НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.04.2019)

Зам.-министър Бойко Пенков: МЕТОДИКАТА ЗА ЗАПЛАЩАНЕТО НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ Е НА ФИНАЛНАТА ПРАВА
“Методиката за заплащането на професионалистите по здравни грижи е на финалната права.” Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред журналисти днес, информира Zdrave.net.
„Знам, че колегите от икономическия екип на МЗ са напреднали значимо в методологията за финансиране през дейност на лечебните заведения, за да могат да се достигнат минималните нива по КТД“, допълни д-р Пенков.
По думите му е нужно исканията да сестрите да бъдат конкретизирани и да се придържат към някои по-прагматични неща, за да са полезни на всички. „Част от исканията им са обясними и приемливи, но друга част са чисто политически и според мен не е сега времето да бъдат обсъждани“, каза д-р Пенков. Той е съгласен с опасенията, че ако заплатите на сестрите станат равни на две минимални заплати, ще трябва да се вдигнат и заплатите на лекарите.
„Трябва да има диференциация на труда. Затова така са заложени и нивата в Колективния трудов договор. Има си известна диференциация, една добра основна заплата, за която синдикати и работодатели постигнаха съгласие чрез преговори. Не беше лесно. Това е добро достижение, за което трябва да работим да се реализира“, каза д-р Пенков.

УТВЪРДЕНИ СА ЕКСПЕРТНИТЕ СЪВЕТИ КЪМ МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Утвърдени са експертните съвети към министъра на здравеопазването. Това става ясно от заповедта на министър Кирил Ананиев от 01.04.2019 г. Списъкът съдържа членовете на експертните съвети по 54 специалности, а в състава им са включени от 3 до 7 изявени специалисти. Експертните съвети са ръководени от главен координатор, информира Zdrave.net.
Работата на главния координатор е да отговаря за предоставянето на консултациите и становищата, а решенията ще се взимат с мнозинство от не по-малко от половината от състава на експертния съвет, като се допуска и провеждане на неприсъствени заседания. При наличие на различни мнения, всеки член на експертния съвет излага своето мнение и мотиви към него, предвижда наредбата.
Членовете на експертните съвети ще оказват и методична помощ на лечебните заведения и на контролните органи при въвеждането и изпълнението на медицинските стандарти.

МЕДИЦИ ИСКАТ ДА НЯМА ЛИМИТИ ЗА ПАЛИАТИВНИТЕ ГРИЖИ
Да няма лимити за отделенията по палиативни грижи към Онкологичните центрове. За това настояват от русенския онкодиспансер, информира БНР. В момента капацитетът на русенското отделение е 12 души по Здравна карта, макар да има възможност да се разшири до 30 легла, съобщи д-р Камен Кожухаров, управител на Комплексния онкологичен център в Русе.
“Моето желание много отдавна е специално за този вид медицинска услуга да няма никакво лимитиране. Това е трагичен етап не само от живота на пациента, но и за цялото му семейство. Никой не знае кога ще му се наложи да потърси услугите на такова отделение като нашето” – коментира д-р Кожухаров.
Към момента има и списък на чакащи за този вид грижа, което е предпоставка за възникване на конфликти между медици и близки на тежко болните пациенти. Отделението по „Палеативни грижи“ към КОЦ -Русе е едно от трите в страната. В него се предоставя медицинска грижа на хора с напреднали онкологични заболявания, за които е трудно да бъде приложено домашно лечение от техните близки.

ДВАМА БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТИ, НУЖДАЕЩИ СЕ ОТ БЕЛОДРОБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ ВЕЧЕ СА ВЪВ ВИЕНА
Днес се прави преглед и оценка на двама души във Виена за възможността да бъдат трансплантирани. След това ще бъдат включени в листата на чакащите на Евротрансплант. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред журналисти. Той присъстваше на откриването на ангиографска зала за електрофизиологични изследвания и процедури в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“, информира Zdrave.net.
„Има вече разписан график за обучението на наши лекари там. В момента се правят последни уточнения и относно донорската програма и план за действие за 2019-2022 г. Има уточняващи мнения на проф. Вилян Платиканов, на д-р Сибила Маринова и трябва да се съобразим с тях“, каза д-р Пенков.
Той поясни, че работата по програмата вървяла бързо, а в момента в Министерството се превежда и ръководство от Брюксел в тази посока, което може да бъде използвано като наръчник за донорски ситуации.
„До 15 дни би трябвало да е готова донорската карта, с която всеки ще заяви желанието си дари органи в случай на инцидент и която ще се носи заедно с личната карта“, обясни д-р Пенков.

ПРЕГОВОРИТЕ ЗА НРД 2020 НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ СТАРТИРАТ В КРАЯ НА АПРИЛ
Преговорите за НРД 2020 г. вероятно ще започнат в края на април. Все още не са уточнени конкретни дати, защото по закон трябва да се изчака публикуването на средносрочната бюджетна прогноза. Това каза за Clinica.bg д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз.
Той уточни, че ако във връзка с изборите публикуването на прогнозната финансова рамка се забави, разговорите на експертно ниво могат да се стартират и през май. Въпреки това те ще започнат по-рано от обикновено, което ще даде възможност на спокойствие да се обсъдят всички належащи въпроси.
„Вече има много предложения от регионалните структури, но предстои да ги обобщим и анализираме, затова не е коректно все още да обявявам какво ще искаме. Все пак този път ще настояваме да има повишаване на цените на медицинските услуги. Обемите се завишиха миналата година достатъчно. Колегите вече очакват и в извънболничната, и в болничната помощ да се обсъди повишение на цените”, каза председателят на БЛС. Той допълни, че в никакъв случай няма да се говори само за обеми и цени. Ще бъдат разгледани и алгоритмите на пътеките, Наредба №2 за основния пакет медицински услуги и др. Д-р Маджаров изтъкна, че промените ще зависят и от това до каква степен ще се справят с предложенията за правила за добра медицинска практика.

ЕКСПЕРТИ ПО СИГУРНОСТТА ОТ ЦЯЛ СВЯТ УЧАСТВАХА В ОБУЧЕНИЕ НА БЧК
Експерти по сигурността от цял свят пристигнаха у нас, за да участват в обучението на доброволци и служители на БЧК. Инициативата е част от двугодишния проект „Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ: Техническа помощ и изграждане на капацитет”, информира Clinica.bg.
Проектът е финансиран от Европейския съвет и от Международната федерация на Червения кръст и на Червения полумесец. Обучението ще продължи една седмица и има за цел да представи най-добрите практики в управлението на средствата предназначени за подпомагане при бедствия и кризи.
По този начин ще се подобри способността на националните дружества да предоставят качествена подкрепа и управление на по-големи групи от доброволци и персонал за реакция при извънредни ситуации. Друга цел на обучението е да се повиши капацитета при оказване на хуманитарна помощ, както и да се подобри подпомагането на различни операции от разстояние.
През месец май ще стартира и второто обучение, което ще бъде мащабно международно занятие с последващо реално полево обучение с регионалните спасителни екипи на Международната федерация.

Според Евростат: БЪЛГАРИТЕ НЕ КОНСУМИРАТ ДОСТАТЪЧНО ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
Българите не консумират достатъчно плодове и зеленчуци. Страната ни се нарежда на едно от последните места в Европейския съюз по този показател. Това показват данните на Евростат за 2017 г., информира Clinica.bg.
Само 37% от населението у нас хапва всеки ден плодове, а 45% са слагали ежедневно на трапезата си зеленчуци, сочи европейската статистика. В същото време един от всеки 4-ма души в Евросъюза (27%) са яли плодове поне два пъти на ден, твърди проучването на Евростат. Други 37% от населението на ЕС са консумирали плодове веднъж дневно, а останалите 36% са хапвали плодове само рядко през седмицата.
Най-много плодове обичат в Италия – 85% от населението ги консумира всеки ден, а също и в Португалия (81%). За разлика от тези своеобразни лидери по консумация на плодове в ЕС в три държави-членки по-малко от 40% от населението е хапвало ежедневно плодове: Латвия (35%), България и Литва (по 37%) при средно за ЕС от 64% всекидневна консумация на плодове.
Зеленчуци в ЕС похапват най-малко два пъти на ден – 23% от гражданите, а по веднъж ги слагат на масата си около 40% от хората. Своеобразни лидери в консумацията на зеленчуци в ЕС са Ирландия и Белгия, където 84% ги слагат на масата поне веднъж на ден. В дъното на тази класация има пет държави, в които по-малко от половината от населението консумира всекидневно зеленчуци – Унгария (30%), Румъния (41%), Латвия, Литва и България (по 45 на сто от населението) при среден показател за ЕС от 64 на сто.