НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.01.2019)

ПРЕМИЕТЪР БОЙКО БОРИСОВ ПОСОЧИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СРЕД ПРИОРИТЕТИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА 2019 Г.
Премиерът Бойко Борисов посочи здравеопазването като един от основните приоритети на правителството за тази година. Това стана на първото заседание на Министерския съвет за 2019 г., информира Zdrave.net.
„Отчетохме на съвещанието рекордни приходи. Така че да вложим усилия на първо място в образованието, както сме говорили, здравеопазването, иновациите, технологиите“, заяви министър-председателят при откриването на заседанието.
Борисов акцентира също върху необходимостта от съкращения в администрацията. „Имате един план за съкращаване на администрацията, така че това, което вицепремиерът Дончев ви е казал, го привеждайте в необходимия вид. Така че – успешна Нова година!“, пожела Борисов на министрите.

ОДОБРИХА 65 ПРОЕКТА ЗА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС “ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО”
65 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна са допуснати до участие в 11-тото издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2018/2019 г., съобщиха от МЗ.
Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.
Тазгодишното издание на конкурса ще продължи до 1 юни 2019 г., а официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец юни. Финалисти ще бъдат 9 проекта, класирани за първо, второ и трето място по 3 във всяка възрастова категория (1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас) и 3 проекта, класирани за поощрителни награди по една за всяка възрастова категория. Министерство на здравеопазването и Представителството на Европейската комисия в България осигуряват по една предметна награда в категорията специални постижения в областта на опазване на здравето.

БОЛНИЦИ И ЦЕНТРОВЕ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ С АВАНСОВИ СУБСИДИИ ОТ МЗ
При наличие на икономии по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 г., може да бъде предоставяна авансова субсидия за дейността през 2019 г. на центрове за психично здраве и лечебни заведения за болнична помощ, субсидирани по реда на Методиката на МЗ. Това гласи промяна в Методиката за 2018 г., приета със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, информира Zdrave.net.
Субсидията се отпуска за дейности във връзка с лечение на пациенти с психични и белодробни заболявания. Ако бъде предоставена авансово, субсидията ще се удържа от отчетената дължима субсидия на лечебното заведение до 31 декември 2019 г.

БЛИЗО 600 ДУШИ ПРЕМИНАХА ПРЕЗ СПЕШНИТЕ КАБИНЕТИ НА “ПИРОГОВ” В НОВОГОДИШНАТА НОЩ
Натоварено дежурство за екипа в спешните приемни кабинети на „Пирогов” в празничната нощ отчетоха от лечебното заведение. Близо 600 души са преминали през спешния портал на университетската болница, от които около 100 са останали за лечение, информира Zdrave.net.
Най-натоварен е бил спешният травматологичен кабинет. През него са преминали множество пострадали с порезни наранявания от битов характер и петима пострадали от пиратки. Четирима от тях са хоспитализирани в Клиниката по хирургия на ръката, съобщи дежурният лекар д-р Кремена Йорданова. Тя поясни, че най-тежко е пострадало 16-годишно момче. При него има сериозни наранявания и ампутация на един от пръстите, уточни д-р Йорданова.
В спешния кабинет по токсикология са потърсили помощ много пациенти с алергични реакции. Четирима от пациентите с алкохолна интоксикация остват за лечение в клиниката. Двама от тях са мъже на близо 60 години. Две непълнолетни момичета с алкохолно отравяне също са хоспитализирани в токсикологията на „Пирогов”.
От лечебното заведение отбелязват още, че тази година се наблюдава завишение на потърсилите спешна помощ спрямо миналата година.