НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.10.2018)

ДЪРЖАВАТА ПОЕМА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯТА НА 66 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ПРЕЗ 2019 Г.
Общият брой на местата за лекари специализанти чиято такса ще бъде поета от държавата през 2019 г., е 489. Това става ясно от заповед на здравния министър Кирил Ананиев за определянето на броя им през идната година, информира Zdrave.net.
Държавата е определила също така, че ще поеме таксата за специализация и на 55 дентални лекари, 7 магистър-фармацевти, 66 медицински сестри и 13 специалности за лица с висше немедицинско образование по специалности като клинична химия, лабораторна имунология, медицинска радиологична физика и микробиология.
Общо 60 са специалностите по държавна поръчка за лекари специализанти. От тях най-много са бройките за специализация по Обща медицина – 50. Те са разпределени в медицинските университети в София, Варна, Пловдив и Плевен, както и в медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора.

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ИЗПРАТИ ПОКАНИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА РАБОТНИ ГРУПИ ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА ПРОМЕНИ В ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИЯ МОДЕЛ У НАС
Министерството на здравеопазването е изпратило писмо-покана да всички заинтересовани институции и експерти, участвали в кръглата маса на тема “Дискусия за бъдещето на здравеопазването”, която се проведе на 26 септември 2018 г. в столицата, информира Redmedia.bg.
В писмото се отправя покана към представители на съсловните организации в здравеопазването, национално представителни пациентски организации, отговорни институции, професионални сдружения и асоциации, да излъчат свои представители в пет работни групи, които ще разработват отделни аспекти на предлаганите промени.
До 5 октомври 2018 г. в здравното министерство трябва да бъдат получени предложенията за участие в групите по проблемите на извънболничната помощ, на болничната помощ, на лекарствените продукти, на общественото здравеопазване и на финансирането на здравната система (в това число здравно осигуряване и застраховане). Поканените страни могат да излъчат представители за една или няколко работни групи, става ясно от писмото. Графикът на срещите ще бъде в рамките на месец октомври и ноември, уточняват още от МЗ.

ЕДВА 17% ОТ БЪЛГАРИТЕ ОДОБРЯВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗДРАВНО ЗАСТРАХОВАНЕ
Едва 17% от българите одобряват идеята за „Въвеждане на задължително допълнително здравно застраховане в частна компания с месечна вноска от 12 лв.”, а четири пъти повече – 65% не я одобряват. Това показва изследване на социологическата агенция АФИС. Интервюирани са 1010 пълнолетни български граждани в периода 29 септември – 2 октомври 2018 г., информира Clinica.bg.
Само 29% одобряват друго предложение: „Лечението над 700 лв. да се покрива от допълнителното здравно застраховане”, докато 47% не го одобряват. Близо всеки четвърти няма мнение. 32% клонят в полза на предложението „Замяна на Здравната каса с няколко частни здравни каси, които се конкурират”, а повече – 38% не го одобряват.83% от анкетираните са за “Засилване на контрола върху държавните болници”, на обратното мнение са само 6%. Голям брой от анкетираните (80%) са отговорили положитерлно относно необходимостта от „Премахване на възможностите за спекулативно оскъпяване на лекарствата”, а едва 7% са „против”. Относно въпроса „Държавните болници и поликлиники да не бъдат търговски дружества” – 64% от анкетираните са „за” , а 11% -„против”. На въпроса „Най-високоплатените чиновниците да плащат пълния размер на здравната вноска, а не държавата да поема половината” – 69% от запитаните са „за”, а 11% – „против”.

НЗОК ЩЕ ПЛАЩА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ ДИРЕКТНО НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ
Здравната каса ще започне да заплаща част от медицинските изделия в болничната помощ директно на производителите и търговците на едро, вместо на болниците. Такава промяна е залегнала в публикуваната за обществено обсъждане Наредба 10 на Министерство на здравеопазването, информира Zdrave.net.
Идеята е здравният фонд да контролира по-добре разходите си за медицински изделия, които, макар и в много по-малка степен, нарастват ежегодно, както и тези за лекарства.
За целта вместо един, НЗОК ще има два списъка с медицински изделия. Първият списък ще бъде този, който съществува и сега – списък на изделията по групи, които Касата заплаща на болниците. В него е указано до каква стойност заплаща фондът.
Вторият списък ще съдържа медицинските изделия – също по групи и с указан таван на стойността, които НЗОК ще заплаща директно на производителите или търговците на едро.

МАЙКИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ БЛОКИРАХА “ОРЛОВ МОСТ”
С искания за реформа и закани за ежедневни протести майките на деца с увреждания блокираха движението на „Орлов мост”, информира Clinica.bg.
Майките заявиха, че докато не бъдат приети всичките им искания протестите няма да спрат. Националният омбудсман Мая Манолова, която все участие в протеста, посочи оттеглянето на законопроекта за социалните услуги като положителна стъпка. Вчера той бе отхвърлен на заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.
„Не съм оптимист, че може да бъде разгледан и приет заедно с другите два закона”, коментира Манолова във връзка с внесения в парламента Закон за личната помощ и подготвяния за средата на октомври Закон за социалните услуги. Националният омбудсман изтъкна, че е осигурено е финансиране, за да се случи реформата. „За съжаление нещата не се случват толкова бързо, колкото майките се надяват. Каузата е справедлива, исканията са напълно основателни, няма причина реформата да не се случи”, каза още Манолова.

АВАРИЯ СПРЯ ХЕМОДИАЛИЗАТА ВЪВ ВИДИН
Болни на хемодиализа останаха без лечение във Видин заради авария в системата на болничното отделение, съобщи bTV. Причина е авария в пречиствателната станция.
Повредата в системата възниква след ВиК авария по мрежата. Служители на водоснабдителното дружество са превели системата във временен работен режим. Болните ще могат да използват апаратите за хемодиализа, но ще имат усложнения.
„Не е опасна за живота, но диализата ще е по-тежка. Който даде съгласието си, че въпреки очаквани усложнения е съгласен, ние сме готови да го включим и да го диализираме”, обясни дежурният лекар в МБАЛ Видин. Стана ясно, че до няколко дни повредата ще бъде отстранена. Част от останалите без лечение пациенти предпочетоха да направят следващата си диализа в Монтана на собствени разноски и със собствен превоз.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС ИЗВЪРШИХА СЛОЖНА ОПЕРАЦИЯ, КОЯТО ДАВА ШАНС НА ПАЦИЕНТИ С РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО
За първи път в България в УСБАЛО беше извършена сложна операция, с която се дава възможност на пациенти, които досега не са имали шанс за лечение, да получат такъв. Става дума за тежки случаи на онкологични заболявания на дебелото черво, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на лечебното заведение. При интервенцията медиците са отстранили и реконструирали тазови магистрални съдове, ангажирани от туморен процес.
Пациентът е 63-годишен мъж с карцином на ректума, който сега е дал разсейки. Човекът е бил опериран веднъж през 2014 г., но през тази година постъпва за лечение с локален рецидив в малкия таз с ангажиране на магистралните илиачни съдове. Въпреки сложната ситуация, специалистите от УСБАЛО успяват да го спасят.