НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.06.2018)

ДАВАТ СТИПЕНДИИ НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ, КОИТО ЩЕ РАБОТЯТ В ОБЩИНСКИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В СОФИЯ

Следващата седмица комисия към Столична община ще избере 10 медицински сестри, обучаващи се във Факултета по обществено здраве към МУ-София, които са подали молби за стипендии от общината, информира Zdrave.net.
„Стипендиите ще се отпускат за 2 години, по 300 лв. на месец, с последващ тригодишен договор, който ще подпишат с общинските лечебни заведения. Изискванията са кандидатите да имат завършен първи курс и успех над 4.50“, каза пред Zdrave.net председателят на комисията и председател на комисията по здравеопазване в СОС д-р Веселин Милев.

С отпускането на стипендии общинските съветници се надяват да решат проблема с недостига на медицински сестри в столичните лечебни заведения. „В момента няма недостиг на персонал като лекари, има недостиг на медицински сестри. В столицата съотношението лекар – медицинска сестра е 1:1,5 и въпреки, че е далече по-добро от това, което е в страната, броят на медицинските сестри е крайно недостатъчен“, подчерта д-р Милев.

„През следващата година ще отпуснем стипендии за всички професионалисти по здравни грижи – акушерки, кинезитерапевти, рехабилитатори“, допълни още той.

 

ЕЛЕКТРОННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ У НАС ЩЕ СТАРТИРА ПРЕЗ 2019 г.

Ръководство на Министерство на здравеопазването си поставя за цел до средата на 2019 г. българското здравеопазване да бъде електронно. Това обяви от парламентарната трибуна здравният министър Кирил Ананиев в отговор на депутата Георги Гьоков относно задължението за електронно попълване на рецептурните бланки, на които се предписват лекарствените продукти, заплащани изцяло или частично от НЗОК, информира Zdrave.net.

Ананиев обясни, че до средата на следващата година ще бъде завършена електронната национална здравна система, която е в основата на е-здравеопазването. „Всички искаме да имаме електронно здравеопазване, а не само електронни рецепти“, изтъкна той.

Конкретно за рецептурните бланки министър Ананиев обясни, че това е първата стъпка към електронната рецепта. Той допълни още, че ще помоли ръководството на БЛС да следи процеса и ако в дадени населени места има проблеми поради липса на техника или други пречки, да информира своевременно ресорното ведомство.

 

ИСКАТ ДЕБАТ В ПАРЛАМЕНТА ПО ЗДРАВНАТА КАРТА
Депутати от БСП настояват за дебат в пленарна зала по Националната здравна карта, стана ясно по време петъчния парламентарен контрол, информира Zdrave.net. Искане за това ще бъде входирано в парламента съобщи доц. Георги Йорданов. Той подчерта, че въпросът за здравната карта е изключително важен, защото тя е основният стълб на здравната система и не може да бъде подмината с лека ръка.

В отговора си министър Ананиев също подчерта, че здравната карта е стратегически документ, който е основен за здравната политика и бъдещи инвестиции, както в апаратурата, така и в изграждането на нови здравни звена. Той изтъкна още, че след като са дадени подробности около НЗК напрежението около нея е спаднало. Ананиев допълни, че здравната карта среща нужната защита от редица специалисти като необходима за реформиране на системата.

 

ТРАНСПЛАНТИРАТ ЧЕТИРИМА БЪЛГАРИ В ЕВРОПА
Четирима българи чакат за трансплантация във Франция и Англия, като процедурата по уреждането им вече е задвижена. Това стана ясно от думите на здравният министър Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол, информира  Clinica.bg.
Във Франция се очаква да се направи транспланция на бял дроб на трима нашенци, а в Англия – да се присадят бял дроб и сърце на един българин, допълни Ананиев.
Темата за затруднения достъп на български граждани до белодробни трансплантации в Европа бе повдигната от депутата от БСП Антон Кутев по време на петъчния парламентарен контрол.

 

ВСИЧКИ ОБЩИНСКИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В СОФИЯ СА С ПОЛОЖИТЕЛЕН ФИНАНСОВ РЕЗУЛТАТ
Всички лечебни заведения към Столична община (7 болници за продължително лечение, 4 многопрофилни болници, 2 АГ-болници и 23 ДКЦ) са показали положителен финансов резултат за 2017 г. , информира Zdrave.net.
„Това се случва за първи път. Положителният резултат се дължи на съвместните усилия на общинската комисия по здравеопазване, на директора на дирекция „Здравеопазване“ д-р Моника Чеуз и на зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. Всичко това се дължи на екипната работа, тъй като Барбалов е човек, който разбира проблемите от половин дума и ги решаваме в оперативен порядък“, каза пред Zdrave.net председателят на комисията по здравеопазване д-р Веселин Милев.

 

ЗАПОЗНАВАТ МАЛКИТЕ ПАЦИЕНТИ НА “ПИРОГОВ” С АСАНСЬОРНАТА БЕЗОПАСНОСТ

Фондация „Асансьорна безопасност” подари на обновеното детско на УМБАЛСМ „Пирогов” украса  и за втория нов асансьор на детското отделение, информираха от университетската болница. За фолиата са избрани рисунки, създадени от малките творци от столичните 145-то ОУ „Симеон Радев” и от ДГ „Лозичка”.

Това е четвъртият асансьор в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, който е украсен с информативните фолиа, създадени от тематични детски рисунки, чиито акцент е асансьорната безопасност.

 

ЛЕКУВАТ С КАРТИНИ ПАЦИЕНТИ С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Над 300 картини на близо 40 български художници украсиха Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) в София. Изложбата, която бе открита официално в четвъртък, е начало на кампания под надслов „Продължаваме“, информира Clinica.bg. Тя има за цел да превърне част от лечебното заведение в център за арт терапия и да даде емоционална и психологическа подкрепа на пациентите и техните близки в пътя им за преодоляване на онкологичните заболявания. Също така да повиши здравната им култура.

Кампанията продължава с конкурс за текст на песен на тема „Продължаваме“. Победителите ще получат шанса тя да бъде изпята напълно безвъзмездно от бургаския славей Тони Димитрова и подарена на всички хора с онкологични заболявания.