НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.11.2018)

ТРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ КОМИСИИ ПРИЕХА ПРОЕКТОБЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2019 Г.
С куп критики и забележки депутатите от трите ресорни комисии – по здравеопазване, социална политика и бюджет и финанси, приеха проектобюджета на НЗОК за следващата година, информира Clinica.bg. Въпреки заложеното увеличение на средства проектът срещна подкрепа само в лицето на бизнеса и мълчание от страна на синдикатите. Гилдията и опозицията отправиха остри критики заради множеството промени, които се залагат с него.
5.2 млрд. лв. или 4.5% от БВП са заложените средства по функция здравеопазване за следващата година, ръстът на разходите е от 547 млн. лв. в сравнение с 2018 г., каза здравният министър Кирил Ананиев при представянето на параметрите. Ръстът на парите само на НЗОК е 490 млн. лв., а общо средствата, с които ще разполага фондът са 4.35 млрд. лв., от които 4.1 млрд. лв. са за здравни плащания. С проекта на касата са заложени и редица промени в системата като преминаване на Фонда за деца към НЗОК, одобряване на новите болници от парламента, а на новите дейности от МС, сливане на агенцията по трансплантации с ИАМО в нова структура и др.

ПОСТЕПЕННО УВЕЛИЧАВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ ПРЕДВИЖДА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Проектобюджет за 2019 г. и актуализирана бюджетна прогноза за 2020 и 2021 г. на Министерството на здравеопазването, разписани на 122 страници, публикува ведомството на сайта си, информира Zdrave.net.
Тригодишната бюджетна прогноза предвижда плавно увеличаване на плащанията за болнична медицинска помощ, за стационарно лечение на пациенти с психични заболявания, за лечение и специализирани грижи за деца и за субсидии за лечебните заведения за болнична помощ за дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. За 2019 г. предвидената сума е 2 117,8 млн. лв., за 2020 г. – 2 353,5 млн. лв. и за 2021 г. – 2 535,9 млн. лв., като основният разход за тази дейност е предвиден по бюджета на Националната здравноосигурителна каса.
За осигуряване на медицински изделия за вземане, диагностициране, преработване и съхраняване на кръв и кръвни съставки, както и реактивите за имунохематологична диагностика пък за трите години ще се заплатят по 8,1 млн. лв.
При политиката в областта на лекарствата и медицинските изделия в тригодишната програма на правителството се вижда, че разходите за лекарства през 2019 г. ще са 1 143,7 млн. лв., 1 291,3 млн. лв. за 2020 г. и 1 318,8 млн. лв. за 2021 г. Делът на генеричните лекарства трябва да бъде 70% през 2019 г. и да достигне до 75% през 2020 и 2021 г. по прогнозни стойности.

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ИЗЛЕЗЕ СЪС СТАНОВИЩЕ ПО ПРОЕКТОБЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2019 Г.
Във връзка с предложения проектобюджет на НЗОК, БЛС изразява своята принципна удовлетвореност от увеличението на средствата в сектора, което ще даде възможност за повишаване цените и обемите на подценени клинични пътеки в болнична помощ, повече регулативни стандарти и оптимизация на процесите в извънболнична помощ. Това се казва в становище на съсловната организация на лекарите по проектобюджета на Здравната каса за 2019 г.
„Въпреки цялостния позитив от увеличението на бюджета за 2019 година, БЛС не може да остане равнодушен към тазгодишния подход за промяна на ключови законови актове, касаещи цялостната правна регламентация на здравния сектор, през Закона за бюджета на НЗОК. Промени в основните закони следва да минат на обществено обсъждане, така че да се даде време за анализ на възможните резултати от евентуалните промени в законовата уредба. Заобикалянето на реда за приемане на промени в законите чрез публично обсъждане и изготвяне на оценка на въздействието противоречи на основни принципи на правовата държава и крие риск за правилното функциониране на здравната система“, отбелязват от БЛС и посочват, че въпросните предложения за промени създават сериозно напрежение в обществото, което провокира недоверие към цялата система.
В становището си от съсловната организация правят и свои предложения за промени в проекта. На първо място БЛС поставя въпроса с прехвърлянето на средства в бюджета на Касата от перо в перо – нещо, срещу което Съюзът многократно е възразявал и неведнъж е искал забраната му. Съсловната организация настоява преговорите за НРД да стартират ежегодно не по-късно от второто тримесечие на текущата година, а в случай на отказ за подписване на НРД до 31 октомври да остава в сила действащият рамков договор за предходната година. НЗОК да може да налага едностранни промени в рамковия договор само в случай, че изменения на основни закони налагат това, искат от съсловната организация.

ПРОВЕРЯВАТ МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ В УЧИЛИЩЕ
Проверки за качеството на хранителните продукти в училище започва Държавният Фонд „Земеделие”. Поводът са сигнали за нарушения в някои региони на страната по европейската схема „Училищно мляко”. Инспекциите ще са съвместни с Българска агенция по безопасност на храните, информира Clinica.bg.
Сигналите за наличието на некачествени продукти дойдоха от Сливен и Ямбол, където на децата е бил сервиран мухлясъл кашкавал, което е недопустимо. Според правилата по програмата трябва да се дават само прясно пастьоризирано мляко с масленост 2%, кисело мляко с масленост 2% и бяло саламурено сирене и кашкавал, обясняват властите.
Продуктите трябва да са произведени от сурово мляко в одобрени обекти и да се доставят в индивидуални или неиндивидуални опаковки с ненарушена цялост. Прясното и киселото мляко следва да се доставят единствено в индивидуални опаковки, независимо дали учебните заведения разполагат със собствени кухни, допълват от фонда. В случай на установени нередности по отношение на качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат санкционирани, а одобрението им за доставка по схемата „Училищно мляко” може да бъде временно спряно или отнето.

БЪЛГАРСКИЯТ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ ВРЪЧИ ГОДИШНИТЕ СИ СТИПЕНДИИ НА СТУДЕНТИ ПО ФАРМАЦИЯ
За пета поредна година в навечерието на Деня на народните будители Българският фармацевтичен съюз връчи стипендии на студенти по фармация, информира Zdrave.net.
Годишните стипендии на БФС се присъждат на студенти за образователно-квалификационна степен „магистър“ в професионално направление „Фармация”.
През 2013 г. по идея на магистър-фармацевт Венцислав Янчев се връчиха първите стипендии. Инициатива цели да насърчава и подпомага бъдещи магистър-фармацевти в академичния и професионалния им път.
„Връчването на годишните стипендии на студенти по фармация е едно от най-значимите събития за Българския фармацевтичен съюз, защото е нашата оценка и инвестиция в бъдещето на професията ни. Поздравявам академичните общности на факултетите по фармация в страната, наградените студенти и всички магистър-фармацевти с Деня на народните будители! Да останат верни на призванието си за обучение и трупане на нови знания през целия живот“, заяви председателят на БФС проф. Илко Гетов.

КОЛЕДНИ БАЗАРИ ЗА НЕДОНОСЕНИ БЕБЕТА
Коледни базари и „Вечер на чудесата” за малките герои са част от инициативите в подкрепа на недоносените бебета, зад която застават над 20 наши звезди. Стартът на кампанията, организирана от фондация „Нашите недоносени деца” вече е даден. Както Clinica.bg. вече писа целта е набиране на средства за животоспасяваща апаратура в неонатологичните отделения в страната и изграждане на семейни стаи, които да позволят на родителите да бъдат с децата си по време на техния продължителен болничен престой. Също така идеята е да се подпомогне и работата на семеен център за недоносени деца “Малки чудеса”.
Над 6000 е броят на недоносените бебета, родени в България всяка година. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% – различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна интервенция са преодолими.
Всеки може да се включи в кампанията „Големи чудеса за малките герои”, като направи своето дарение на специалната платформа www.donate.premature-bg.com или със DMS BEBE на номер 17 777 за абонати на Telenor, Vivacom и A1.