НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.07.2018)

ЗАСИЛВА СЕ ИНТЕРЕСЪТ КЪМ СПЕЦИАЛНОСТИТЕ “РЕХАБИЛИТАТОР” И “РЕНТГЕНОВ ЛАБОРАНТ”

Приключи подаването на документи за кандидатстване в Медицински университет – Пловдив. Общият брой кандидати тази години е 2182, което е с 350 кандидати повече от миналата година, информира Zdrave.net.

Тази година за магистърските специалности кандидатстват общо 1599 души, което е с 260 повече от миналата година. По първо желание интересът към трите специалности – „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“, е почти равностоен. Голям е интересът и към специалностите „Помощник-фармацевт“ и „Медицинска козметика“, следвани от специалностите „Рехабилитатор“ и „Рентгенов лаборант“.

 

Тристранният съвет обсъди: БОЛНИЧНИТЕ И ОТПУСКАТА ДА СЕ ИЗКИСЛЯВАТ НА БАЗА ЧАСОВЕ

Обезщетенията при отсъствие от работа да се изчисляват на базата на работни часове, а не на работни дни, предлага Министерството на труда и социалната политика.

Предлаганите промени бяха обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, информира БНТ.

Според синдикатите по този начин ще бъдат ощетени работниците. Работодателите обаче виждат в предложението по-справедлив механизъм за изчисляване на обезщетението за хората, които работят при сумирано работно време.

 

Според доклад на Евростат: 42% ОТ СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ В БЪЛГАРИЯ БИХА МОГЛИ ДА БЪДАТ ПРЕДОТВРАТЕНИ

Близо 570 000 смъртни случая в ЕС или приблизително една трета от регистрираните като цяло биха могли да бъдат предотвратени. Това сочат данните на Европейската статистическа служба “Евростат” за 2016, съобщи Zdrave.net. Общият брой на смъртните случаи в ЕС е бил около 1,7 млн. души.

Конкретно за България данните за Евростат показват, че 42% от смъртните случаи биха могли да бъдат предотвратени чрез качествени медицински услуги и технологии. По-зле от нас в тази класация са Словакия с 44.2%, Литва с 47% и Румъния с 48.6%. Най-малък е този процент във Франция с 23.6%, Белгия с 26%, Холандия с 26.6% и Полша с 29.9%.

Сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смъртните случаи в ЕС. На следващо място са инфарктите, следвани от колоректалния карцином, рака на гърдата, хипертоничните кризи и пневмонията.

 

Министерство на здравеопазването: ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ ЗА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА 400 ЛИНЕЙКИ УМИШЛЕНО ВЪЗПРЕПЯТСТВА ОБРАЗУВАНЕТО НА ПРОИЗВОДСТВО

Върховният административен съд (ВАС) е възпрепятстван да образува производство и да разгледа частната жалба, подадена на 22.06.2018 г. от “Вайнман Технолоджи” ЕООД срещу определението на Комисията за защита на конкуренцията. С цел да възпрепятства произнасянето на съда, жалбоподателят умишлено не внася дължимата държавна такса, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

В момента по съдебен ред следва да се връчи призовка за заплащане на дължимата такса от страна на фирмата. От ведомството припомнят, че със свое определение от 14.06.2018 г. Комисията за защита на конкуренцията е оставила без уважение направеното искане от “Вайнман Технолоджи” ЕООД за спиране на обществената поръчка за закупуване на 400 броя линейки, обявена от МЗ.

 

МЗ ОБЯВИ КОНКУРС ЗА ДИРЕКТОР НА УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА В ПЛЕВЕН

Конкурс за възлагане на управлението на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен обяви Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net. Желаещите да оглавят лечебното заведение трябва да представят писмена разработка „Програма за развитието и дейността на лечебното заведение за тригодишен период“. Обавената темата на събеседване с кандидатите е: „Мястото и ролята на лечебното заведение в системата на здравеопазването, повишаване качеството на медицинското обслужване, приоритети за бъдещото развитие.“ Ще има и допълнителни въпроси по темата, сред които характеристики, обуславящи особеното място на лечебното заведение в системата на здравеопазването в България; методи за подобряване на финансовото състояние на лечебното заведение; системи за управление на качеството в лечебното заведение и др.

 

БЪЛГАРИЯ ИМА ЧУДЕСНИ УСЛОВИЯ ЗА КЛИМАТОТЕПАРИЯ

Страната ни има чудесни възможности за климатотерапия. Това обясни по БНР д-р Иван Богданов, дерматолог, венеролог и специалист по климатотерапия. Той припомни, че в България има 48 климатични планински курорта, 15 климатични морски курорта и 38 балнеолечебни курорта. Водата в над 350 минерални извори е разнообразна по химичен състав, температура и свойства. Земите ни още от древността са известни с различните минерални води. Много от градовете ни са построени около такива извори – София, Хисар, Кюстендил и др.