НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.02.2019)

КРЪВОДАРИТЕЛИТЕ У НАС СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ, МАКАР И С МАЛКО
За 2018 г. е отчетен ръст от 3,4%. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос от депутатите от БСП проф. Георги Михайлов и Пенчо Милков, информира Zdrave.net.
По думите на министър Ананиев ръстът се дължи основно на работещите в трансфузионната система в страната, които успешно изпълнявали задачите за създаване, запазване и укрепване на стабилни донорски контингенти.
„Независимо от негативните тенденции и трудности при набирането на кръводарители, на фона на увеличаващите се искания от кръвни съставки лечебни заведения, центровете по трансфузионна хематология успяват да осигуряват с необходимите кръвни продукти плановите операции и трансплантациите, регулярните преливания на кръвни съставки и спешните случаи“, изтъкна министър Ананиев.
Той подчерта, че осигуряване на кръв и кръвни продукти с гарантирано качество и безопасност е една от оперативните цели на политиката на МЗ в областта на диагностиката и лечението.Министър Ананиев припомни, че през 2018 г. беше изготвено изменение на Медицинския стандарт по трансфузионна хематология, чрез което в националното законодателство се транспонира директива ЕС 2016/1214 на ЕК за въвеждане насоките за добра практика.
„Следващата стъпка предприета от МЗ в същата посока е въвеждането на нова съвременна технология за диагностика на дарената кръв за трансмиисивни инфекции, тестване чрез техника за амплификация на нуклеиновите киселини NAT за осигуряване на още по-високо ниво на качество и безопасност на кръвта и кръвните съставки“, обясни министърът.

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев: ПУШАЧИТЕ ДА ПЛАЩАТ ПО-СКЪПИ ЦИГАРИ И 50 СТ. ОТ КУТИЯ ДА ОТИВАТ ЗА ЗДРАВНАТА КАСА
Управителят на НЗОК д-р Дечев обясни по Дарик радио, че има варианти, с които да се попълва бюджета на здравния фонд и даде за пример Унгария, където фондът се попълва с процент от парите за цигари или алкохол, съобщи Zdrave.net.
„В България се пушат около 3 млн. цигари на ден, по един лев да има в една кутия, по 50 ст. да има – това са един милион и половина на ден допълните средства в този фонд, което прави около 500 мил. на година, само от цигарите”, каза д-р Дечев. Според него ако с 50 ст. поскъпне една кутия и парите отиват във фонда, то ще се получи сума, която е по-голяма от парите, които касата дава за цялата си доболнична помощ.
Д-р Дечев коментира и любоптиния казус, при който болницата, на която той бе директор осъди НЗОК за неплатена надлимитна дейност за минало време. Той обяви, че касата ще обжалва. „Защото практиката е следната, че част от заведените искове печелят, част губят на първа инстанция. Т.е. един и същи казус получава различно решение от съда. Теоретично втората инстанция не се знае как ще се произнесе. Т.е. длъжни сме да обжалваме. Искаме, не искаме трябва да обжалваме”, каза д-р Дечев.