НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.04.2019)

ЛИПСВА ЖИВОТОСПАСЯВЯЩ МЕДИКАМЕНТ ЗА НЕДОНОСЕНИ БЕБЕТА
Отделението по неонатология на МБАЛ “Професор д-р Параскев Стоянов” – Ловеч изпитва сериозни затруднения в осигуряването на животоспасяващия медикамент сърфактант. За това алармира Фондация „Нашите недоносени деца“ като се позовава на информация от завеждащия отделението, информира Redmedia.bg.
За да поддържа жизненонеобходимо количество сърфактант, което да приложи в първия час от раждането на едно недоносено дете, болницата следва да го закупи и заплати предварително. Стойността на една ампула от препарата е 1100 лв., а едно отделение от втора степен, намиращо се в по-малко населено място, се нуждае от минимум две ампули, за да е готово да приеме дете в по-тежко състояние или близнаци. Отделението в ловешката болница е потърсило дарителска подкрепа за тези две животоспасяващи дози на обща стойност 2200 лв., които да служат за резерв в случай на спешност. Фондация “Нашите недоносени деца” ще закупи и дари двете дози, а ръководството на болницата поема ангажимент да отделя последващите средства от клинични пътеки за поддържане на този резерв, но това не може да бъде генерално решение в дългосрочен план.
Фондацията излиза с препоръки за справяне с проблема. Първата от тях е Надзорният съвет на НЗОК и БЛС да издадат указание, което да предвижда изключение от общото правило за плащане по някои клинични пътеки (КП № 15.1, 15.2, 13 и 14,), като се предвиди и предварително заплащане от НЗОК на до 2 флакона) сърфактант, които да бъдат изразходвани по тези клинични пътеки. Втората препоръка е да се осигури субсидия от МЗ, в изпълнение на Национална програма за подобряване на майчиното и детско здравеопазване, за поддържане на резерв от сърфактант за всяко неонатологично отделение от държавна или общинска болница, което притежава необходимото ниво на компетентност и може да оказва медицинска помощ на недоносени бебета с дихателна недостатъчност. Друга препоръка е да се осигури възможност за осъществяване на специално договаряне на условията между лечебните заведения и доставчиците на медикамента за постигане на споразумение за отложеното му заплащане в разумен срок, който позволява безпроблемното му осигуряване.

ГРЕШКИ В СИСТЕМАТА НА НЗОК СА ПОПРЕЧИЛИ НА БОЛНИЦИ ДА ОТЧЕТАТ ДЕЙНОСТТА СИ
Проблеми в системата за електронно отчитане на НЗОК е поставила в риск плащането на лечебни заведения за извършена дейност, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на Българския лекарски съюз.
В БЛС са постъпили редица сигнали от лечебни заведения за болнична помощ за невъзможност да отчетат извършената от тях дейност, тъй като данните, въведени в системата не позволяват да се отчете надвишения брой легла, както и други причини, свързани с контрола на леглата в болниците.
На среща, поискана от ръководството на Лекарския съюз, от ръководството на НЗОК са заявили, че грешките при електронното отчитане са идентифицирани и са уверили, че няма да остане неплатена болнична медицинска дейност във връзка с неприет отчет. Предстои среща със софтуерни фирми и специалисти, на която проблемите да бъдат обсъдени и грешките в системата – отстранени. От НЗОК са поели ангажимент да изпратят до БЛС допълнителна информация с указания как да се реагира при конкретни казуси за тяхното разрешаване.

ПОТВЪРДЕН Е ПЪРВИЯТ СЛУЧАЙ НА МОРБИЛИ В ДУПНИЦА
Потвърден е първият случай на морбили в Дупница, съобщи прокуристът на общинската болница Мария Иванова, информира Zdrave.net, позовавайки се на БНР.
В събота в Инфекциозно отделение е била приета жена със симптоми на заболяването. Резултатите за морбили са потвърдени от Националния център по заразни и паразитни заболявания. Жената е на 21 години, бременна е и не е имунизирана. Тя е от Крупник, но гостувала при роднини в дупнишката Гиздова махала. РЗИ – Кюстендил е информирана за случая, взети са всички необходими мерки.
Към 24.03.2015 г. случаите на морбили у нас са 61, спрямо 54 от предходната седмица, показва справката на Министерството на здравеопазването за епидемичната обстановка в страната.
От Световната здравна организация обявиха тревога, тъй като случаите на морбили в Европа за 2017 и 2018 г. са 82 596. Това е най-големият брой, записан през това десетилетие, според данни на СЗО.

12 СЛУЧАЯ НА КУ-ТРЕСКА У НАС ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА
12 случая на ку-треска има в страната от началото на годината, като през 2018 г. за същия период е имало само един. Причина за увеличението е сухото време до момента през тази година, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести, информира Clinica.bg.
Болестта се разпространява чрез аерозоли, които са прахови частици, заразени от болни животни. „Тази година времето е доста сухо и се създават предпоставки вятърът да вдигне прах, който е заразен с причинителя на заболяването-рикетсия, която е вътреклетъчен причинител. Затова и честите инфекции от ку-треска са тежко протичащо пневмонии”, обясни проф. Тодор Кантарджиев.
Инфекцията се разпространява най-вече в периода, в който раждат козите и другия чифтокопитен добитък, който е именно през февруари и март. Заразяването на човека може да стане при консумация на сурово мляко, вдишване на прах, заразен с причинителя Коксиела бърнети, обработка на вълна и кожи от болни животни или при обслужване на болни животни (клане, обработка на животински суровини, когато причинителят проникне през наранена кожа или конюнктива). По-рядко причина за заболяването е ухапване от заразени кърлежи, обясняват здравните власти. Специалистите алармират, че през последните години заболеваемостта сред хората нараства. За това и лекарите предупреждават да не се консумира непастьоризирано мляко.

ОБНОВЯВАТ СГРАДНИЯ ФОНД НА СПЕШНАТА ПОМОЩ В ПЛОВДИВ
Министерството на здравеопазването получава за управление имот – публична държавна собственост в район Западен на град Пловдив. Целта е МЗ да кандидатства за финансиране по програмата с голям инвестиционен проект за обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудването в системата на спешната медицинска помощ на територията на цялата страна, реши правителството на днешното си заседание, информира Zdrave.net.
Досега Европейската комисия е одобрила 71 млн. евро от фондовете на политиката на сближаване да финансират подобряването на оборудването, ефективността и достъпността на спешните здравни услуги в България. Това става в изпълнение на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“. Проектът, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), се реализира в цялата страна чрез строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ.

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК ОДОБРИ 5 МЛН. ЛВ. ЗА КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ
Надзорният съвет на НЗОК одобри на последното си заседание 5 млн. лв. за капиталови разходи за 2019 г., информира Zdrave.net.
За основен ремонт на дълготрайни материални активи Здравната каса отпуска 371 232 лв., а за придобиване на дълготрайни материални активи – 2 318 914 лв. Здравната каса ще купи компютри и хардуер за 1 880 849 лв., друго оборудване, машини и съоръжения – за 370 565 лв., стопански инвентар – за 67 500 лв. Нематериалните дълготрайни активи – програмни продукти и лицензи за програмни продукти, които трябва да бъдат закупени, са на стойност 2 309 854 лв.
Надзорният съвет дава право на управителя на НЗОК да извършва прехвърляне по пера до 50 000 лв., в рамките на утвърдените средства за придобиване на нефинансови активи.

ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ ИМА НОВ ЯДРЕНО-МАГНИТЕН РЕЗОНАНС
Клиниката по образна диагностика на ВМА вече разполага с нов ядрено-магнитен резонанс, съобщи Zrave.net. Magnetom Aera е висок клас магнитно-резонансен томограф, позволяващ извършването на специализирани изследвания на простата, които дават информация за нейната анатомична структура, както и за отклоненията от нормалната ѝ функция. Системата дава възможност за повишаване успеваемостта в диагностицирането на карцином на простата в ранните етапи на заболяването при все още малки лезии. Модерният апарат ще повиши диагностичните възможности, осигурявайки получаването на висококачествени образи при изследвания на цяло тяло, специализирани изследвания на главен и гръбначен мозък, опорно-двигателния апарат, коремни органи и др.

ПОВИШАВА СЕ КОНСУМАЦИЯТА НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В БЪЛГАРИЯ
Има тенденция за повишаване на консумацията на плодове и зеленчуци и намаляване на сезонната разлика. Това заяви пред БНР проф. Веселка Дулева – началник на отдел „Храни и хранене“ към Националния център по обществено здраве и анализи и национален консултант по хранене и диететика.
„Нашите данни, като последните са от 2014 г., показват, че имаме доста по-висока консумация на плодове и зеленчуци в лятно-есенния период. През зимния период, освен пресни, от значение за здравето е общата консумация на плодове и зеленчуци. Съдейки по тези количества, които получаваме като реален резултат на база на национално представително изследване, мога да кажа, че разликата в сезоните е около 20-30%. Най-активната възрастова група е от 30 до 60-годишна възраст. Ако около 64% от населението консумират плодове всеки ден през зимно-пролетния сезон, то през летния – вече са 92%. По отношение на зеленчуците цифрите са различни – 65% от населението консумира всеки ден зеленчуци през зимния сезон и 88,5% – през летния“, посочи проф. Дулева в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.
Препоръката за среднодневната консумация на плодове и зеленчуци е 400 и повече грама, каза тя и добави, че според данните консумацията съответства на направената препоръка.

ПРОГРАМА ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ В БУРГАС
В рамките на програмата за здравословно хранене на община Бургас, в периода 8-12 април 2019 г., в детските градини ще се организират и проведат мероприятия под мотото “Етикет и естетика на масата – златни правила по време на хранене”, информира Агенция “Фокус”. Децата ще добият полезни знания как да се хранят, как да подреждат и да използват приборите, как да направят масата по-красива.

ДЕЦА, ПОБЕДИЛИ РАКА ЩЕ СЕ СЪСТЕЗАВАТ В РАЗЛИЧНИ СПОРТОВЕ
За първи път в България ще се проведе национален етап на световните игри за победители, обяви пред БНР Маргарита Борисова от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Спортното събитие ще се проведе от 12 до 14.04.2019 г. в санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“.
Борисова посочи очакванията в събитието да се включат 65 деца. Спортовете, в които ще се състезават те, са плуване, тенис на маса, бягане, стрелба с въздушна пушка, футбол и шах. По думите ѝ, тази година няма да се прави селекция от националните игри за световните.
„Самите участия в състезанията, срещите, които имат там, разговорите, които провеждат променят децата много“, коментира Маргарита Борисова в предаването „Преди всички“.
Ирина Седикта от инициативата „СпоДари“, подкрепяща със събития децата с онкологични заболявания, добави: „Децата се сплотяват и стават по-силни. „СпоДари“ идва от спортувай и дарявай. Това е идеята ни за това как може да съчетаем спорт и добра кауза“.