НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.08.2018)

ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ РАЗПОРЕДИ ПРОВЕРКА НА ДНЕВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

Проверка на дневните центрове за хора с увреждания разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание. Според премиера това е необходимо, след като на вчерашната му среща в Министерския съвет представителите на хората с увреждания са поставили въпроса за качеството на тази услуга, информира Zdrave.net, позовавайки се на  съобщение на правителствената пресслужба.

„Между другото, вчера след срещата с различните неправителствени организации, с министрите и с вицепремиера Дончев, от това, което сега като план сме направили, ще ми се социалният министър, вицепремиерът, здравният министър – те самите или оторизирани от тях хора – бързо да направим инспекция и да проверим тези дневни центрове, нивото, качеството на работа, качеството на услугата, защото се оказва, че и сега се дават много пари, но претенциите са, че самата услуга не е на необходимото ниво“, коментира премиерът по време на заседанието.

„Така че като свърши Министерският съвет, министрите да седнат, да направят с Томислав Дончев бърз план и да действат. Не трябва сега да оставяме това с вакуум“, разпореди Бойко Борисов.

 

СЗО и УНИЦЕФ алармират: ТРИ ОТ ПЕТ НОВОРОДЕНИ НЕ СЕ ЗАХРАНВАТ С МАЙЧИНА КЪРМА В ПЪРВИЯ ЧАС ОТ ЖИВОТА СИ

От днес до 7 август се провежда Световната седмица на кърменето. Тази година тя преминава под мотото „Кърменето – основа на живот”. Инициативата за седмицата е на Световния алианс за кърмене (WABA) – глобална мрежа от лица и организации, занимаващи се със защитата, популяризирането и подпомагането на кърменето в световен мащаб въз основа на Програмната декларация „Иноченти“, Глобалната стратегия на СЗО и УНИЦЕФ за храненето на кърмачетата и малките на деца и други международни документи. България също отбелязва Световната седмица на кърменето с прояви, организирани от регионалните здравни инспекции (РЗИ), акушеро-гинекологични болници и неправителствени организации.

По данни от последния доклад на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ 3 от всеки 5 новородени не се захранват с майчина кърма в първия час от живота си. Според експертите това може да крие големи опасности, тъй като именно кърмата е най-добрата защита за бебето, която го предпазва от инфекции и е естествен фактор за изграждането на имунитета му.

 

20 МЛАДЕЖИ ЗАПОЧВАТ ОБУЧЕНИЕТО СИ ЗА ВОЕННИ МЕДИЦИ

Десет момичета и десет момчета започват обучението си за военни лекари, съобщиха от Военномедицинската академия (ВМА). Те са приети след конкурс и ще изучават специалността „Военен лекар“ по тристранна програма между ВМА, Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

Обучението ще бъде в редовна форма и ще се провежда едновременно в трите висши учебни заведения. Предимство на специалността е, че бъдещите военни лекари са освободени от заплащане на семестриални такси, тъй като Министерството на отбраната поема разходите за тяхното обучение. След успешно завършване курсантите придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър“ по гражданската специалност „Медицина“ и образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ по военната специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“.

Бъдещите военни медици получават гарантирана реализация след дипломирането си, тъй като подписват 10-годишен договор за работа с Министерството на отбраната. Те ще имат възможност да повишават квалификацията си не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО.

 

ТИР ЗАСЕЧЕ ЛИНЕЙКА, ЕКИПЪТ С НАРАНЯВАНИЯ ОТ УДАРА

Линейката на Спешен център Бобошево катастрофира на Е-79 на път за подаден адрес в село Смочево, община Бобошево, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение в Struma.bg.

Фелдшерът и шофьорът на линейката са пострадали, но са без опасност за живота.

На тел 112 в Спешен център в Бобошево е получен сигнал за болна жена в село Смочево. Шофьорът на линейката и фелдшерът потеглят за подадения адрес. На главен път Е-79 на детелината край Бобошево ТИР засича линейката, шофьорът на реанимобила навива волана в опит да избегне сблъсъка, но се удря странично в тира. От жестокия удар шофьорът на линейката е с натъртвания по главата и ръцете, а фелдшерът е със счупено ребро и е настанен за лечение в хирургия на общинската болница. Докато екипи на КАТ са обслужвали ПТП-то, линейката на Спешен център Дупница е поела случая с болната жена в Смочево. Заради инцидента ще се наложи Спешният център в Бобошево временно да спре работа, тъй като раненият фелдшер е единственото медицинско лице в екипа, а и линейката се нуждае от ремонт след катастрофата. От Спешен център Дупница ще обслужват и района на Бобошево.

 

ПОДНОВИХА УНИВЕРСИТЕТСКИЯ СТАТУТ НА ТРИ СТОЛИЧНИ БОЛНИЦИ

Три лечебни заведения в София са с подновен статут на университетски болници. Това стана след днешното решение на Министерски съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Правителството определи за университетски болници за срока на новата им акредитационна оценка МБАЛНП „Св. Наум“, УМБАЛ „Св. Екатерина“ и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.