БАПЗГ СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИЯТА СРЕЩУ МЕДИЦИ ПОД НАДСЛОВ “ПРИЗВАНИ СМЕ ДА ЛЕКУВАМЕ, А НЕ ДА ВОЮВАМЕ”

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи стартира през февруари 2019 г. национална кампания за превенция на агресията срещу медици под надслов “Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме”. В рамките на инициативата през тази година ще бъдат проведени дискусии в цялата страна, на които ще бъдат канени представители на Министерството на здравеопазването, Прокуратурата на Република България, Центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения в болниците, синдикатите и пациентските организации. За участие във форумите ще бъдат поканени и психолози, социолози, здравни медиатори и медии.

“Бихме искали да се чуят различните гледни точки към проблема и да се потърсят нужните подходи, мерки и механизми за спадане на напрежението и гарантиране на сигурност и спокойствие на работното място, така че спешните медици да могат да изпълняват служебните си задължения по най-добрия начин”, заяви председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева в открито писмо от 23.01.2019 г., адресирано и изпратено до Министерство на здравеопазването, Прокуратурата на Република България, директорите на Центровете за спешна медицинска помощ в страната, Българския лекарски съюз, Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Медицинска федерация към КТ “Подкрепа”, пациентски организации и медии.

“Разчитаме на партньорството на всички заинтересовани страни в името на цялото общество”, се казваше в писмото. БАПЗГ изрази своето възмущение и безпокойство за поредния акт на агресия срещу медик, този път във Филиала за спешна медицинска помощ – Горна Оряховица към ЦСМП – Велико Търново.

Съсловната организация на професионалистите по здравни грижи припомни, че многократно е апелирала за толерантност и уважение от страна на пациентите и на цялото общество към медицинските специалисти, които с висока професионална подготовка, отговорност и всеотдайност помагат на хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ 24 часа в денонощието.

Случаите на агресия обаче не намаляват, а напротив – растат лавинообразно, затова ще стартираме дискусии за превенция на насилието над медици, обясниха от БАПЗГ в писмото до институциите.

 

Целия текст на отвореното писмо на БАПЗГ можете да видите ТУК