НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.06.2019)

Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева: ИСКАМЕ ДА СЕ НАПРАВЯТ СТАНДАРТИ ЗА РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ

Представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, на Националният център по обществено здраве и анализи и директори на детски ясли се събират днес на национална кръгла маса “Усъвършенстване на грижите за здравето и развитието на децата в детските ясли”, съобщи БНР няколко часа преди провеждането на събитието.
“Направени са крачки напред и то най-вече в областта на продължаващото обучение на медицинските сестри, които се грижат за най-малките граждани на България. Всички медицински сестри, които обгрижват децата в детските ясли преминават продължаващо обучение така, че да бъдат подготвени в най-новите технологии за ранни грижи за децата, т.е. те придобиват допълнително обучение за ранното развитие на децата от 2 месеца до три години, тъй като има и кърмачески групи, които са от три месеца да десет месеца”, посочи в предаването “Преди всички” Милка Василева, председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
“Също така бяха увеличени сумите по единните държавни стандарти за децата. Бяха направени много положителни стъпки в различните общини на България, но има много общини, в които все още детските ясли не достигат и голяма част от децата остават извън обхвата на детските ясли”, допълни тя.
Световната тенденция е да няма разделяне на децата, които имат специални образователни или здравословни потребности, коментира Милка Василева: “Затова е важно медицински сестри с допълнително обучение да обгрижват тези деца, защото това е определено предизвикателство в последните години. Разбира се, ние искаме да се направи едно актуално състояние на детските ясли в момента, за да видим какви са възможностите да бъдат обхванати всички деца в съответните общи групи. Искаме да се направят стандарти за ранно детско развитие, също така да се разработят добри условия за прилагането на тези стандарти, но все пак това са неща, които ние ще искаме от министерството, от общините и, разбира се, ще приложим нашата експертна подкрепа, защото в нашата организация членуват директори на детски ясли, колегите, които там работят и те са изключително компетентни да дадат добрите предложения, за да имаме добри нормативни документи, които да работят в практиката.”

ВЪВЕЖДАТ ЧЕТИРИ НОВИ ТЕРАПИИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТ У НАС
Четири нови терапии за лечение на диабет ще бъдат въведени у нас през тази година тази година. Това съобщи председателят на Българската диабетна асоциация и началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА проф. Ивона Даскалова по време на XIII Национален конгрес на БДА, на който присъстваха над 200 ендокринолози, общопрактикуващи лекари, интернисти и кардиолози от цялата страна. Форумът се проведе в Девин на 1 и 2 юни, информира Zdrave.net.
При новите терапии се използват ултра бързодействащи инсулини, така и нови средства за повлияване на метаболизма и контрол на диабета, както и съчетанието на двете. Това дава възможност за постигане на по-добър гликемичен контрол и намаляване на сърдечно-съдовите усложнения, които са в основата на всички тежки инвалидизации, съпътстващи диабета. Благодарение на иновативните терапии, които навлизат тази година, страната ни ще може да следва новите гайдлайни на Европейската асоциация за изучаване на диабета (EASD) и на Американската диабетна асоциация (ADA).
Консенсусът бе постигнат в края на 2018 г. и акцентира именно върху успоредното лечение на диабета и съпътстващите го сърдечно-съдови усложнения, като инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, които могат да доведат до инвалидизация и до смърт.

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ПРЕВЕДЕ АВАНСОВА СУБСИДИЯ НА МБАЛ – ВРАЦА
Министерството на здравеопазването преведе на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца авансова субсидия по реда на Наредба № 3/2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения. С предоставените финансови средства болницата ще бъде в състояние да изплати възнагражденията на работещите в лечебното заведение за месец април и аванс за месец май, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
В Министерството на здравеопазването продължават преговорите с кредиторите на болницата, с цел договаряне на разсрочване на задълженията. Очаква се да бъде постигнато споразумение с някои от кредиторите, за да може лечебното заведение да осъществява дейностите, за които има договор със Здравната каса, както и да осигурява на населението спешна медицинска помощ и ТЕЛК, за които има договор с МЗ.

Проф. д-р Владимир Пилософ: ДИФЕРЕНЦИРАНОТО ФИНАНСИРАНЕ НА ДЕТСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ Е ЗАДЪЛЪЖИТЕЛНО
Бившият директор на Фонда за лечение на деца проф. д-р Владимир Пилософ и председател на Българската педиатрична асоциация коментира в ефира на БНР, че е необходимо да има диференцирано заплащане на болниците, които поемат най-тежките случаи с болни деца.
“Трябва да има по някакъв начин диференцирано заплащане на онези болнични структури, които поемат най-тежките пациенти. Това са университетски и национални болници, в които има разкрити отделения за деца. Там в крайна сметка се лекуват най-сложните случаи и за тези най-сложни случаи трябва да се намери начин за финансиране. Ето в това се състоят трудностите. Надявам се с подкрепата на Лекарския съюз и държавата да решим тези проблеми”, изтъкна проф. Пилософ.
“В ранната детска възраст и особено във възрастта до 5 пет години науката отдавна е доказала, че всеки инвестиран лев в този период от развитието на детето се възвръща седем пъти. Ние, лекарите педиатри, в една декларация на Българската педиатрична асоциация по случай 1 юни напомняме, че сегашния статут на лекарите и на лечебните заведения, работещи с деца, е все още далеч от тази философия. Исканията ни за подобряване на финансирането в детското здравеопазване са искания за доброто на нашите деца”, заяви проф. Владимир Пилософ в предаването “По първи петли”.

БЛИЗО 100 ДУШИ В БУРГАС СЕ ВКЛЮЧИХА В БЛАГОТВОРИТЕЛНО БЯГАНЕ ЗА НЕДОНОСЕНИ БЕБЕТА
Близо 100 души от Бургас се включиха днес в благотворителното бягане, организирано от 5kmrun. Бягането стартира в четири града едновременно, а каузата бе събиране на средства за специална апаратура за недоносени бебета – термолегло. То се използва при прехода на недоносеното бебе от кувьоз към нормално легло. Дарението е за Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Събитието е национално, ежегодно и всяка година организаторите решават кой да бъде градът, към който да се насочи дарението, съобщи Zdrave.net.
Всеки участник дари средства, равностойни на пробяганото време. Бе събрана сума в размер на 1143 лв. – двойно по-висока, отколкото в предходни години, споделиха организаторите. Към нея ще бъдат прибавени сумите на участниците в София, Пловдив и Варна. В бягането активно участваха лекари и акушерки от Отделението по неонатология, както и медици от други лечебни заведения, съобщиха от лечебното заведение.

МЕЖДУНАРОДЕН ЕКИП ОТ УЧЕНИ ОТКРИ НОВО ГЕНЕТИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ
Екип на български учени и на специалисти от САЩ, Германия и Испания описват ново генетично заболяване, което до този момент грешно се е диагностицирало като Детска церебрална парализа. Става дума за нова форма на наследствената спастична парапареза и то нов ген UBAP1. Екипът на българските учени са проф. д-р Ивайло Търнев, доц. д-р Теодора Чамова и доц. д-р Аблена Димитрова, която освен в Медицински университет – София, работи и в Белгия. Изследвани са 10 семейства, като две от тях са в България, каза за Clinica.bg проф. Ивайло Търнев.
Спастичната парапареза е едно много тежко наследствено заболяване, при което се засяга основния дихателен път, като се развива тежка намалена мускулна сила в долните крайници. До тук се стига заради дефект в един нов ген. Този нов ген е свързан с ендозомите. Това са едни органели, които осигуряват междуклетъчния транспорт на различни молекули. Различни мутации в този ген водят или до чисти форми на спастична парапареза, или комлицирани форми свързани с малкомозъчната симптоматика с поява на нарушена координация-атаксия. До момента са известни 56 гена свързани
с това доста тежко заболяване, което води до инвалидизация. То започва още в детска възраст и често е било бъркано с Детската церебрална парализа. Откриването на тази нова форма, разширява диагностично доказаните наследствени спастични парапарези, като разкрива тяхната патогенеза, което дава надежда за генна терапия и профилактика, казва проф. Търнев. По думите му това е автозомно доминантно заболяване с 50-процентен риск за всяко следващо поколение.