Blog Section

НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.07.2018)

ИЗБРАХА Д-Р ДЕЧО ДЕЧЕВ ЗА УПРАВИТЕЛ НА НЗОК

Със 124 гласа “за”, нито един “против” и един “въздържал се” Народното събрание избра д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), информира Redmedia.bg. Подкрепа за единствения кандидат, издигнат от управляващата партия ГЕРБ и Обединени патриоти, дадоха освен народните представители от тези политически сили, още и депутати от ДПС и Политическа партия “Воля”. Депутатите от “БСП за България” се възползваха от правото си да не гласуват.
След много и разностранни въпроси към кандидата за управител на здравноосигурителния фонд, думата бе дадена на д-р Дечев. Кратко и лаконично той обеща в срок от 3 месеца да представи детайлна разработка за поредицата от мерки, които предлага в изпълнение на концепцията си за промени в работата на НЗОК. На първо място сред тях ще бъдат лекарствената политика, скъпоструващите медикаменти, в това число и медикаментите за онкологичната практика, медицинските изделия и контролът. “Ако Народното събрание приеме предложенията ми и застане зад тях, ще работя за реализацията им и мога да Ви уверя, че 2019 г. ще бъде първата година, която НЗОК ще приключи без дефицит”, увери от парламентарната трибуна д-р Дечо Дечев.

Министър Кирил Ананиев: ГОТОВ СЪМ С ПРОМЕНИТЕ В ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИЯ МОДЕЛ
“Готов съм с промените в здравноосигурителния модел, но ми е необходим период от време да го съгласувам с партньорите в правителството. Очаквам резултатите от социологическо проучване, което е направено с цел да се видят обществените нагласи по тези теми. След това ще бъде съгласуван и с всички парламентарно представени партии и съсловните организации. Заедно с д-р Дечев смятам, че ще успеем да решим проблемите в здравеопазването.” Това каза здравният министър Кирил Ананиев в парламента днес в отговор на въпрос на депутати защо обещаните промени в здравноосигурителния модел се отлагат постоянно, съобщи Zdrave.net.
Според проф. Георги Михайлов обещаната нова визия се чака вече осем месеца, а срокът за представянето й в края на септември е недостатъчен, за да може да се вземе предвид при проекта за Бюджет 2019. По думите му категорично трябва да се промени и начинът на финансиране на болничната помощ, защото моделът с клиничните пътеки е неработещ.

ПАЦИЕНТИТЕ С РЕВМАТИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА ПРОТИВ ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ
Близо 5000 пациенти с ревматични заболявания, диагностицирани за първи път, остават без лечение за неизвестно колко време. Това твърдят от три пациентски организации след среща вчера в НЗОК. Причината по думите им е в неясния статут на Постоянната експертна комисия (ПЕС), която трябваше да замени експертните лекарски комисии по места, които до момента назначаваха първичното лечение на тези пациенти, съобщи Zdrave.net.
На срещата пациентските организации – АПРА, Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) и Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев (БСБББ-АС), категорично заявиха, че са против централизирана комисия, която единствена ще има правото да отпуска лекарства за лечението на редица ревматични заболявания, посочват от организациите.
По думите им, председателите на Експертните лекарски комисии по ревматология по места са заявили, че са поставени в невъзможност да предписват първично лечение и да изпращат и пациентите към ПЕС, защото към момента тя е с неясен юридически статут. Така новодиагностицираните пациенти остават без лечение неясно за колко време, посочват от организациите.

НАД 200 ОТЛИЧНИ ОЦЕНКИ НА ИЗПИТА ПО БИОЛОГИЯ В МУ-ВАРНА
Трима студенти с максимален бал от приемните изпити тази година са се записали да учат в Медицински университет – Варна в най-желаните специалности – “Медицина”, “Дентална медицина” и “Фармация”. 18 пълни шестици има на изпита по биология, а отличните оценки над 5.50 са 198. На изпита по химия кандидат-студентите са получили 17 пълни шестици, а отличните оценки са 165, съобщават от висшето учебно заведение, информира Zdrave.net.
„За поредна година конкуренцията в тези специалности е огромна. 7 кандидати се конкурират за 1 място, а повече от 80% от приетите на първо класиране кандидати вече се записаха в Медицински университет – Варна. Високото качество на входа е гаранция и за високо качество на изхода на университета. Освен традиционно високия интерес към специалностите от Медицински колеж „Рехабилитатор“ и „Помощник фармацевт“, тази година изключително голяма е конкуренцията и за специалността „Медицински оптик“, както и за специалност „Логопедия“, обясни проф. д-р Албена Керековска, зам.- ректор по учебната дейност.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ХЕПАТИТ В СМОЛЯН
На 23 юли 2018 г. на площад „Свобода” в Смолян ще се проведат безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C, съобщи Zdrave.net. Акцията е част от кампанията „Скъсай с хепатита!” и се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание. Безплатните изследвания ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани и обучени за естеството на работа лаборанти чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите от него се получават на място, в рамките на 15 минути след вземането на кръв. Хората, на които изследването е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *