НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.02.2019)

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ОБЕЩА ПЕРИОДИЧЕН ОТЧЕТ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ
В годините 2014 г. – 2018 г. броят на хората, които се нуждаят от органна трансплантация в страната ни остава висок, докато броят на донорите намалява. Това отбеляза във времето за парламентарен контрол здравният министър Кирил Ананиев.
Той изнесе и данни за чакащите органна трансплантация у нас, валидни към 2 януари 2019 г., информира Zdrave.net.
Броят на нуждаещите се от трансплантация на бъбрек е 1039, на черен дроб – 47, на сърце – 447, на бял дроб – 15 и на панкреас – 11 пациенти, съобщи министърът.
За подобряване на ситуацията с трансплантациите у нас е изготвен проект на Национална програма по донорство и трансплантация 2019 – 2023 г. с план за действие към нея, припомни министърът. По думите му, програмата предстои да се финализира до края на февруари след обсъждане с лекари и пациентски организации.

НЗОК ЩЕ МОЖЕ ДА ИЗПЛАЩА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ ЧАК ПРЕЗ 2020 ГОДИНА
Ако съдебните решения за изплащане на надлимитна дейност на болниците се потвърдят на най-висока инстанция, НЗОК ще ги плати. Това обаче няма да стане тази година, а през 2020 г. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев.
Във времето за парламентарен контрол той отговори на въпрос на депутати от левицата, които отбелязаха, че решенията на съда по дела за неизплатена от НЗОК надлимитна дейност масово са в полза на съответните лечебни заведения и попитаха откъде ще се вземат средствата в бюджета на НЗОК за изплащане на сумите, информира Zdrave.net.
„Единственият източник, от който може да се платят тези задължения, е бюджетът на НЗОК, което какво означава – ако съдебните решения се потвърдят на най-висока инстанция, това означава, че ние трябва да ги платим с текущия бюджет. В закона за публичните финанси е казано, че ако през тази година не са осигурени такива средства, тогава тези задължения трябва да се предвидят в бюджета за следващата година. Това е правният механизъм, по който ние ще действаме, ако има финално решение на съда“, обясни министър Ананиев.
В коментар на случаите на извършване на дейност над заложения лимит на съответната болница той заяви още: „Намирам, че при разглеждането на въпроса за т.нар. надлимитна дейност следва да се отчита освен наличието на право на здравноосигуреното лице да получи необходимата медицинска помощ, така също и обстоятелството, че заплащането на тази помощ е в рамките на договорените по обем медицински дейности, които следва да бъдат съобразени с параметрите на приетия бюджет на НЗОК за съответната година. В този смисъл задължението на НЗОК не може да се счита за неограничено“.
Министър Ананиев припомни, че бюджетът на Касата за болнична помощ за тази година е увеличен със 177 млн. лв.

ВАС ОБЯВИ ЗА НИЩОЖЕН “СЛУЖЕБНИЯ” РАМКОВ ДОГОВОР ЗА 2016 Г.
Върховният административен съд обяви за нищожен „служебния” рамков договор“от 2016 г. с решение от 31.01.2019 г., информира Zdrave.net.
През 2016 г. Българският лекарски съюз не даде мандат на ръководството за подписване на НРД, като една от причините беше несъгласие с въвеждането на пръстовия автентификатор, наложен от тогавашния министър на здравеопазването д-р Петър Москов. Според министъра с взимането на пръстови отпечатъци от пациентите трябваше да бъдат избегнати фиктивните хоспитализации. С отказа за подписване на рамковия договор от страна на Лекарския съюз, НЗОК прие еднолично решение, т.нар. „служебен“ рамков договор, без да се съобрази с нито едно от възраженията на БЛС. Документът бе атакуван в съда от съсловната организация, Сдружението на частните болници и Център за защита правата в здравеопазването.
С решението си от вчера ВАС посочва, че органът, приел решението, няма материална компетентност да издаде подобен акт. В аргументацията си съдът се спира на редица актове, които са посочени като основание за приемане на оспореното решение и които вече са обявени за нищожни от ВАС и са обявени за противоконституционни от Конституционния съд.
Решението подлежи на обжалване в 14 дневен срок от връчването на страните.

НЯМА ЯСНОТА ДАЛИ МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ЩЕ ИЗПЛАТИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА БОЛНИЦА “ЛОЗЕНЕЦ”
Все още няма решение кой ще поеме задълженията на вече бившата правителствена болница „Лозенец“. Това стана ясно от изявление на финансовия министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента, информира Zdrave.net.
По стари договори болницата има разходи за около 30 млн. лв. годишно, а досега тя е разчитала изцяло на държавната субсидия.
„Не съм запознат днес с финансовото състояние на лечебното заведение дотолкова, доколкото знаете, че в края на миналата година 23 млн. бяха допълнително отпуснати от бюджета на Министерски съвет по бюджета на болница „Лозенец“, за да разплати част от просрочените задължения. На мен не ми е известно да има утвърдена от правителството, или от който и да било инвестиционна програма в мащабите, в които тя се анонсира. Ако има сключени договори, трябва да се зададат въпроси към този, който ги е сключил“, коментира Горанов, цитиран от БНР.
Това поставя под въпрос и възможността Софийският университет да поеме ръководството на болница Лозенец като база за обучение на студентите от Медицинския факултет без допълнителна субсидия заради натрупаните задължения.
„Ако въпросът е дали правителството ще доразплати натрупаните от някой просрочени задължения, първо трябва да направим анализ защо и как функционира това лечебно заведение, на какви основания се предоставя допълнителна субсидия и след това ще преценяваме“, допълни финансовият министър.

ОСЕМ МЕДИЦИ ЩЕ СЕ ОБУЧАВАТ ВЪВ ВИЕНА
Осем медици да има в българския екип, който ще се обучава във Виена за трансплантация на бял дроб. Това предвижда проект на Националната програма по донорство и трансплантация, която се изготвя в момента от МЗ и ИАТ, информира Clinica.bg
Предлага се екипът да включва двама пулмолози със сертификати за бронхоскописти, двама сърдечни хирурзи, двама реаниматори, обучени да работят с екстракорпорална мембранна оксигенация и двама рехабилитатори, обясниха от ИАТ. Това предложение обаче подлежи на корекция в хода на общественото обсъждане, категорични са от там. Все още не се знае официално колко лекари и кога ще заминат за обучение в Kлиниката във Виена. Говори се обаче, че най-вероятно наши медици ще потеглят към Австрия през май 2019 г.