НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.10.2018)

СТАРТИРАТ ПАТРОНАЖНИ ГРИЖИ В ОБЩИНИТЕ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА “РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ”
През октомври 2018 г. започва изпълнението на схемата „Патронажна грижа“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Всички общини в страната ще могат да осигурят допълнителни медицински грижи за възрастни самотни хора и хора с увреждания, съобщи БНР.
За целта са заделени 46 милиона лева, схемата се вписва в плана за дългосрочната грижа на социалното министерство. “Смятаме да обхванем минимум 17 000 души. Става въпрос за възрастни хора, трудно подвижни самотно живеещи хора, хора с увреждания, които се нуждаят от медицински грижи в дома”, обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя уточни, че общините ще имат възможност да изпълняват проекти според техните специфични нужди като си партнират с общински и държавни лечебни заведения, които ще осигуряват нужния медицински персонал /лекари, медицински сестри и др./ за домашните посещения.

МЗ ПРЕКРАТИ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА
Здравният министър Кирил Ананиев прекрати обществената поръчка на ведомството си, свързана с изграждането на националната здравна информационна система, информира Zdrave.net.
Като мотив за прекратяването на процедурата са посочени редица неточности в обявяването й. Сред тях е например фактът, че при обявяването на търга не е посочено, че показател „Техническа оценка“ с тежест 60% се определя от два показателя, както и не е посочено наименованието и тежестта на тези показатели. В Методиката за оценка по отделните обособени позиции не е посочено изрично, че „Техническа оценка“ представлява сбор от двата неописани показателя. „От горното следва, че участниците нямат яснота за начина, по който се формира крайната оценка по показател „Техническа оценка“, както и не дава достатъчно информация за точния метод, по който предложенията на участниците ще бъдат оценени“, пише в мотивите на министъра.
Неточности има и в други изисквания към участниците, става ясно още от документа.
Предвид обстоятелството, че 14-дневният срок, в който ведомството по закон може да отстрани допуснатите пропуски и да извърши промени в обявлението, е изтекъл, търгът се прекратява. Решението може да бъде обжалвано в 10-дневен срок.

БСП ЩЕ ВНЕСЕ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Националният съвет на БСП реши ПГ на „БСП за България” да внесе вот на недоверие срещу правителството за здравеопазването, информира Zdrave.net, позовавайки се на
съобщение на лявата партия.
„Това решение бе взето заради влошаващото се състояние на здравеопазването и намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин, а качеството на здравните услуги няма да се подобри”, уточняват от там и цитират лидера на формацията Корнелия Нинова, според която „Това не е здравна реформа, а здравен геноцид”.

Министър Кирил Ананиев: ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ Е НЕНАВРЕМЕНЕН, ПРОМЕНИТЕ, КОИТО ПРЕДЛАГАМЕ, НЕ СА ГЕНОЦИД
„Всяка политическа сила на базата на някакви критерии и констатации има право да иска вот на недоверие на правителството. Според мен обаче този вот не се поставя навреме и за мен е неправилен“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред bTV.
„Възрастите хора нито до този момент са давали задължителните здравни осигуровки, нито за бъдеще те ще плащат задължителната застраховка. Това не е геноцид, държавата ще го поема. Искам да се обърна пак към същите хора и да кажа, че техните внуци и правнуци, тоест българските деца, няма да дадат един лев за тази задължителна застраховка. Искам отново към тях да се обърна и да им кажа, че техните близки, които са изпаднали в състояние на безработица или социално слаби, също няма да платят един лев. Тоест за какъв геноцид става дума?“, попита министър Ананиев в отговор на твърдението на председателя на БСП Корнелия Нинова, че предложеният от него модел на реформи в здравеопазването е „държавен геноцид“.
По думите на Кирил Ананиев в момента българинът плаща за здраве над 3,5 млрд. лв. – пари, които вади от своя джоб. Половината от тях били легитимни, защото са свързани с финансиране на дейности, които не са включени в основния пакет, заплащан от държавата. Но останалите 1,7 млрд. излизали от джоба на българския гражданин и отивали по разни други джобове.
„Грижата на държавата е за социално слабите групи от населението на държавата. От всичките 864 млн. лв. на базата на 12-те лева, които ще влязат в системата легално и ще отидат за подобряване на здравеопазването и за повишаване на заплатите на хората, които работят в тази система, малко повече от 500 милиона лева ще бъдат платени от държавата и само някакви 330 милиона лева ще бъдат платени от гражданите“, уточни министър Ананиев.

ОТПАДАТ СТАНОВИЩАТА НА ПОСТОЯННИЯ ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ ЗА НЯКОИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Предстоят промени в Наредба 10 на Министерството на здравеопазването за условията и реда на заплащане на лекарства за домашно лечение, проектът е подготвен и ще бъде внесен от управителя на НЗОК в МЗ, информираха от Националната здравноосигурителна каса.
На последното си заседание Надзорният съвет на НЗОК е взел решение да отпадне изискването Постоянен експертен съвет (ПЕС) да дава становище за лечението на няколко ревматологични и други тежко протичащи хронични заболявания, съобщи Redmedia.bg. Надзорниците са възложили на управителя на фонда да утвърди изисквания при издаването на протоколите за отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение на тези пациенти.
Заболяванията, за които вече няма да се иска становище на ПЕС, са: умерен до тежък активен серопозитивен ревматоиден артрит, активен ювенилен артрит, активен и прогресиращ псориатичен артрит и тежък активен анкилозиращ спондилит; тежък псориазис, вродени коагулопатии, както и идиопатична белодробна фиброза.
Предстои управителят на НЗОК да утвърди изисквания при издаване на протоколи за лечението на ревмотологичните заболявания, на тежкия псориазис, на болестта на Крон и улцерозния колит, както и на болестта на Фабри.

10 БОЛНИЦИ ЗАПОЧВАТ КАМПАНИЯ ЗА БОРБА С РАКА НА ГЪРДАТА
По повод Световния ден за борба с рака на гърдата за шеста поредна година у нас се провежда информационна и профилактична кампания, посветена на битката с тежкото заболяване, информира Zdrave.net. Инициативата обединява 10 лечебни заведения в страната, в които през целия месец октомври ще се провеждат безплатни мамологични прегледи по предварително изготвен график. Болниците, които ще се включат в кампанията са: Първа САГБАЛ „Света София“, Първа МБАЛ – София, Пета МБАЛ – София, Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология – София, ВМА – София, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Света Анна“ – София, УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна и УМБАЛ „Професор доктор Стоян Киркович“ – Стара Загора.
Като част от кампанията за втора поредна година фасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в розово – цветът, който символизира борбата с коварното заболяване.

22 ЛЕВА СТРУВА ЧЕТИРИВАЛЕНТНАТА ПРОТИВОГРИПНА ВАКСИНА
22 лв. ще струва на потребителя противогрипната ваксина през този сезон, информира Clinica.bg, позовавайки се на съобщение на Столичната районна здравна инспекция.
Четири грипни щама ни заплашват през есента и зимата. Те са „Мичиган”, „Сингапур”, „Колорадо” и „Пукет”. Именно те са залегнали в четиривалентната ваксина, чиято цена е 20 лв., а самата манипулацията по инжектирането ѝ – 2 лева.
Столичани могат да се ваксинират в кабинет 503 на СРЗИ, който е отворен за пациенти от 9:00 до 16:00 ч. Допълнителна информация може да се получи на тел. 02/831 20 17.