УЧЕНИ ОТ ЧИЛИ ВЛАГАТ МЕДНИ ЧАСТИЦИ В ПРЕДПАЗНИ МАСКИ СРЕЩУ COVID-19

Учени от Чили – страната, която е водещ производител на мед в света – влагат медни частици в предпазните маски срещу COVID-19, информира на 10.04.2020 г. БНР като се позова на АФП и БТА.

Специалистите залагат на антисептичните свойства на този метал, който успешно се справя с бактерии, вируси и гъбички. Две чилийски компании разработиха модели предпазни маски, в които вложиха наночастици от мед.

Според изследвания на американските университети в Лос Анджелис и Принстън новият коронавирус може да оцелее върху пластмаса и неръждаема стомана от 2 до 3 дни и 24 часа върху картон. За сметка на това, попадне ли на медна повърхност, той бива унищожен за 4 часа.

Компанията „Копър 3-ди“ разработи предпазни маски за многократна употреба, като използва полимер, в който бяха вложени наночастици от мед. Те притежават сменяем филтър, който може да бъде произвеждан с триизмерни принтери и лесно да заменя стария.

„Наночастиците от мед успешно и бързо разрушават клетъчните киселини на ДНК на вирусите и бактериите“, обяснява авторът на разработката Даниел Мартинес, който търси финансиране за масовото производство на маските на цена от 25 щатски долара.

Друга чилийска компания, „Копър къмпани“, специализирана в текстилното производство, влага в платовете си медни наночастици. „Произвеждаме седмично от 15 до 20 хиляди маски и сме продали цялата своя продукция“, коментира директорката на предприятието Лус Брисеко. Тези предпазни средства, подобни на хирургически маски, могат да се перат и да се използват многократно. Те се продават за 10 долара бройката.

По последни данни на Агенция „Ройтерс” жертвите на COVID-19 в Чили са 48, а общият брой на заразените е 6000.