НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.08.2018)

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЩЕ ПОМАГА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА НОВ РЕГИСТЪР НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Здравно министерство е поело ангажимент да помогне за създаването на нов регистър на хората с увреждания. Това съобщи председателят на здравната парламентарна комисия д-р Даниела Дариткова в Смолян., информира Clinica.bg. „Ще трябва да вървим и към промяна на Закона за здравето, който касае лекарската експертиза, защото там има сериозни възражения. Променената наредба също дава шанс за по-внимателно и детайлно оценяване на медицинските проблеми при хората с увреждания, които кандидатстват за освидетелстване”, добави д-р Дариткова, цитирана от Smolyandnes.com.

Тя обясни, че се очаква цялостна промяна, която касае проблемите на хората с увреждания от гледна точка на нуждата от индивидуална преценка на потребностите, с включване на т.нар. лична помощ, за която е внесен отделен законопроект.

 

КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА ОТКАЗА ДА ОБРАЗУВА ПРОИЗВОДСТВО ПО ЖАЛБАНА КОМПАНИЯ СРЕЩУ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА НА МЗ ЗА 400 ЛИНЕЙКИ

Комисията за защита на конкуренцията издаде разпореждане за отказ от образуване на производство по жалбата на „Амбуланс Илк Иардим Ве Хастахане Чихазларъ Ве Тисислеръ Санай Тик“, съобщи Zdrave.net. Отказът на КЗК е публикуван на сайта на Комисията.

Компанията подаде жалба на 24 юли 2018 г. срещу обществената поръчка на Министерството на здравеопазването за купуване на 400 линейки. В случай, че КЗК бе образувала производство, търгът трябваше да спре отново и това заплашваше да бъдат загубени част от средствата по големия инвестиционен проект на ведомството за обновяването на Спешната помощ у нас. Търгът продължава, крайният срок за подаване на оферти е 10 август 2018 г.

 

КТ “ПОДКРЕПА” ПОИСКА ДАННИ ЗА РЕШЕНИЯТА НА ТЕЛК В ЦЯЛАТА СТРАНА

Конфедерацията на труда „Подкрепа“ поиска от Националния осигурителен институт и от Агенцията за социално подпомагане данни за решенията на ТЕЛК в цялата страна. Целта е да се установи кои са населените места с подозрително голям брой хора с еднакви диагнози в експертните решения. Това обясни президентът на синдиката Димитър Манолов, цитиран от БНР.

„Да ни кажат къде се разходват средствата за такива плащания – по територии, по населени места, общини и така нататък, след което е твърде лесно те да бъдат групирани и да се правят анализи и се изненадваме защо този подход не е бил възприеман от никого, а вместо това се предлагат какви ли не странни неща и подходи – сега ще сменим механизма на освидетелстване на уврежданията и не знам какво си, а единствената цел е да бъдат намалени плащанията“, коментира Манолов.

 

НАЦИОНАЛНИЯТ ОМБУДСМАН НАСТОЯВА ДА ОТПАДНЕ ПОДОХОДНИЯ КРИТЕРИЙ ПРИ ОТПУСКАНЕТО НА СОЦИАЛНА ПОМОЩ НА ДЕЦА СИРАЦИ

Мая Манолова ще настоява да отпадне подоходния критерий при отпускането на новата социална помощ за децата сираци. Това стана ясно по време на отчета, който националният омбудсман даде за работата си през изминалите три години, информира Clinica.bg.

Според новата идея на правителството персоналните пенсии за децата сираци, които ще се трансформират във вид помощ, според допълнение в Закона за семейните помощи, ще могат да  ще отпускат на всеки, който има доход под 450 лв.

„Със Златина Хаджипанайотова в края на миналата година и в резултат на натиска, който оказахме на различни институции, най-накрая с вчерашна дата Министерския съвет прие предложение за промени в социалното законодателство, които да осигурят социални помощи за деца сираци, които не могат да получават социални и наследствени пенсии. За съжаление проектът, който вчера е минал през МС отново въвежда подоходен критерий. Така че битката продължава”, коментира Манолова. Тя ще настоява за допълнителни предложения между първо и второ четене, с които да отпадне подоходния критерий.

 

СЕДЕМ ПОЧИНАЛИ РОДИЛКИ У НАС ЗА ГОДИНА И ПОЛОВИНА

Седем са починалите родилки за година и половина в страната ни. Това показват данните на изпълнителна агенция „Медицински одит” от януари 2017 г. до края на юни 2018 г., информира Clinica.bg. Според лекарите тази статистика не се различава от европейските норми. Причините за леталните изходи все още не са ясни при всички инциденти. С последния смъртен инцидент в Плевен броят на фаталните инциденти у нас стана осем. След работата на агенция „Медицински одит” са образувани досъдебни производства по 4 от седемте случая за тази година и половина, две от проверките продължават, а последната тепърва ще тече. Резултатите от инспекциите обаче не винаги са бързи. Все още експертите работят по предходния смъртен случай на родилка от март тази година, когато жена на 23 години почина в болницата в Кърджали при раждане.

 

СТОЛИЧНАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ ДАРЯВА 5000 ЛЕВА В ПОДКРЕПА НА ТЕЖКО ПОСТРАДАЛА ЛЕКАРКА

Столична лекарска колегия към БЛС взе решение да отпусне финансова помощ от 5000 лв. на д-р Ирена Иванова, която падна от 7-мия етаж преди две седмици и в момента е настанена в Централна реанимация на „Пирогов“, информира Zdrave.net.

Д-р Иванова работи в УМБАЛ „Александровска“ и „Токуда“, а преди това е работила в Спешна помощ. Отпуснатите пари са за медицински изделия, необходими при лечението й. Председателят на Столична колегия д-р Асен Меджидиев проведе разговор с изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска“ доц. д-р Костадин Ангелов, в който двамата се разбраха, че обединяват усилия и сумата ще бъде заделена от Фонд „Взаимопомощ“ на Столична лекарска колегия и прехвърлена по дарителската сметка, която стартира „Александровска“ болница, уточняват от колегията.

 

ОБУЧАВАТ ДОБРОВОЛЦИ ЗА ДОМЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

От 23 юли 2018 г. в ДЗЗД „Технологичен център за спешна медицина“ – Пловдив започна поетапно надграждащо обучение по домедицинска помощ на личния състав на Доброволно Формирование „Пловдив 112“, съобщи Zdrave.net, позовавайки се на

информация на Медицинския университет в града.

Понастоящем ДФ „Пловдив 112“ е най-голямото доброволно формирование в Република България. Включените доброволци от формированието са на средната възраст около 30 години – жени и мъже с различни професии и образование. Всички те са обединени от идеята да реагират и помагат при бедствия и аварии – пожари, земетресения, наводнения, катастрофи, водно спасяване, височинно спасяване и пр.

Целта на настоящия курс е да представи най-новите и съвременни познания относно поддържане на жизнените функции на пострадалите и продължаване на живота им до здравното заведение: по време на извеждане на пострадалия от мястото на инцидента, по време на транспорта до специализирана медицинска помощ. Обучението се провежда от преподаватели на Учебно-тренировъчния сектор на ТЦСМ.