НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.01.2019)

БЪЛГАРИЯ Е НА ОПАШКАТА В ЕС ПО ДНИ ЗА БОЛНИЧЕН ПРЕСТОЙ
Макар броят хоспитализации в България да е висок, страната ни е на предпоследно място сред държавите членки на ЕС по дни за болничен престой. Това сочат данни на Евростат за 2016 г., информира Zdrave.net.
В България средният престой на пациент в болница е бил 5,3 дни, показва европейската статистика. Между пет и десет дни е бил средният престой на пациент в болница в Европейския съюз през 2016 г.
От 25 държави членки, за които е налична информация към този период, две държави са с най-висок среден болничен престой. Това са Чехия, където пациентите лежат в болница средно 9,6 дни, и Хърватия, в която хоспитализацията продължава средно 9,3 дни, отчита Евростат. В топ 5 на държавите с най-дълъг болничен престой са също така Франция (9,1 дни), Германия (9,0 дни) и Люксембург (8,9 дни).
На другия полюс освен България се намира Нидерландия, където болничният престой е бил със средна продължителност 4,5 дни, като от тези числа са изключени лечебните заведения за продължително лечение и долекуване. Пред нас са Дания, където средният болничен престой е бил 5,5 дни, както и Швеция и Ирландия, които са с по 5,7 дни среден болничен престой.
От държавите около нас с най-краткотраен болничен престой е Турция, където той е средно 4,2 дни. Далеч по-продължителен е болничният престой в Сърбия и в Черна гора. В двете държави той е съответно 9,5 и 8,9 дни, сочат още данните на Евростат.

ПРОМЕНИХА СЪСТАВА НА КОМИСИЯТА ПО ПРОЗРАЧНОСТ НА ЛЕКАРСТВАТА
Лора Гурмева става член на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина като представител на Българския лекарски съюз. До сега тези функции изпълняваше Цветозар Младенов. Решението взе на вчерашното си заседание Министерски съвет, информира Redmedia.bg.
В периода 2004 – 2010 г. Лора Гурмева е работила като помощник адвокат в адвокатски кантори. От 2010 г. до 2012 г. е инспектор в Инспектората на Министерство на здравеопазването, а в периода 2012-2015 г. е юрисконсулт в Националния център по обществено здраве и анализи. От 2016 г. до момента практикува самостоятелно като адвокат в областта на търговското, облигационното, трудовото и медицинското право.
На мястото на Ваня Илиева – представител на Националната здравноосигурителна каса, е определена Ваня Тонева, която от декември 2007 г. до декември 2016 г. е заемала длъжността „Главен юрисконсулт“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. От януари 2017 г. до момента заема длъжността „Главен юрисконсулт“ в Националната здравноосигурителна каса.
На мястото на Нели Таринска като представител на Министерството на здравеопазването е предложен Цветозар Младенов, който е работил като сътрудник в търговски дружества и адвокатска кантора, а в момента практикува самостоятелно като адвокат в областта на търговското, облигационното, застрахователното и медицинското право и медиацията. От 2016 г. до момента е член на Комисията по прозрачност.

МБАЛ “СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ” В ЛОМ ПРИКЛЮЧИ 2018 Г. БЕЗ ФИНАНСОВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ
Многопрофилната болница за активно лечение „Свети Николай Чудотворец” в Лом приключи 2018 година без задължения към доставчици на медикаменти, консумативи и храна. Това съобщи управителят д-р Георги Савков, информира Zdrave.net, позовавайки се на сайта Kmeta.bg. В края на годината персоналът е получил и бонус за добрата си работа.
Общинското лечебно заведение е едно от малкото в страната, които не са заплашени от фалит и работят спокойно. Ломската болница е добре оборудвана за своето ниво. По проект за европейско финансиране е снабдена с модерна апаратура за диагностика и лечение. Разполага с нов скенер, различни ехографски и други апарати. Привлича и пациенти от района на Видин и Монтана. Годишно в нея се извършват към 300 раждания.

БОБОШЕВО ОСТАНА БЕЗ АПТЕКА
Кюстендилската община Бобошево остана без аптека. Все още се търси решение на проблема, информира БНР.
В момента местната власт преговаря с кандидат фармацевт от София, който да открие аптека възможно най-скоро. За целта се предлага и помещение.
Досега в общината е имало само една аптека и тя е обслужвала около 20 села. Държал я е фармацевт, който е изминавал над 100 километра в ежедневно пътуване от София до града и обратно. Той обаче решил окончателно да се прибере в столицата.
Към момента общината води преговори с нов кандидат фармацевт, който възнамерява да се установи в Бобошево. Въпреки това до сключването на договор ще мине известно време.
Към момента Бобошево не е единствената община, останала без аптека. В същата ситуация, и то от доста време, е и община Невестино.
Шефът на Регионалната здравна каса в Кюстендил д-р Сашо Котев обясни, че при такива случаи лекарства могат да продават и личните лекари, ако си извадят разрешително от РЗИ.