НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.09.2019)

КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА СПРЯ ПРОЦЕДУРАТА ПО ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ПРОЕКТИРАНЕ И СТРОИТЕЛСТВО НА НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Комисията за защита на конкуренцията спря процедурата по провеждането на обществена поръчка за проектиране и строителство на Национална детска болница, заради жалбата на Камарата на архитектите. Процедурата е спряна на 28 август и е удовлетворено искането за спиране на търга, информира Zdrave.net.
Камарата на архитектите обжалва обявената от МЗ обществена поръчка, тъй като счита, че обявените параметри не гарантират качественото изпълнение на сградата. Според експертите едновременното възлагане на проектирането, строителството и надзора, т. нар. “инженеринг”, не е подходящо при положение че към момента на откриване на поръчката няма одобрен идеен проект. Провеждането на инженеринг без одобрен идеен проект било “изключително рисковано”, тъй като нямало гаранции, че избраната фирма ще предложи най-добрата концепция за реализиране на обекта. Според тях далеч по-логично е проектирането и строителството да се разделят в два отделни търга.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви при стартирането на процедурата, че ако няма обжалване, реалното строителство на Националната детска болница ще започне през есента. Според обявената обществена поръчка предвиденият максимален финансов ресурс на възложителя за изпълнение на всички компоненти възлиза на 95 442 000 лв. с ДДС.

МОРБИЛИ ЗАСЕГНА 14 ОБЛАСТИ В СТРАНАТА
Към 29.08.2019 г. са регистрирани 1154 случая на морбили, показва епидемиологичната справка на здравното министерство за периода 19-25 август 2019 г., информира Clinica.bg. Териториално са засегнати четиринадесет области в страната: София-град и София-област по 348 заболели, Благоевград – 214 заболели, Кюстендил – 152 заболели, Пазарджик – 33 заболели, Монтана – 27 заболели, Перник – 10 заболели, Бургас – 9 заболели, Велико Търново, Ловеч и Пловдив по 3-ма заболели, Варна – 2 заболели, Русе и Стара Загора – по един заболял. При всички новорегистрирани случаи се извършват епидемиологични проучвания. Спрямо контактните лица на заболелите се предприемат необходимите профилактични и противоепидемични мерки, обясняват от МЗ.
Осем души са заболели от Хепатит А във Врачанско, съобщават още от здравното ведомство. Заразените са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Бяла Слатина, като са предприети необходимите профилактични мерки спрямо контактните лица, съобщават от МЗ. Подобен взрив на „болестта на мръсните ръце” имаше и в Русе.
Постепенно се увеличават острите заразни заболявания, като за периода те достигат 1614 случая срещу 1579 за предходната седмица.
Причинените от кърлежи зарази намаляват, но не са изчезнали и в разгара на лятото. Открити са 17 заразени с лаймска борелиоза и един с марсилска треска. Има и нов болен от западнонилска треска.

МБАЛ-ЛОВЕЧ ПОЛУЧИ КАТО ДАРЕНИЕ ЛИНЕЙКА ОТ КМЕТА НА ЕРФУРТ
Многопрофилната болница за активно лечение “Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч е получила като дарение линейка от Ерфурт, Германия. Ключовете са връчени от кмета на общината Корнелия Маринова на изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Румяна Нановска, информира Clinica.bg.
Линейката ще обслужва пациентите на “Спешно отделение” в МБАЛ – Ловеч. Досега за отделението са работили две стари линейки, които са доста амортизирани, е посочила д-р Нановска.
Първоначално тази линейката е била предназначена за Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, но се оказало, че там нямат екип, който да я обслужва.
В същото време в болницата изпитват недостиг на подобни специализирани коли. Линейката е част от голямо дарение, което е пристигнало в Ловеч на 10 май т.г. при гостуването на главния кмет на Ерфурт Андреас Баузевайн. То се състои от три леки автомобили, един автомобил за оказване на бърза помощ, 23 броя компютри и парична сума, припомнят от Община Ловеч.

ПОЛИЦАИ ДАРИХА ТЕХНИКА НА НЕОНАТОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ – КЪРДЖАЛИ
Монитор за следене на жизнените показатели и реанимационна маса дариха днес представители на Синдикалната федерация на служителите на МВР в Кърджали на Неонатологично отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на Dariknews.bg.
Председателят на полицейския синдикат в Кърджали Марин Христозов връчи дарението, което е на обща стойност 8500 лева. По думите му тези средства са част от националната кампания на синдикалната федерация на служителите на МВР, които са събрали общо 38 хиляди лева. След разговор с ръководството на БЛС за нуждите на отделните болници, е била посочена кърджалийската, наред с болниците в Смолян, Разград, Видин и Благоевград. “Това няма да е последното ни дарение”, обеща Христозов.
Директорът на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” д-р Тодор Черкезов благодари за съпричастността на служителите на МВР към проблемите на неонатологично отделение. От своя страна завеждащата отделението д-р Жечка Велева благодари и подчерта, че дарението е много навременно, защото десет процента от децата в Кърджали се раждат недоносени.

НАД 15 000 ДУШИ С УВРЕЖДАНИЯ СА ПОИСКАЛИ ЛИЧЕН АСИСТЕНТ
Точно 15 748 души с увреждания са поискали личен асистент. От 1 септември т.г. те вече имат право на тази услуга, ако са с над 90% инвалидност и право на чужда помощ или ако са деца с над 50% увреждания и право на чужда помощ, информира Clinica.bg.
Преди това хората с увреждания трябваше да са преминали през индивидуална оценка, която се прави от експертите на Агенцията за социално подпомагане. Откакто беше въведено изискването през април, до сега близо 140 000 хора в нужда са поискали да им се направи такава. За да имат право на асистент хората с увреждания са оценявани по точкова система. Общият брой точки, които може да събере един кандидат, е 204. Тези точки се умножават по коефициент според възрастта. Така хората попадат в четири групи. Тези в първа група ще получават личен асистент до 15 часа на месец, за да им помага вкъщи, да ги придружава на лекар и на работа. Втора група дава право на лична помощ до 42 часа, а трета – до 84 часа. Максималният брой часове -168, е за хората в най-тежко състояние, които са регистрирани в четвърта група.
Хората с увреждания с личен асистент няма да получават добавката за чужда помощ от 99,55 лв. Тя ще се превежда на общините за заплати на наетите да се грижат за тях. Всеки има право да избере сам своя личен асистент. За помощ вкъщи хората с увреждания могат да кандидатстват по всяко време, напомниха от социалното министерство. Промяна има и при получаването на месечна финансова подкрепа – досега такава са поискали 101 417 души. За различни помощни средства и приспособления са кандидатствали 44 914 души.