НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.11.2018)

НА ПЪРВО МЯСТО СМЕ В ЕС ПО ВНЕЗАПНА СЪРДЕЧНА СМЪРТ
Над 70 000 българи годишно умират от сърдечносъдови заболявания. 70% от фаталните инциденти са причинени от внезапна сърдечна смърт, като по този показател България е на първо място в Европейския съюз, информира Zdrave.net.
Общо случаите на знакови заболявания на съвремието ни като инсулт, рак на белия дроб, рак на гърдата и СПИН едва достигат броя на пациентите, които загиват от внезапна сърдечна смърт. Затова този проблем се очертава като убиец №1 сред незаразните заболявания в света.
Това е и причината Асоциация „Детско сърце“ и Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология да стартират информационна кампания за профилактика на внезапната сърдечна смърт под надслов „За всеки един удар на сърцето“.

СЪЗДАВАТ ИНСТИТУТ ПО СЪДЕБНА МЕДИЦИНА
Срок до Нова година дават съдебните лекари на МВР и на Прокуратурата да изчистят задълженията си към тях. В противен случай ще стягат редиците за протест. Това са част от решенията взети на провелата се преди дни годишна конференция по съдебна медицина. На нея стана ясно, че властта планира да създаде и Институт по съдебна медицина, информира Clinica.bg.
Срещата на медиците имаше за цел да обобщи проблемите в сектора и да начертае план за решаването им. И резултатите не закъсняха. 4 милиона лева даде властта на съдебните лекари в деня на годишната им конференция. Освен това главният прокурор Сотир Цацаров е предложил и конкретни мерки за подобряване на работата им.
“Получихме уверението му, че ще се създаде Институт по съдебна медицина”, каза доц. Александър Апостолов, председател на Дружеството по съдебна медицина. Идеята е той да бъде със самостоятелен бюджет и да поеме грижата в цялата страна съдебните медици да разполагат с нужната техника, за да вършат работата си качествено.

УВЕЛИЧАВАТ СЕ КОНТРОЛНИТЕ ПРАВОМОЩИЯ НА НЗОК
„Допълнително разширяваме контролните правомощия на НЗОК, защото практиката, която действаше в последните няколко години за разделяне на медицинския от финансовия контрол, не даде добри резултати. Няма нищо по-логично от това институцията, която заплаща, да контролира в пълен обем дейността на договорните партньори. Това ще подобри качеството на оказване на медицинска помощ, ще намали неефективните и нерегламентирани дейности, за които в системата има достатъчно примери“. Това каза зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, която заедно с управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев представи пред журналисти проектобюджета на НЗОК за 2019 г. и промените в него, информира Zdrave.net.
Ръстът в бюджета на НЗОК за 2019 г. е с около 5-6% повече в сравнение с ръста в бюджета за 2018 г.
„Смятаме, че увеличените средства ще дадат възможност да договорим със съсловните организации параметри, които да гарантират както качество, така и достъпност на медицинската помощ във всички нейни аспекти. Намерили сме най-добрия баланс, който да подобри здравния статус на населението за средствата, които плаща Касата. В допълнение на това предлагаме промяна в редица закони. Целта им е разходването на средствата да става прозрачно, ясно и по по-добър контрол и да отговорим на изискванията за по-бързи реформи. Структурните промени имат конкретно отношение както към средствата, които се дават за сметка на държавния бюджет, така и от здравноосигурителни вноски и ще доведат до оптимизиране на разходите на разходите в системата”, посочи още Жени Начева.
Зам.-министър Начева уточни, Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина, които преминават към НЗОК, ще бъдат финансирани от държавния бюджет. Средствата са изцяло целеви и няма да могат да бъдат насочвани за други функции и друг вид дейности.
Новата агенция „Медицински надзор“ ще бъде второстопенен разпоредител към бюджета на НЗОК и ще поеме частично функциите на агенция „Медицински одит“ и Агенцията по трансплантации. Стана ясно още, че МЗ заедно с експерти започва разработването на единни стандарти за всички специалности, а с БЛС и БАПЗГ – критерии за отношенията между медицинския персонал и пациентите.

НЗОК ОЧАКВА ДА СПЕСТИ 160 МЛН. ЛЕВА ОТ ОТСТЪПКИ ЗА ЛЕКАРСТВА
Очаква се Националната здравноосигурителна каса да спести 160 млн. лв. от отстъпки за медикаменти тази година. Това заяви Жени Начева, председател на УС на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването, информира Clinica.bg. Очаква се догодина спестения финансов ресурс да не е по-малък, въпреки промените, които се подготвят с договарянето на отстъпките през следващата година.
“Идеята ни е при медикаментите за лечение на онкоболни всеки реализиран преразход да се поема от компаниите, които са го формирали по молекули (INN)”, обясни д-р Дечо Дечев. Той допълни, че тази година Здравната каса ще плати 365 млн. лв. за медикаменти за лечение на болни от рак след отстъпки, а реалните разходи ще са 430 млн. лв.
“Няма опасност пациентите да останат без лекарства заради въвеждането на принципа на финансиране на база разходоефективност, увериха още от НЗОК. Той засяга само новите пациенти на лекарства с протоколи, които са 100% платени”, обясни д-р Дечев. И допълни, че при него при напълно идентични лекарства ще се изписва най-евтиното, за да се спести ресурс.

ИНФОРМИРАТ НИ ЗА НЕЖЕЛАНИТЕ РЕАКЦИИ ОТ МЕДИКАМЕНТИ
Близо 200 000 пациенти умират всяка година от нежелани лекарствени реакции в Европа. Половината от тези случаи могат да се предотвратят чрез правилно приложение на медикаментите. Затова в рамките на Европейския съюз започва образователна кампания. У нас инициативата се подема от Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) в периода 19-23 ноември 2018 г, информира Clinica.bg. Времето за провеждане на инициативата е избрано във връзка с обявения от ООН Световен ден на детето – 20 ноември. Фокусът е и върху бъдещите майки, които следва да се консултират за безопасната употреба на медикаментите. Друга насока е подобряване на информираността и на съответните професионални и пациентски организации.
Темата на тазгодишната кампания е “Съобщаването на нежелани реакции спомага за безопасната употреба на лекарствата при бебета, деца и бременни жени”. Целта е да се убедят родителите и полагащите грижи за бебета и деца да уведомяват за подозирани нежелани лекарствени реакции. В Европа независими проучвания установяват ниво на недостатъчно съобщаване на проблема в около 90% от случаите.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС НАПРАВИХА БЕЗКРЪВНА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА МИТРАЛНА КЛАПА
За първи път в България беше направена безкръвна реконструкция на силно увредена митрална клапа на 84-годишен пациент със сърдечна недостатъчност. Минимално инвазивната процедура (MitraClip) бе извършена от екипа на проф. Иво Петров в Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов център в съструдничество с проф. Власис Ниньос от Солун, информива Trud.bg.
“Специалното устройство наподобява кламер, който щипва разминаващите се платна на клапата, те застават в една плоскост, събрани едно към друго и така вече клапата не пропуска. Това радикално лечение се прилага рутинно в 7 европейски страни като се реимбурсира. Проучване показва, че тази интервенция подобрява качеството на живота и увеличава преживяемостта”, обясни проф. Петров.
Средно европейската статистика сочи, че 0,5% от населението в ЕС страда от вторична недостатъчност на митралната клапа поради разширение на кухините на сърцето. За България това са приблизително 30 000 души.

СТАРТИРА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ПОСВЕТЕНА НА ВИТАМИН D
На 2-ри ноември се отбелязва Световният ден на витамин D. Във връзка с това фондация „МС Общество – България“ организира информационна кампания под надслов „Дефицитът на витамин D – опасност за здравето“, насочена не само към пациентите, но и към широката общественост, информира Zdrave.net.
Кампанията цели да популяризира ползите от приема на витамин D и да изтъкне важността на ролята му за поддържане здравето на целия организъм, както и да очертае проблемите и рисковете, до които може да доведе дефицитът на този жизненоважен витамин.
В рамките на кампанията представители и доброволци на фондация „МС Общество – България“ ще раздават информационни материали пред Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и ще запознават минувачите с важността на витамин D за правилното функциониране на целия организъм. Партньори на инициативата са медико-диагностични лаборатории, които през целия месец ще извършват изследвания на нивото на „слънчевия витамин” на преференциални цени.
Така нареченият „слънчев витамин“ е мастноразтворим стероиден хормон, който подпомага абсорбцията на калция в червата и поддържа адекватни серумни концентрации на калций и фосфор. Той повлиява над 200 гена, участва в модулацията на клетъчния растеж, в нервномускулната и имунна функция и намалява възпаленията в организма. Витамин D играе роля в превенцията и лечението на редица заболявания като: рахит, остеопороза, диабет тип 2, поне 14 вида рак, сърдечносъдови заболявания, невропсихиатрични разстройства, инфекциозни и автоимунни заболявания и др.

ПУСКАТ НОВИТЕ КАСОВИ АПАРАТИ В НАЧАЛОТО НА ДЕКЕМВРИ 2018 г.
От 1 декември на пазара ще се предлагат фискални устройства и системи, отговарящи на новите изисквания на финансовото министерство. Въвеждането им е задължително за всички браншове, включително и за здравния. Това стана ясно на среща в Национална агенция по приходите с Българския институт по метрология, мобилните оператори в страната, разработчиците на фискални софтуерни системи, производители на касови апарати и бизнес организации, информира Clinica.bg.
Новите апарати трябва да могат да пращат данните от касовите бележки в НАП най-много до пет минути след издаването на фискалния бон. Затова, за да спази новите изисквания всеки търговец ще трябва да се свърже с производителите на касовите апарати, които използва, както и обслужващите ги сервизи, за да разбере какви софтуерни и хардуерни промени са нужни.
Към момента за изпитване в БИМ вече са предадени 12 модела фискални устройства, съобщиха от НАП. Очаква се те да бъдат предложени за продажба в търговската мрежа. Сроковете в законодателството предвиждат всеки регистриран по ДДС търговец да модифицира или смени фискалното си устройство до края на март 2019 г. Всички фирми, нерегистрирани по ДДС трябва да направят същото до края на юни идната година.