопроекта за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова, информира Zdrave.net. Проектът регламентира механизма за личната помощ и нейното финансиране, както и предоставянето й на база реална индивидуална оценка. Чрез него се гарантира и ефективното разходване на предоставените публични ресурси за асистентски услуги по различни програми и проекти, гласят мотивите на вносителите. При представянето на законопроекта националният омбудсман Мая Манолова подчерта, че по финансови разчети на Министерството на труда и социалната политика ще са необходими допълнително 105 млн. лв. за лична помощ. От услугата ще могат да се възползват 77 000 души със степен на увреждане над 90% трайно намалена работоспособност, които получават добавка за чужда помощ.

В парламента е внесен и проектът за промяна на Закона за интеграция на хората с увреждания. Той е предложен от депутати от ГЕРБ, “Воля” и “Обединени патриоти”. Със законопроекта се цели ограничаване на риска от отпадане на хората с трайни увреждания, получаващи месечни добавки за социална интеграция за различни услуги, както и по-добро упражняване на техните права, е разписано в мотивите към него.

 

ПУСКАТ НОВИ ДОКУМЕНТИ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА БОЛНИЧНИТЕ

Въвеждат се нови образци на документи за изплащане на болнични и майчинство, информираха от Националния осигурителен институт. От там припомниха, че от 1 юли 2018 г. влизат в сила изменения и допълнения в Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване по отношение на отпуска и паричните обезщетения на осиновителите на деца до 5-годишна възраст. От НОИ уточняват, че няма промяна в реда и начина на изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, както и в срока за подаване на документите.

 

ДЕПУТАТИ ПРЕДЛАГАТ ДА СЕ СЪЗДАДЕ СЪСЛОВНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПСИХОЛОЗИТЕ

Предложение за създаване на Закон за съсловната организация и дейността на психолозите в България е внесено в Народното събрание. Проектът е на депутатите от „Обединени патриоти“, съобщи Zdrave.net. С него се създава Камара на психолозите и се постановява задължителното членство в нея на всички практикуващи професията си психолози. Към момента тези професионалисти у нас са обединени в Дружество на психолозите, което обаче няма статута на съсловна организация.

Задълженията на Камарата според текстовете са обичайните за съсловните организации – да представлява членовете си и да защитава професионалните им права и интереси; да издава официални становища на професионалното съсловие; да изготви Етичен кодекс на психолозите и да упражнява контрол по спазването му; да приеме правила и професионални стандарти за добра психологическа практика и да контролира спазването им; да налага санкции при нужда; да състави и води публичен регистър на психолозите в България.

 

В ИСТАНБУЛ ЗАДЪРЖАХА НЕЛЕГАЛНО ВНЕСЕНИ ЛЕКАРСТВА

28 000 опаковки лекарства, внесени нелегално от България, са били задържани в Турция, информира Zdrave.net. Медикаментите са били задържани при операция на службите за борба с организираната престъпност и контрабандата в Истанбул, предаде държавният телевизионен канал ТРТ – „Хабер“, цитиран от БНР. Центърът на операцията е бил в квартал “Бакъркьой”. Сред лекарствата има такива за лечение на онкологични заболявания, антидепресанти и други медикаменти. Била е разбита и печатница, където са се подготвяли опаковки за различни лекарства.

 

ИЗМЕРВАТ КРЪВНАТА ЗАХАР В 300 АПТЕКИ

Безплатно измерване на кръвната захар и съвети как да се справят хората с диабета ще предлагат 300 аптеки в страната. Фармацевтите в тях бяха обучени от водещи ендокринолози по време на кампанията „Превенция на диабет – една крачка преди заболяването”, организирана с подкрепата на дистрибутора на лекарства „Стинг”, съобщи Zdrave.net.

Диабетът е сред социално значимите заболявания в България и в света. Броят на заболелите и страдащи от инсулинова резистентност, предиабет и съпътстващите ги заболявания се е увеличил драстично през последните години, а възрастовата граница намалява все повече. Целта на инициативата е да се повиши здравната култура на хората за превенция, профилактика и контрол на диабета.

 

Дерматолози алармират: БЪЛГАРИТЕ НЕ СЕ ПРЕДПАЗВАТ ДОБРЕ ОТ UV ЛЪЧИТЕ

Кампания „Слънчеви деца“ ще помага на родителите да защитят децата си от вредното влияние на UV лъчите през лятото за шеста поредна година. Тя се организира от верига магазини за търговия с дрогерийни стоки dm България, информира Redmedia.bg- Компанията е провела интервюта със 7 водещи български дерматолози, според които българите са все по-информирани за значението на слънцезащитата, но в същото време  не спазват основните правила за неутрализиране на влиянието на UV лъчите. Това е и една от причините през последните години да се наблюдава ръст на заболяванията на кожата, свързани с излагането на слънце. Най-честите грешки, които се допускат са неправилни избор и употреба на слънцезащитни продукти, прекомерно излагане на слънце и неподходящо облекло през горещите дни.